Κορονοϊός: Έγκριση από τον ΠΟΥ για επείγουσα χρήση πήρε το ινδικό εμβόλιο Covovax


Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού Covovax παράγεται από το Serum Institute of India σε συνεργασία με τη Novavax

Tο ινδικό εμβόλιο κατά της COVID-19 Covovax για επείγουσα χρήση ανακοίνωσε ότι ενέκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Παρασκευή. Πρόκειται για το 9ο εμβόλιο που λαμβάνει έγκριση από τον Π.Ο.Υ, με στόχο να ενισχυθεί η πρόσβαση των φτωχών χωρών στα εμβόλια.

Το εμβόλιο Covovax παράγεται από το Serum Institute of India σε συνεργασία με τη Novavax.

Παρά την εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορονοϊού, «τα εμβόλια παραμένουν μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους προστασίας από σοβαρή νόσηση και θανάτους που προκαλεί ο SARS-COV-2» σημείωσε η αρμόδια στον Π.Ο.Υ. για την πρόσβαση στα φάρμακα, δρ Μαριάντζελα Σιμάου.

Όπως ανέφερε η ίδια, η έγκριση του Covovax αποσκοπεί στην αύξηση της πρόσβασης στα εμβόλια κυρίως για τις φτωχές χώρες, εκ των οποίων 41 εξακολουθούν να μην έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάσουν το 10% του πληθυσμού τους, ενώ 98 χώρες δεν έχουν ακόμη φθάσει σε ποσοστό εμβολιασμένων 40%.

Το Covovax θα χορηγείται σε δύο δόσεις και μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου. Το εμβόλιο αυτό χρησιμοποιεί μια νέα πλατφόρμα και παράγεται με τη δημιουργία ενός κατασκευασμένου βακουλοϊού που περιέχει ένα γονίδιο για μια τροποποιημένη πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2.

Το αρχικό εμβόλιο της Novavax, με την ονομασία Nuvaxovid, αξιολογείται προς το παρόν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Ο Π.Ο.Υ. θα ολοκληρώσει τη δική του αξιολόγηση για το συγκεκριμένο εμβόλιο, μετά τη σύσταση του ΕΜΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ