Κ.Ε.Φ.Ι.: Aνάγκη πρόληψης και εμβολιασμού έναντι του HPV

Είναι επιτακτική ανάγκη να προωθήσουμε όλοι μαζί τη σημασία της πρωτογενούς πρόληψης, μέσω του εμβολιασμού και της δευτερογενούς πρόληψης μέσω του τακτικού προληπτικού ελέγχου, τον τρόπο έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και τη σωστή και ενδεδειγμένη θεραπεία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να μειώσουμε τους ορατούς και αόρατους κινδύνους του ιού HPV που προσβάλλει και είναι υπεύθυνος για πλείστες εντοπίσεις καρκίνου, πλην του τραχήλου της μήτρας, δηλαδή του καρκίνου του πρωκτού, του στοματοφάρυγγα, του λάρυγγα, του πέους, κλπ.

Ένα σημαντικό εργαλείο, ειδικά για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, είναι το εμβόλιο για αγόρια και κορίτσια από 11- 18 ετών, που προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου του HPV,  το εμβόλιο μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Θα πρέπει να ασχοληθούν και οι άνδρες με τον ιό HPV καθώς το 12% των ανδρών είναι θετικοί στον ιό στην περιοχή του πρωκτού, είναι μεγάλη η  αύξηση του καρκίνου του πρωκτού στο ανδρικό φύλο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς αποτελεί το δεύτερο πιο προσβαλλόμενο όργανο από τον HPV, καθώς και τις αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του πρωκτού οι άνδρες με έντονη σεξουαλική ζωή.

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι., η Ελληνική Συμμαχία HPV, σε συνεργασία με την Ελληνική HPV Εταιρεία και τις συνεργαζόμενες επιστημονικές ιατρικές εταιρείες ζητούν επείγουσα τεκμηριωμένη πολιτική και πρακτική δράση από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση για την εξάλειψη των καρκίνων και των ασθενειών που προκαλούνται από τον ιό HPV. Ο στόχος είναι εφικτός αν σχεδιασθεί και εφαρμοσθεί μεθοδικά σε τέσσερις τομείς: τον εμβολιασμό, τον προ συμπτωματικό έλεγχο, τη θεραπεία και την ευαισθητοποίηση  και ενημέρωση του κοινού.

  1. Καθολικό ή ουδέτερο ως προς το φύλο εμβολιασμό κατά του ιού HPV του εφηβικού πληθυσμού, αλλά και των ανδρών και γυναικών μέχρι την ηλικία των 45 ετών
  2. Εθνικό πληθυσμιακό προ συμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με χρήση διαγνωστικών τεστ HPV και μεγάλο ποσοστό εξετασθέντος γυναικείου πληθυσμού.
  3. Διαθεσιμότητα θεραπείας σε όλους τους ασθενείς σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες βέλτιστης πρακτικής και με φροντίδα και υποστήριξη που μεγιστοποιεί την ποιότητα ζωής των ασθενών.
  4. Δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τον ιό HPV προκειμένου να βελτιωθεί ο εμβολιασμός και ο προ-συμπτωματικός έλεγχος.

Όλοι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν για να μπορέσουν να λάβουν αποφάσεις που αποβλέπουν στο κοινωνικό αγαθό της υγείας για όλους. Με συντονισμένες, κοινές, ειλικρινείς προσπάθειες όλων των εταίρων της ογκολογικής κοινότητας, πιστεύουμε ότι μπορούν να ρυθμιστούν πολλά θέματα και να βελτιωθεί σημαντικά η ογκολογική περίθαλψη και εμείς είμαστε εδώ ανοιχτοί σε συνεργασία και πρόθυμοι να συνεισφέρουμε.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την επιστημονική κοινότητα και ενδυναμώνουμε τη φωνή των ασθενών.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here