Bραζιλία: Οι πυρκαγιές του 2020 σκότωσαν 17 εκατομμύρια ζώα – Δραματικές εκτιμήσεις επιστημόνων

Δραματικός είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες ο απολογισμός των ζώων που χάθηκαν στις πυρκαγιές του 2020 στη Βραζιλία

Μέσα στο 2020, επιστήμονες στη Βραζιλία ολοκλήρωσαν μια ιδιαίτερα ζοφερή μελέτη – προσπαθώντας να μετρήσουν τα ζώα που έχασαν τη ζωή τους από τις τεράστιες πυρκαγιές στους υδροβιότοπους Παντανάλ.

Υπολογίζουν ότι μέχρι και 17 εκατομμύρια σπονδυλωτά – ανάμεσά τους ερπετά, πτηνά και πρωτεύοντα θηλαστικά- πέθαναν. Οι πυρκαγιές «έκαιγαν» μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς, καταστρέφοντας το 30% του μεγαλύτερου τροπικού υγροτόπου στον κόσμο. Οι εκτιμήσεις για τη δραματική αυτή απώλεια δημοσιεύονται στο περιοδικό Scientific Reports.

Η Δρ Μαριάνα Ναπολιτάνο Φερέιρα, επικεφαλής της επιστημονικής υπηρεσίας του WWF στη Βραζιλία, δήλωσε ότι καταγράφηκαν 22.000 ξεχωριστές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια εκείνης της χρονιάς. Η νέα αυτή έρευνα υπογραμμίζει, λένε οι ερευνητές, τη σημασία της πρόληψης τέτοιων καταστροφών στο μέλλον.

Οι πυρκαγιές του 2020 ήταν «αποκαλυπτικές» σύμφωνα με τον Δρ Άλεξ Λις, οικολόγο στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος έχει εργαστεί εκτενώς στην Κεντρική Βραζιλία και στο Παντανάλ. Ήταν «πολύ διαφορετικές» από αυτές που συνήθως σημειώνονται στην περιοχή και από τον τυπικό κύκλο καύσης και ανάκαμψης, εξήγησε ο ερευνητής.

«Αυτές οι πυρκαγιές ήταν ασυνήθιστες λόγω της κλίμακάς τους και συνδέονταν σαφώς με τη μεγάλη ξηρασία που βίωνε η περιοχή εκείνη την εποχή», πρόσθεσε. «Δε γίνεται να καίγονται τεράστιες εκτάσεις στο Παντανάλ κάθε χρόνο. Η βιοποικιλότητα δεν μπορεί να ανακάμψει από αυτό».

Οι επιστήμονες κατάφεραν να φτάσουν σε περιοχές του υγροτόπου μέσα σε 48 ώρες από μια πυρκαγιά. Περπάτησαν κατά μήκος των εκτάσεων σε καθορισμένα διαστήματα και εξέτασαν κάθε νεκρό ζώο που βρήκαν. Η ομάδα μπόρεσε να ταυτοποιήσει τα είδη 300 ζώων που βρήκε και στη συνέχεια μελέτησε τη γύρω περιοχή για να υπολογίσει πόσα ζώα σκοτώθηκαν συνολικά από τις τεράστιες πυρκαγιές.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Γουαλφρίντο Μοράες Τομάς, οικολόγος στο ερευνητικό ινστιτούτο Embrapa Pantanal στη Μπραζίλια, δήλωσε στο BBC ότι ο ίδιος και η ομάδα του δεν εξεπλάγησαν από τους αριθμούς, δεδομένης της τεράστιας γεωγραφικής κλίμακας της καταστροφής. Αυτό όμως που τον εξέπληξε, ήταν το πώς ορισμένες ομάδες ειδών επηρεάστηκαν περισσότερο από άλλες.

«Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός φιδιών που σκοτώθηκαν μας κάνει να αναρωτιόμαστε για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις», εξήγησε. «Τα φίδια είναι συνήθως θηρευτές μικρών θηλαστικών, βατράχων. Αυτή η επίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε μια τεράστια ανισορροπία στο οικοσύστημα».

Οι υγρότοποι βρίσκονται σε όλη τη Βραζιλία, την Παραγουάη και τη Βολιβία και αποτελούν μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο. Χιλιάδες είδη, συμπεριλαμβανομένων ιαγουάρων, μυρμηγκοφάγων και αποδημητικών πουλιών, ζουν στην περιοχή των 140.000-160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Στόχος των επιστημόνων να κατανοήσουν πώς ανακάμπτει το οικοσύστημα εβδομάδες, μήνες και χρόνια μετά τις πυρκαγιές.

Οι συχνότερες πυρκαγιές λένε οι επιστήμονες είναι από τις πιο ορατές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Όσο δυσοίωνο κι αν είναι το συμπέρασμα της μελέτης, θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη κατάλληλων στρατηγικών και πολιτικών διαχείρισης των πυρκαγιών στην περιοχή Άλλοι επιστήμονες εκφράζουν αμφιβολίες για την ακρίβεια της εκτίμησης της μελέτης.

Πηγή: ΒΒC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here