Κολύμβηση ψυχική υγεία: 3 τρόποι που το κολύμπι ωφελεί την ψυχική σας ευεξία


Υπάρχει κάτι πολύ θεραπευτικό και ηρεμιστικό στο να βρίσκεσαι μέσα ή κοντά στο νερό. Ειδικότερα, η θάλασσα αποδεδειγμένα βοηθά να ενισχύσουμε την αίσθηση ευεξίας και ευτυχίας μας. Ξέρετε όμως γιατί νιώθουμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα δίπλα στα υδάτινα περιβάλλοντα; Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που λέει η επιστήμη.

Τι λέει η έρευνα;

Η επιστημονική έρευνα έχει προτείνει διάφορους λόγους για τους οποίους το κολύμπι και το να είμαστε κοντά στο νερό ωφελεί θετικά την ψυχική υγεία και ευεξία μας.

  • Απελευθερώνει ορμόνες που ενισχύουν τη διάθεσή μας

Η κολύμβηση, όπως κάθε άσκηση, απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλό σας. Αυτές είναι οι ορμόνες που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Βοηθούν στην αύξηση της θετικότητας και φέρνουν μια αίσθηση ευεξίας και ευτυχίας. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στρες. Για παράδειγμα, μερικές μελέτες σε αρουραίους έχουν βρει ότι το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε μέρη του εγκεφάλου που διασπώνται κατά τη διάρκεια του χρόνιου (μακροχρόνιου) στρες.

  • Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

Η υγιής ροή του αίματος είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου σας και μπορεί να τον προστατεύσει από τις επιβλαβείς τοξίνες. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι το να είσαι μόνο στο νερό αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη τοποθετήθηκαν σε νερό μέχρι το ύψος του στήθους. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μέτρησαν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο ενώ βρίσκονταν στο νερό. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κολύμβηση ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου.

  • Οφέλη άγριας κολύμβησης

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν έκλεισαν οι πισίνες, μπορεί να έχετε διαβάσει ειδήσεις σχετικά με μια μεγάλη αύξηση της υπαίθριας κολύμβησης (που ονομάζεται επίσης «άγρια ​​κολύμβηση»). Μια πιο πρόσφατη μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι το κολύμπι στο κρύο νερό μπορεί επίσης να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη. Η θεωρία πίσω από αυτό είναι ότι μια μορφή στρες, όπως το σοκ του κρύου νερού, βοηθά το σώμα να ανταποκριθεί καλύτερα στο στρες που συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ