Αθλητισμός καρδιά οφέλη: Πόση άσκηση χρειάζεστε για καλύτερη υγεία της καρδιάς [vid]


Αν θέλετε μια υγιή καρδιά, όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο το καλύτερο, σύμφωνα με μια ενθαρρυντική νέα μελέτη για τη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ειδικότερα, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που συχνά ασκούνται και παραμένουν ενεργοί έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σχέση με άτομα που σπάνια κινούνται, είτε αυτή η άσκηση αποτελείται από λίγα λεπτά τζόκινγκ την ημέρα είτε πολλές ώρες περπάτημα την εβδομάδα. Η μεγάλης κλίμακας μελέτη, η οποία βασίστηκε σε αντικειμενικά δεδομένα για τις συνήθειες άσκησεις περισσοτέρεων από 90.000 ενηλίκων, ενισχύει τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι σχεδόν κάθε είδος και ένταση σωματικής δραστηριότητας φαίνεται να είναι καλή για την καρδιαγγειακή υγεία.

Ο Δρ Terence Dwyer, ομότιμος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία, και οι συναδέλφοί του, εξέτασαν αρχεία για περισσότερους από 90.000 άνδρες και γυναίκες που είχαν φορέσει ιχνηλάτες άσκησης, παρακάμπτοντας οποιονδήποτε είχε επιβεβαιωμένο ιστορικό καρδιακής νόσου όταν συμμετείχαν στη μελέτη. Τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με το πόσα λεπτά, συνολικά, κινούνταν κάθε εβδομάδα και πόσο από αυτή τη δραστηριότητα ήταν μέτρια, όπως περπάτημα, ή σχετικά έντονη, όπως το τζόκινγκ. Τέλος, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από νοσοκομεία και αρχεία θανάτων σχετικά με το ποιος, μεταξύ των 90.000 εθελοντών, εμφάνισε καρδιακή νόσο τα χρόνια μετά την ένταξή τους στη μελέτη και άρχισαν να διασταυρώνουν τις διαγνώσεις τους με τις συνήθειες δραστηριότητάς τους.

Φυσικά τα ευρήματα δεν αποτελούν καμία έκληξη: η φυσική δραστηριότητα προστατεύει έναντι των καρδιακών παθήσεων. Μάλιστα, τα άτομα από την ομάδα με τη λιγότερη σωματική δραστήρια, που σπάνια περπατούσαν ή ασκούνταν, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή νόσο συγκριτικά με τους πιο δραστήριους άνδρες και γυναίκες. Οι ερευνητές δεν βρήκαν επίσης ανώτατο όριο σχετικά με τα οφέλη της άσκησης. Οι άνδρες και οι γυναίκες που κινούνταν περισσότερο, περπατώντας έως και 1.100 λεπτά την εβδομάδα ή περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα (ένα σύνολο που περιελάμβανε τόσο την πραγματική τους άσκηση όσο και τις καθημερινές τους δραστηριότητες όπως ψώνια ή οικιακές δουλειές), ενώ συχνά προπονούνταν έντονα για 50 λεπτά ή περισσότερο την εβδομάδα, δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα. Αντίθετα, αυτή η ομάδα κατέγραψε τις μεγαλύτερες μειώσεις κινδύνου, με άντρες και γυναίκες να παρουσιάζουν περίπου ίσα οφέλη.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ