Κέικ με ελαιόλαδο εσπεριδοειδή και δεντρολίβανο


Αν έχεις αναμμένο φούρνο εκμεταλλεύεσαι το ότι θα είναι προθερμασμένος και φτιάχνεις ένα κέικ, εύκολο και ότι πρέπει για το πρωινό σου ή για να συνοδεύσεις το απογευματινό σου τσάι.

Συστατικά
360 γρ αλεύρι μαλακό
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
2-3 κλωναράκια δεντρολίβανου ψιλοκομμένα
1 λεμόνι
1 πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
3 αυγά
180 γρ καστανή ζάχαρη
220 ml Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα προαιρετικό
φόρμα του κέικ ή ταψάκι διαμέτρου 22 εκατ.

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα. Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ ή ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το αλάτι και το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι και το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο.
Στίβουμε το λεμόνι και το πορτοκάλι και παίρνουμε το χυμό τους. Θέλουμε 120 ml συνολικά χυμό.Προσθέτουμε στο χυμό το άρωμα βανίλιας.
Στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης (ανάλογα με τι μίξερ έχουμε) βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά κι χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο συνεχίζοντας ρο χτύπημα για 2-3 λεπτά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χυμό των φρούτων.
Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρου χτυπώντας σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για ένα λεπτό μόνο. Αν δεν έχει ομοιογενοποιηθεί το μείγμα αναδεύουμε με μια σπάτουλα ελαφρά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα ή στο ταψάκι και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40-45 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας ελέγχοντας να βγαίνει μια λάμα στεγνή.

Μεταφέρουμε τη φόρμα σε σχάρα για 15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.

Ξεφορμάρουμε μεταφέρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη αν επιθυμούμε.

Σημειώσεις
Επιλέξτε ένα ελαιόλαδο με ήπια γεύση για καλύτερο αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ