Μια δίγαμη πρώτη κυρία, το Γουότεργκεϊτ και η Μόνικα – Τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα των ΗΠΑ


ΗΠΑ: Σαν σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε από το Κογκρέσο για κατάχρηση εξουσίας και το Newsbomb.gr θυμάται τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα της χώρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμφισβήτητα πέρασε στην ιστορία των ΗΠΑ, ως ένας πρόεδρος πολύ διαφορετικός από τους άλλους, ωστόσο δεν έχαιρε ποτέ την εκτίμηση των Media με αποτέλεσμα να δέχεται σφοδρές (και άδικες συχνά) επιθέσεις.

Ο Τραμπ είναι μόλις ο τρίτος πρόεδρος που του ασκήθηκε δίωξη από το Κογκρέσο, ωστόσο στο παρελθόν της πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ, είχαν γίνει τα… τέρατα, με σκάνδαλα πέρα από κάθε φαντασία.

Το Newsbomb.gr θυμάται και σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα.

Το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ (1972)

Η υπόθεση ξεκίνησε με τη σύλληψη πέντε ανδρών για τη διάρρηξη στην έδρα του DNC στο συγκρότημα Γουότεργκεϊτ το Σάββατο 17 Ιουνίου 1972. Το FBI στην έρευνά του ανακάλυψε σύνδεση μεταξύ των μετρητών που βρέθηκαν υπό την κατοχή των διαρρηκτών και παρανόμων χρηματοδοτήσεων (μαύρο ταμείο), οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από την επιτροπή υπεύθυνη για την προεκλογική εκστρατεία του Νίξον (CREEP) στις εκλογές του 1972.[3][4] Τον Ιούλιο του 1973, άρχισαν να πληθαίνουν τα στοιχεία εναντίον του επιτελείου του προέδρου, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών από πρώην μέλη του επιτελείου που δόθηκαν στην επιτροπή της Γερουσίας που ερευνούσε το Γουότεργκειτ. Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Νίξον είχε μια μαγνητοταινία καταγραφής στο γραφείο του και ότι είχε καταγράψει πολλές συζητήσεις.

Μετά από μια σειρά δικαστικών μαχών, το Ανώτατο Δικαστήριο ομόφωνα έκρινε ότι ο πρόεδρος ήταν υποχρεωμένος να δημοσιεύσει τις μαγνητοταινίες για να τις ερευνήσει η κυβέρνηση. Οι ταινίες αποκάλυψαν ότι ο Νίξον είχε επιχειρήσει να καλύψει τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα μετά τη διάρρηξη και να χρησιμοποιήσει ομοσπονδιακούς αξιωματούχους για να αποπροσανατολίσει την έρευνα.Καθώς έφτασε να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής και καθαίρεσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και σχεδόν σίγουρη καταδίκη από την Γερουσία, ο Νίξον παραιτήθηκε από την προεδρία στις 9 Αυγούστου 1974, οπότε απέφυγε την πρότασης.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1974 ο επόμενος πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ του απένειμε χάρη.

To σκάνδαλο Teapot Dome (1921)

Ο Γραμματέας του Γραφείου Εσωτερικών Αλμπερτ Φαλ έπεισε τον πρόεδρο Γουόρεν Χάρντινγκ ότι τα αποθέματα της χώρας σε πετρέλαιο στις περιοχές Τίποτ Ντόουμ στο Γουαϊόμινγκ και Ελκ Χιλς στην Καλιφόρνια θα ελέγχονταν πιο αποτελεσματικά αν περνούσαν στο όνομα του Φαλ. Στη συνέχεια εκείνος μίσθωσε τα αποθέματα σε μεγιστάνες πετρελαίου έναντι δανείου 100.000 δολαρίων και γραμματίων αξίας 400.000 δολαρίων. Ο Φαλ τελικά κατέληξε στη φυλακή ενώ η κυβέρνηση στιγματίστηκε.

Το σκάνδαλο της Μαύρης Παρασκευής ­(1869)

Δύο φίλοι του προέδρου Οδυσσέα Γκραντ, οικονομολόγοι, οι Τζέι Γκάουλντ και Τζέιμς Φισκ, ανέθεσαν στον κουνιάδο του να παραπλανήσει τον Λευκό Οίκο ώστε να μονοπωλήσουν την αγορά του χρυσού. Οταν όμως ο πρόεδρος πληροφορήθηκε τη συνωμοσία, κατέβασε την τιμή ρίχνοντας στην αγορά αποθέματα χρυσού αξίας 4 εκατ. δολαρίων. Εκείνη τη Μαύρη Παρασκευή, όπως έχει μείνει η ημέρα του περιστατικού στην Ιστορία, πολλοί επενδυτές καταστράφηκαν. Η μόνη που κέρδισε τελικά ήταν η σύζυγος του προέδρου Τζούλια Γκραντ, η οποία είχε προλάβει να πουλήσει το μερίδιό της σε χρυσό προτού πέσει η αγορά.

Το σκάνδαλο με τις οικιακές συσκευές (1950)

Επί Τρούμαν, μια έρευνα της Γερουσίας απέδειξε ότι υψηλά ιστάμενοι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου δωροδοκήθηκαν ως και με οικιακές συσκευές από πρόσωπα που ασκούσαν επιρροή στην κυβέρνηση. Ο στρατηγός Χάρι Βόγκαν «εμπορεύτηκε» την επιρροή του στον Λευκό Οίκο για ένα ψυγείο ­ που αποτελούσε πανάκριβο είδος πολυτελείας για την εποχή ­ αξίας 520 δολαρίων. Στη συνέχεια έδωσε το ψυγείο στην Μπες Τρούμαν, την πρώτη κυρία, η οποία το εξέλαβε ως δώρο. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο η σύζυγός του προέδρου ορκίστηκε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ξανά ως δώρο ούτε… μπολ για παγάκια.

Το σκάνδαλο με τα όπλα του Ιράν (1986)

Πρωτεργάτης του συγκεκριμένου σκανδάλου υπήρξε ο σύμβουλος του Πενταγώνου αντισυνταγματάρχης Ολιβερ Νορθ ο οποίος παραδέχθηκε ενώπιον του Κογκρέσου τον ρόλο του ως μεσάζοντα προκειμένου η χώρα να πουλήσει όπλα στο Ιράν και στη συνέχεια να διοχετεύσει τα κέρδη στους αντιπάλους της κυβέρνησης της Νικαράγουας. Αργότερα, για να καλύψει τα ίχνη του, έδωσε στη γραμματέα του, Φάουν Χολ, όλα τα σχετικά έγγραφα για να τα κρύψει κάτω από την μπλούζα της και να τα απομακρύνει από το Πεντάγωνο. Τελικά ο Νορθ, ελλείψει αποδείξεων, απηλλάγη από όλες τις κατηγορίες, ενώ θεωρήθηκε υπεύθυνος για το σκάνδαλο ο προσωπάρχης του προέδρου Ρίγκαν.

Το σκάνδαλο με τις προμήθειες του Εμφύλιου (1861)

Ο Αβραάμ Λίνκολν ξόδεψε τεράστια χρηματικά ποσά προκειμένου να σώσει τη χώρα κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Ετσι, ενώ η χώρα βρισκόταν στο κέντρο των πολεμικών εξελίξεων, ο Γραμματέας του Ναυτικού, Γκάιντον Γουέλες, υπεξαίρεσε περίπου 100.000 δολάρια. Στο μεταξύ ο Γραμματέας Αμυνας Σάιμον Κάμερον έκανε κομπίνες με πράκτορες, που του παρείχαν αδύναμα άλογα και κακής ποιότητας ιματισμό, προκειμένου να βάλει στην τσέπη τα επιπλέον χρήματα από τις προμήθειες. Οταν τα παραπάνω σκάνδαλα ήρθαν στην επιφάνεια, ο Γουέλες απηλλάγη από τα καθήκοντά του ως ανίκανος να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του, ενώ ο Κάμερον μετατέθηκε στη Ρωσία ως πρεσβευτής.

Το σκάνδαλο με την δίγαμη πρώτη κυρία (1828)

Η Ρέιτσελ Ντονέλσον, ήταν πολύ χαριτωμένη, πνευματώδης και περιζήτητη νύφη, όταν παντρεύτηκε τον γαιοκτήμονα Λιούις Ρόμπερτς, για να καταλάβει πως δεν ταίριαζαν καθόλου και πως δεν ανεχόταν τη ζωή μαζί του. Έτσι εγκατέλειψε τον άνδρα της, πράγμα ανήκουστο για την εποχή και δεν επέστρεψε στο πατρικό της, αλλά νοίκιασε δικό της σπίτι. Η σκανδαλώδης και θυελλώδης σχεδόν ζωντοχήρα, συνάντησε τον μελλοντικό πρόεδρο Άντριου Τζάκσον σε φιλική συναναστροφή για να ερωτευτούν κεραυνοβόλα. Αφού παντρεύτηκαν έμαθαν πως ο Λιούις Ρόμπερτς δεν είχε υποβάλλει ποτέ αίτηση διαζυγίου. Παντρεύτηκαν το 1794, αλλά τα σχόλια επανεμφανίστηκαν, ενώ οι αντίπαλοι αποκαλούσαν τη Ρέιτσελ Τζάκσον δίγαμη και μοιχαλίδα. Ο αντίπαλος του Τζάκσον, Τζον Κουίνσι Ανταμς, διατράνωνε πως μια γυναίκα με τη δική της έλλειψη χριστιανικών και ηθικών αρχών δεν είχε θέση στον Λευκό Οίκο.

Το σκάνδαλο με το εξώγαμο (1884)

Κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκλογών του 1884, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Τζέιμς Μπλέιν, αντιμετώπιζε ήδη κατηγορίες για δωροδοκίες και πολιτικές χάρες με αντάλλαγμα μετρητό. Αντί να απαντήσει στα σκάνδαλα διαφθοράς, έκανε κάτι πιο δαιμόνιο: έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα του αντιπάλου του, Γκρόβερ Κλίβελαντ. Δέκα χρόνια πριν, ο Κλίβελαντ είχε μια σχέση με μια γυναίκα, η οποία κατέληξε στη γέννηση εξώγαμου παιδιού. Σύμφωνα με τον Κλίβελαντ, η Μαρία Χάλπιν διατηρούσε δεσμούς με διάφορους άντρες κι έτσι κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα τίνος ήταν το μωρό. Ο Κλίβελαντ ανέλαβε το μεγάλωμα του μικρού Όσκαρ, αν και οι περιπέτειές του δεν θα τέλειωναν εδώ. Η Χάπλιν τον κατηγόρησε κατόπιν ότι την είχε βιάσει και πως μετά τη γέννηση του παιδιού, την έκλεισε στο τρελοκομείο. Μπλέιν και οι οπαδοί του τραγουδούσαν εν χορώ το «Μαμά, πού είναι ο Μπαμπάς;», για να εισπράξουν λίγο αργότερα την απάντηση, όταν ο Κλίβελαντ στέφθηκε 22ος πρόεδρος των ΗΠΑ δηλαδή, «Πάει στον Λευκό Οίκο»!

Το σκάνδαλο Λεβίνσκι (1998)

Η 23χρονη Λεβίνσκι ξεκίνησε να εργάζεται στον Λευκό Οίκο το 1995 και ανέλαβε θέση στο προεδρικό γραφείο. Η συνάντησή της με τον 52χρονο Κλίντον αποδείχθηκε μοιραία και σύντομα ξεκίνησε ο παράνομος δεσμός τους, που διήρκεσε περίπου 2 χρόνια. Το σκάνδαλο άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές του Ιανουαρίου του 1998, όταν κασέτες με συνομιλίες της Λεβίνσκι με την φίλη και συνάδελφό της στον Λευκό Οίκο Λίντα Τριπ, έφτασαν στα χέρια ενός ανεξάρτητου ερευνητή. Στις κασέτες – που διέρρευσαν από την ίδια την Τριπ – η 25χρονη τότε Λεβίνσκι παραδεχόταν τη σχέση που είχε αναπτύξει με τον πρόεδρο Κλίντον.

Στις 13 Ιανουαρίου η Λεβίνσκι συναντάται με την έμπιστη – όπως πίστευε – φίλη της και της δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το φλογερό ρομάντζο της με τον Κλίντον. Το FBI, όμως, που είχε ενημερωθεί για την υπόθεση, είχε καλωδιώσει την Τριπ και καταγράφει όλη τη συνομιλία της με την ερωμένη του προέδρου.

Η μοιραία μέρα για το πολιτικό μέλλον του Κλίντον δεν άργησε να έρθει. Στις 17 Ιανουαρίου το Drudge Report δημοσιεύει για πρώτη φορά ρεπορτάζ σχετικά με το ερωτικό σκάνδαλο του πλανητάρχη. Την ίδια κιόλας μέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται κάθε ανάμειξη με τη Λεβίνσκι.

Στις 21 Ιανουαρίου το Drudge Report επανέρχεται με νέες αποκαλύψεις. Δημοσιεύει πως η Μόνικα Λεβίνσκι έχει κρατήσει «ένα ρούχο, λερωμένο από το σπέρμα του Κλίντον». Η είδηση αναδημοσιεύεται και φτάνει σε μεγάλα δημοσιογραφικά γραφεία, που ξεκινούν τη δική τους έρευνα για το σκάνδαλο.

Πέντε μέρες αργότερα και ενώ η είδηση δεσπόζει σε πρωτοσέλιδα ανά τον κόσμο, ο Μπιλ Κλίντον εμφανίζεται στην τηλεόραση και αρνείται – εκ νέου – κάθε σχέση με τη νεαρή.

Η σύζυγος του, Χίλαρι Κλίντον, σε δική της συνέντευξη, κάνει λόγο για δολοπλοκία με στόχο να ψέξει το ήθος του άντρα της.

Δυστυχώς για τους Κλίντον, οι αποκαλύψεις συνεχίζονται με τον πρώην σύντροφο της Λεβίνσκι να επιβεβαιώνει την παράνομη σχέση επικαλούμενος εξομολογήσεις της νεαρής.

Στις 17 Αυγούστου του 1998, μη έχοντας πλέον άλλη επιλογή, ο Μπιλ Κλίντον, απευθύνεται στο αμερικάνικο έθνος και παραδέχεται τον παράνομο δεσμό.

«Πράγματι, είχα μία ανάρμοστη σχέση με την δεσποινίς Λεβίνσκι. Ήταν λάθος και μία προσωπική αποτυχία για την οποία ευθύνομαι αποκλειστικά εγώ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ