Μάσκα προστασία κορωνοϊός: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να φοράμε τη μάσκα μας;


Μέχρι αυτή τη στιγμή, περίπου 21 μήνες μετά την αρχή της πανδημίας, όλοι θα πρέπει να έχουν μάσκες στην κατοχή τους και να γνωρίζουν πώς να τις φορούν. Ωστόσο, πηγαίνετε σε ένα παντοπωλείο, μια εκκλησία ή μια εκδήλωση διακοπών όπου απαιτούνται μάσκες και είναι πιθανό να δείτε άτομα να φορούν μάσκες που πέφτουν από τη μύτη τους ή έχουν κενά στα πλάγια. Τώρα, νέα έρευνα καταλήγει σε αυτό που λειτουργεί καλύτερα: Για να κρατήσετε την COVID-19 και να μην εξαπλώσετε τον ιό, είτε γνωρίζετε αν τον έχετε είτε όχι, η σφιχτή εφαρμογή έχει σημασία. Η χρήση μάσκας είναι μια εξελισσόμενη επιστήμη. Επομένως ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας των ΗΠΑ (NIOSH) εξέτασαν εάν η τροποποίηση του τρόπου εφαρμογής μιας μάσκας προσώπου μπορεί να κρατήσει τον ιό περιορισμένο.

Συνεχιζόμενες μελέτες για την βέλτιστη προστασία

“Στην πραγματικότητα είχαμε δημοσιεύσει μια παλαιότερη μελέτη φέτος, τον Φεβρουάριο του 2021, και είχαμε εξετάσει ορισμένες τροποποιήσεις εφαρμογής της μάσκας, συμπεριλαμβανομένης της διπλής κάλυψης, καθώς και της μεθόδου με κόμπους. Και διαπιστώσαμε ότι αυτές οι δύο τροποποιήσεις λειτούργησαν πολύ καλά. Έτσι, θέλαμε να δούμε και να δούμε μερικές από τις άλλες τροποποιήσεις που υπήρχαν εκεί έξω”, δήλωσε η Francoise Blachere, ερευνήτρια βιολόγος στο NIOSH. Ενώ τόσο οι υφασμάτινες μάσκες όσο και οι ιατρικές μάσκες μπλοκάρουν τα αναπνευστικά αερολύματα, οι ιατρικές μάσκες τριών στρώσεων είναι καλύτερες στον έλεγχο της πηγής. Εμποδίζουν αυτά τα αερολύματα να διαφύγουν από τη μάσκα του χρήστη. Ωστόσο, οι υφασμάτινες μάσκες τείνουν να εφαρμόζουν καλύτερα και πιο σφιχτά από τις ιατρικές μάσκες .

“Θα πρέπει να πω ότι η διπλή κάλυψη, εκεί βάζουμε μια υφασμάτινη μάσκα τριών φύλλων πάνω από μια ιατρική μάσκα. Και επίσης όταν στερεώνετε μια ιατρική μάσκα με έναν ελαστικό ιμάντα ή την αναφέρουν ως ελαστικό στήριγμα, διαπιστώσαμε ότι και οι δύο αυτές τροποποιήσεις ενίσχυσαν πραγματικά την εφαρμογή μιας μάσκας και επίσης βελτίωσαν τον έλεγχο της πηγής”, είπε η Blachere. Είναι σίγουρα σημαντικό, είτε φοράτε ιατρική είτε υφασμάτινη μάσκα είτε και τα δύο, να καλύπτει πλήρως το στόμα και τη μύτη και να έχει μια άνετη εφαρμογή γύρω από το πρόσωπο. “Όποτε έχετε οποιονδήποτε τύπο κενού ή διαρροών, τότε είναι που βλέπετε πραγματικά τα αερολύματα να ξεφεύγουν από τη μάσκα”.

Ευρήματα της μελέτης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση ιατρικής μάσκας χωρίς τροποποιήσεις μπλοκάρει περισσότερο από το 56% των αερολυμάτων βήχα και περισσότερο από το 42% των εκπνεόμενων αερολυμάτων. Όταν τροποποίησαν την εφαρμογή σταυρώνοντας τις θηλιές του αυτιού ή τοποθετώντας ένα στήριγμα κάτω από τη μάσκα, δεν βελτίωσαν τις μάσκες. Όταν χρησιμοποιούσαν μπαρέτες με θηλιά αυτιού, έναν ιμάντα με θηλιά αυτιού ή έδεναν και έσφιγγαν τη μάσκα, αυτό αύξανε την απόδοση της μάσκας. Το πιο αποτελεσματικό είναι να φοράτε μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια ιατρική μάσκα και να χρησιμοποιήσετε ένα στήριγμα μάσκας:

  • Η διπλή κάλυψη μπλοκάρει μεταξύ περίπου 85% και 91% των βήχα ή εκπνεόμενων αερολυμάτων
  • Η τοποθέτηση ενός νάρθηκα πάνω από μια ιατρική μάσκα μπλοκάρει περισσότερο από ή ίσο με το 95% των αερολυμάτων βήχα και τουλάχιστον το 99% των εκπνεόμενων αερολυμάτων

“Οι μάσκες έχουν γίνει αρκετά αμφιλεγόμενες και, επομένως, νομίζω ότι όσο περισσότερη επιστήμη μπορούμε να οικοδομήσουμε γύρω από την αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους γιατί πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό που κάνουν θα κάνει τη διαφορά”, δήλωσε η Ann Marie Pettis, πρόεδρος του Association for Professionals in Infection Control and Epidemiology (APIC), που εκδίδει το American Journal of Infection Control. Η Pettis είπε ότι ενώ η διπλή κάλυψη με ελαστικό στήριγμα φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική επιλογή, δεν αισθάνονται όλοι άνετα με αυτά τα επιπλέον στρώματα, μερικές φορές λόγω των συνθηκών αναπνοής. Πρότεινε ότι το να φοράτε μια μάσκα που εφαρμόζει καλά, ακόμα κι αν είναι μία μόνο μάσκα, είναι καλύτερο από το να μην φοράτε καμία μάσκα ή να φοράτε με κακή εφαρμογή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ