Νιγηρία υγεία: Στόχος η δημιουργία βιώσιμης δωρεάν ασφάλισης υγείας στους ηλικιωμένους


Το Εθνικό Κέντρο Ηλικιωμένων Πολιτών στη Νιγηρία δημιουργεί ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας, για να καλύψει τις ανάγκες υγείας των ηλικιωμένων στη χώρα. Η Γενική Διευθύντρια του κέντρου, Emem Omokaro, έκανε την ανακοίνωση στην Abuja την Κυριακή σε συνέντευξη στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Νιγηρίας (NAN). Η κ. Omokaro ανέφερε ότι η διοίκηση του κέντρου εργάζεται επί του παρόντος για να συγκεντρώσει ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι θα χορηγούσαν το πρόγραμμα προς όφελος των ανθρώπων. “Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι δωρεάν σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες επειδή κάποιος έχει πληρώσει για αυτήν. Η πρόκληση στη Νιγηρία δεν είναι να πούμε ότι αυτό είναι δωρεάν. Είναι ποιος πληρώνει για την υπηρεσία και πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι η πληρωμή;”

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας για τους ηλικιωμένους;

Αποκάλυψε ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είχε συστήσει μια επιτροπή για την αναθεώρηση της Εθνικής Πολιτικής Κοινωνικής Προστασίας, για να φροντίζει ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους. “Η Εθνική Πολιτική Κοινωνικής Προστασίας του 2017 βρίσκεται υπό αναθεώρηση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Έχουμε εντοπίσει όλες τις κατηγορίες ηλικιωμένων και παρατηρήσαμε ότι η πολιτική δεν είχε έγγραφο εργασίας εφαρμογής και δεν υπήρχε κόστος. Ήταν απλώς ένα καθοδηγητικό έγγραφο που επέλεξε η παρούσα διοίκηση και στη συνέχεια προσδιόρισε ορισμένα προγράμματα πυλώνων και ξεκίνησε. Αυτή τη στιγμή που μιλάω, το τελικό σχέδιο της πολιτικής έχει τεθεί σε διυπουργική επιτροπή για επανεξέταση.”

Η Γενική Διευθύντρια επεσήμανε ότι σε ορισμένες κοινωνίες, οι ηλικιωμένοι έλαβαν σχεδόν δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, σημείωσε πως ό,τι δόθηκε δωρεάν στους ηλικιωμένους πρέπει να είχε πληρωθεί από κάποιους χορηγούς. “Ποιο είναι το βασικό πακέτο υγείας; Έχουν πληρώσει για εσάς όταν μπορείτε να έρθετε το νοσοκομείο και να ρωτήσετε: μπορώ να κάνω χειρουργική επέμβαση, μπορώ να ελέγξω την καρδιά μου και να κάνω πλήρη έλεγχο του σώματος; Ποιο είναι το περιεχόμενο της δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης; Ευχαριστούμε λοιπόν αυτή τη διοίκηση που ξεκίνησε τώρα την αναθεώρηση της πολιτικής. Αφού έχετε συνταξιοδοτηθεί τώρα, θα συνειδητοποιήσετε πόσο έχετε καταπονήσει το σώμα σας και πώς το σώμα σας θα αρχίσει να απαιτεί κάτι από εσάς. Τότε είναι που χρειάζεστε την υγεία σας”.

Οι εξελίξεις στην ποιότητα της ασφάλισης υγείας

Η κ. Omokaro αποκάλυψε ότι η υπουργική επιτροπή, στην οποία ήταν μέλος πριν από τον τρέχοντα διορισμό της ως γενική διευθύντρια, έκανε καλή δουλειά στην αξιολόγηση των ζητημάτων σχετικά με το ποιος πληρώνει για την υγειονομική περίθαλψη: “Όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί στην έκθεση που πρόκειται να υποβληθεί σύντομα στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Γνωρίζω ότι με την πολιτική δέσμευση αυτής της διοίκησης, οι ηλικιωμένοι και οποιοσδήποτε συνταξιοδοτηθεί θα λάβει σύντομα την υπηρεσία”. Περιέγραψε τους ηλικιωμένους ως ένα ποικιλόμορφο τμήμα του πληθυσμού, ενώ θα πρέπει να αξίζουν τα οφέλη για την υγεία ως το μέρισμά τους επειδή είναι πολίτες του έθνους. Είπε επίσης ότι γίνονται σχέδια για τη δημιουργία δελτίων ταυτότητας για ηλικιωμένους για εύκολη πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές στη χώρα. Η κ. Omakaro είπε ότι το δελτίο ταυτότητας για τους ηλικιωμένους θα τους δώσει τη δυνατότητα να λαμβάνουν άμεσες και από πρώτο χέρι υπηρεσίες.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ