Μετάλλαξη Όμικρον Κύπρος: 28 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον στην Κύπρο


Στο πλαίσιο του αυστηρού ελέγχου που διενεργείται στην Κυπριακή Δημοκρατία υπό το φώς της νέα μετάλλαξης Όμικρον, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, πως μετά από την αλληλούχιση δειγμάτων θετικών κρουσμάτων που έγιναν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το εργαστήριο NIPD καθώς και μετά από ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων από το Εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, εντοπίστηκαν 28 νέα περιστατικά με τη παραλλαγή Όμικρον.

Τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον που εντοπίστηκαν στην Κύπρο

  • 8 θετικά κρούσματα ταυτοποιήθηκαν ως Όμικρον από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου:

Αφορούν πρωτογενείς και δευτερογενείς επαφές των 5 πρώτων κρουσμάτων Όμικρον που ταυτοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και σχετίζονται με ιστορικό ταξιδιού. Τα 5 περιστατικά αφορούν μαθητές που είχαν πάει στη συγκεκριμένη εκδρομή και τα υπόλοιπα 3 περιστατικά αφορούν άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Όλα τα πιο πάνω θετικά δείγματα είχαν χαρακτηριστεί ως «πιθανά Όμικρον» από την προηγούμενη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου και τους είχαν δοθεί συστάσεις για κρατική καραντίνα.

  • 20 θετικά δείγματα ταυτοποιήθηκαν ως Όμικρον από το Εργαστήριο NIPD και το Εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου:

Τα 12 περιστατικά αφορούν πρωτογενείς και δευτερογενείς επαφές των 5 πρώτων κρουσμάτων Όμικρον που ταυτοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και σχετίζονται με ιστορικό ταξιδιού. Τα 5 περιστατικά αφορούν μαθητές, ένα περιστατικό αφορά καθηγητή που είχαν πάει στη συγκεκριμένη εκδρομή και τα υπόλοιπα 6 περιστατικά αφορούν άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.Όλα τα πιο πάνω κρούσματα είχαν χαρακτηριστεί ως «πιθανά Όμικρον» από την προηγούμενη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου και τους είχαν δοθεί συστάσεις για κρατική καραντίνα.Τα υπόλοιπα 8 θετικά δείγματα αφορούν περιστατικά με πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού.

17 συνολικά τα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, 17 είναι συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον. Όπως ανακοίνωσε εχθές 16 Δεκεμβρίου ο ΕΟΔΥ, 14 νέα κρούσματα της μετάλλαξης προστίθενται στα 3 ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα της περασμένης εβδομάδας. Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στην ανακοίνωσή του, εκ των 1.144 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.130 αφορούν στο στέλεχος Δέλτα, και 14 αφορούν στο Όμικρον.

Πώς κατανέμονται τα 14 νέα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

  • τρία κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική,
  • δύο στο Ηράκλειο Κρήτης,
  • τρία στη Λακωνία,
  • ένα στα Χανιά και
  • οχτώ Λασίθι

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ