Θεμιστοκλέους πιστοποιητικά εξωτερικό: Από Τρίτη εκδίδονται πιστοποιητικά για εμβολιασμένους στο εξωτερικό


Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεκαθάρισε το τοπίο σε σχέση με όσους έχουν εμβολιαστεί μερικώς στο εξωτερικό και επιθυμούν να λάβουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Για εκείνους λοιπόν από την ερχόμενη Τρίτη 21 Δεκεμβρίου θα υπάρχει η επιλογή έκδοσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Η διαδικασία θα γίνεται μέσω των ΚΕΠ ολόκληρης της χώρας, πρόκειται να είναι εύκολη και άμεση. Ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν ισχύει για όλους όσοι έχουν λάβει εμβόλιο στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στους πολίτες που έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου στο εξωτερικό και την τρίτη δόση τους στην Ελλάδα. Για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο εξωτερικό δεν υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης του ελληνικού πιστοποιητικού για τον εμβολιασμό τους ακόμη, ενώ θα λειτουργήσει σύντομα πλατφόρμα για την εξυπηρέτησή τους.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς;

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης στην πορεία των εμβολιασμών για παιδιά 5 έως 11 ετών, σχολιάζοντας πως θα ανοίξουν πολλά περισσότερα ραντεβού στην πλατφόρμα από τις 5 Ιανουαρίου 2022. Επίσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε πως τα παιδιά δεν χρειάζεται να λάβουν τρίτη δόση του εμβολίου. Δεν κρίνεται απαραίτητη η τέταρτη δόση για τους ενήλικες έως τώρα, καθώς όπως επεσήμανε δεν υπάρχει λόγος με τα παρόντα δεδομένα. Ωστόσο, κράτησε μια επιφύλαξη αναφορικά με την μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον. Επομένως, έκρινε σκόπιμο ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ να επανεκτιμήσει την εξέλιξη της πανδημίας με τη νέα μετάλλαξη έπειτα από 3 με 4 εβδομάδες.

Τα στατιστικά για τα ραντεβού για εμβολιασμό κρίνονται επίσης ικανοποιητικά μέχρι τώρα, με μια καθημερινή συχνότητα που κυμαίνεται από 15.000 έως 20.000 ραντεβού. Ειδικότερα για τους πολίτες άνω των 60 ετών, έχουν προγραμματιστεί και / ή ολοκληρωθεί εμβολιασμοί σε 125.000 άτομα σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν περίπου 20.000 αιτήσεις για εμβολιασμό κατ’ οίκον. Βεβαίως και θα ήθελαν στην Κυβέρνηση τα νούμερα να είναι υψηλότερα. Όμως σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμοί των εμβολιασμών έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα και αντανακλούν τον αντίκτυπο του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολίου για να αποφευχθεί το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ από 16 Ιανουαρίου 2022.

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ