Covid -19 Ολλανδία: “Μπαίνει ξανά σε lockdown» για να περιορίσει την Omicron

Covid-19 Ολλανδία: Oι κάτοικοι επέτρεψαν τέσσερις επισκέπτες τα Χριστούγεννα Σχολεία, πανεπιστήμια και μη βασικά καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια στην Ολλανδία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 14 Ιανουαρίου Η παραλλαγή Omicron αναφέρθηκε σε 39 πολιτείες Τα έθνη σε όλη την Ευρώπη κινήθηκαν για να επιβάλουν εκ νέου σκληρότερα μέτρα για να ανακόψουν ένα νέο κύμα λοιμώξεων COVID-19 που υποκινήθηκε από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή όμικρον, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου πανεθνικού lockdown που εισήγαγε η ολλανδική κυβέρνηση.

Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και όλα τα μη βασικά καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια στην Ολλανδία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 14 Ιανουαρίου από την Κυριακή, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε το βράδυ του Σαββάτου.

Μόνον οι κάτοικοι θα επιτρέπουν δύο επισκέψεις εκτός από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όπου θα επιτρέπουν τέσσερις, είπε. «Η Ολλανδία μπαίνει ξανά σε lockdown από αύριο», είπε ο Rutte, προσθέτοντας ότι η κίνηση ήταν «αναπόφευκτη λόγω του πέμπτου κύματος που προκλήθηκε από την παραλλαγή omicron που μας επηρεάζει». Πριν από την ανακοίνωση της Ολλανδίας, οι υπουργοί της Γαλλίας, της Κύπρου και της Αυστρίας, θορυβήθηκαν και ενίσχυσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Το Παρίσι ακύρωσε τα πυροτεχνήματα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Η Δανία έκλεισε θέατρα, αίθουσες συναυλιών, λούνα παρκ και μουσεία.

Η Ιρλανδία επέβαλε 8 μ.μ. απαγόρευση κυκλοφορίας σε παμπ και μπαρ και περιορισμένη συμμετοχή σε εσωτερικές και εξωτερικές εκδηλώσεις.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan υπογράμμισε την επίσημη ανησυχία για τα κρούσματα αναρρίχησης και τις δυνατότητές τους να κατακλύσουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κηρύσσοντας ένα σημαντικό περιστατικό το Σάββατο, μια κίνηση που επιτρέπει στα τοπικά συμβούλια της βρετανικής πρωτεύουσας να συντονίζουν τη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Micheál Martin απαθανάτισε την αίσθηση της ηπείρου σε μια ομιλία του προς το έθνος, λέγοντας ότι οι νέοι περιορισμοί ήταν απαραίτητοι για την προστασία των ζωών και των μέσων διαβίωσης από τον αναζωπυρούμενο ιό. «Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εύκολο», είπε ο Μάρτιν την Παρασκευή το βράδυ.

“Είμαστε όλοι εξαντλημένοι με την COVID και τους περιορισμούς που απαιτεί. Οι ανατροπές και οι απογοητεύσεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε όλους. Αλλά είναι η πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε.”

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε το Σάββατο ότι η παραλλαγή Omicron κορωνοϊού έχει ανιχνευθεί σε 89 χώρες και τα κρούσματα COVID-19 που αφορούν την παραλλαγή διπλασιάζονται κάθε 1,5 έως 3 ημέρες σε μέρη με κοινοτική μετάδοση και όχι μόνο σε λοιμώξεις στο εξωτερικό. Σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την omicron παραμένουν αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένου του πόσο αποτελεσματικά είναι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 και εάν η παραλλαγή προκαλεί σοβαρή ασθένεια σε πολλά μολυσμένα άτομα, σημείωσε ο ΠΟΥ.

Ωστόσο, το “σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης” της omicron έναντι της παραλλαγής δέλτα σημαίνει ότι είναι πιθανό να ξεπεράσει σύντομα τη δέλτα ως κυρίαρχη μορφή του ιού σε χώρες όπου η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται τοπικά, ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. Στην Ολλανδία, η προσδοκία ότι μια κυβερνητική συνεδρίαση το Σάββατο θα οδηγούσε σε αυστηρότερους περιορισμούς προκάλεσε τους αγοραστές να κατακλύσουν εμπορικές περιοχές των ολλανδικών πόλεων, φοβούμενοι ότι θα ήταν η τελευταία τους ευκαιρία να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα δώρα.

Ο δήμος του Ρότερνταμ έγραψε στο Twitter ότι ήταν «πολύ απασχολημένος στο κέντρο» της πόλης του λιμανιού και είπε στους ανθρώπους: «Μην έρχεστε στην πόλη». Το Άμστερνταμ προειδοποίησε επίσης ότι ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης ήταν πολυσύχναστος και προέτρεψε τους ανθρώπους να τηρήσουν τους κανόνες του κορωνοϊού.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα επιβεβαιωμένα καθημερινά κρούσματα αυξήθηκαν σε αριθμούς ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση επέβαλε εκ νέου την απαίτηση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και διέταξε τους ανθρώπους να επιδεικνύουν απόδειξη εμβολιασμού ή πρόσφατο αρνητικό τεστ κορωνοϊού όταν πηγαίνουν σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλες εκδηλώσεις. Όμως οι κινήσεις προκαλούν θυμό. Κόσμος συγκεντρώνεται για να διαμαρτυρηθεί για το Πράσινο Πάσο της Ιταλίας για την Covid στο Τορίνο, στην Ιταλία, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021.

Οι επικριτές των τελευταίων περιορισμών για τον κορωνοϊό του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον πλημμύρισαν την Oxford Street, μια δημοφιλή εμπορική περιοχή του Λονδίνου, το Σάββατο.

Οι διαδηλωτές χωρίς μάσκες σφύριξαν, φώναξαν “Ελευθερία!” και είπαν στους περαστικούς να αφαιρέσουν τα καλύμματα του προσώπου τους. Εκατοντάδες άνθρωποι απέκλεισαν την κυκλοφορία καθώς έκαναν πορεία με ταμπέλες που έφεραν συνθήματα όπως «Τα διαβατήρια εμβολίων σκοτώνουν τις ελευθερίες μας» και «Μην συμμορφώνεστε». Άλλες πινακίδες είχαν τα πρόσωπα του Τζόνσον ή του υπουργού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Σατζίντ Τζαβίντ και έγραφαν: «Δώσε τους την μπότα».

Οι επιστήμονες προειδοποιούν τη βρετανική κυβέρνηση ότι πρέπει να προχωρήσει περισσότερο για να αποτρέψει την υπερφόρτωση των νοσοκομείων.

Τα πρακτικά που διέρρευσαν από την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για Έκτακτες καταστάσεις πρότειναν την απαγόρευση της μίξης και της φιλοξενίας σε εσωτερικούς χώρους, ανέφερε το BBC.

Η Βρετανία και άλλα έθνη επιταχύνουν επίσης τον ρυθμό των αναμνηστικών βολών αφού τα πρώτα δεδομένα έδειξαν ότι δύο δόσεις εμβολίου ήταν λιγότερο αποτελεσματικές έναντι της παραλλαγής όμικρον.

Εμπορικά κέντρα, καθεδρικοί ναοί και γήπεδα ποδοσφαίρου στη Βρετανία έχουν μετατραπεί σε κέντρα μαζικού εμβολιασμού.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε μια αναδυόμενη κλινική μαζικού εμβολιασμού στο στάδιο της ομάδας ποδοσφαίρου Chelsea του Λονδίνου το Σάββατο, ο Khan είπε ότι η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από την ταχέως εξαπλούμενη παραλλαγή.

«Το μεγάλο ζήτημα που έχουμε είναι ο αριθμός των Λονδρέζων που έχουν αυτόν τον ιό και αυτό οδηγεί σε μεγάλα ζητήματα σε σχέση με τις απουσίες προσωπικού και την ικανότητα των δημόσιων υπηρεσιών μας να λειτουργούν στα βέλτιστα επίπεδα», είπε στο BBC.

Είμαι απίστευτα ανήσυχος για τις απουσίες προσωπικού στην (Εθνική Υπηρεσία Υγείας), στην πυροσβεστική, στην αστυνομία, στα συμβούλιά μας σε όλο το Λονδίνο».

Η Omicron είναι πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού στο Λονδίνο και ενισχύθηκαν οι προσπάθειες για να προσεγγιστούν άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή δεν έχουν ενισχυθεί. «Θέλω να απευθύνω μια άμεση έκκληση σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο Λονδρέζους που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί για κανέναν εμβολιασμό κατά της COVID-19 – ποτέ δεν είναι αργά για να πάρετε την πρώτη ή τη δεύτερη δόση», είπε ο δήμαρχος.

«Θα βοηθήσει για να προστατεύσουμε εσάς, τους αγαπημένους σας και το ΕΣΥ μας».

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να χορηγεί το εμβόλιο σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών από την Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είπε την Παρασκευή ότι με την παραλλαγή όμικρον να εξαπλώνεται σαν «κεραυνός», η κυβέρνηση πρότεινε την απαίτηση απόδειξης εμβολιασμού για όσους εισέρχονται σε εστιατόρια, καφετέριες και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις.

Το μέτρο που εκκρεμεί απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση. Διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί στο Παρίσι για να αντιταχθούν στην πρόταση για το εμβόλιο και στους συνεχιζόμενους κυβερνητικούς περιορισμούς. Χιλιάδες πολέμιοι των απαιτήσεων εμβολίων και εντολών για μάσκα διαδήλωσαν το Σάββατο στο Αμβούργο, το Βερολίνο, το Ντίσελντορφ και άλλες γερμανικές πόλεις.

Στην Αυστρία, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα πλήθη αυξήθηκαν σε δεκάδες χιλιάδες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here