Σκύλοι κατάθλιψη κορωνοϊός: Χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης στους ιδιοκτήτες σκύλων εν μέσω πανδημίας


Τα σκυλιά είναι πράγματι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, σύμφωνα και με πολλές έρευνες. Για παράδειγμα, η ιδιοκτησία σκύλου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου μετά από ένα καρδιαγγειακό συμβάν, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Είναι επίσης δυνατό να εκπαιδεύσετε σκύλους για τον εντοπισμό της υπογλυκαιμίας σε άτομα με διαβήτη. Ομοίως, έχουν γίνει πολλές έρευνες που δείχνουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι σκύλοι συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευημερίας των ανθρώπων των ιδιοκτητών τους. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από την Nestlé Purina Research στο Saint-Louis, αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων ανέφεραν λιγότερη κατάθλιψη και ένιωθαν ότι είχαν περισσότερη κοινωνική υποστήριξη σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ο Δρ. Φρανσουά Μάρτιν, επικεφαλής συγγραφέας και επικεφαλής του τμήματος της Ομάδας Συμπεριφοράς και Ευημερίας της Nestlé Purina Research, αναφέρθηκε σε αυτό: “Το πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 πρόσφερε μια μοναδική ευκαιρία για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι σκύλοι μπορούν να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη στους ιδιοκτήτες τους, να περιορίζουν τα αυξημένα συμπτώματα άγχους, άγχους και κατάθλιψης και να συμβάλλουν στην ευτυχία”. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη τους δείχνει ότι η κατοχή ενός σκύλου βοήθησε στην προστασία των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων από ορισμένες από τις αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την πανδημία. Λένε επίσης ότι προσθέτει στα επιστημονικά στοιχεία ότι τα σκυλιά παρέχουν θετική υποστήριξη στους ιδιοκτήτες τους σε δύσκολες στιγμές. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρατήρησης δημοσιεύονται στο περιοδικό PLOS ONE.

Τι είναι η κοινωνική υποστήριξη;

Η πανδημία είχε τόσο ψυχολογικό όσο και φυσικό αντίκτυπο στους ανθρώπους. Πρόσφατη έρευνα έχει διερευνήσει την επίδραση της πανδημίας στην ψυχική υγεία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και άλλων ομάδων κινδύνου. Άλλες έρευνες ανέφεραν τριπλάσια αύξηση στα αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε επίσης αύξηση σε θέματα ψυχικής υγείας. Η κοινωνική υποστήριξη βοηθά στην εξισορρόπηση των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν σημαντικά γεγονότα της ζωής στην ψυχολογική και φυσιολογική ευημερία των ανθρώπων.

Στην πρόσφατη μελέτη, οι συγγραφείς ορίζουν την κοινωνική υποστήριξη που περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • συνειδητοποίηση της φροντίδας
  • γνώση του να σε αγαπούν, να σε εκτιμούν και να σε εκτιμούν
  • αίσθημα ότι ανήκεις σε ένα υποστηρικτικό δίκτυο

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η κοινωνική υποστήριξη βοηθά τους ανθρώπους να μετριάσουν το άγχος της ζωής και έχει ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό, το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, παλαιότερη έρευνα δείχνει ότι η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ατόμων με ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα και ο διαβήτης.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, ο Δρ. Μάρτιν και η ομάδα του χρησιμοποίησαν δεδομένα από 768 ιδιοκτήτες σκύλων και 767 πιθανούς ιδιοκτήτες σκύλων στις ΗΠΑ, οι οποίοι ήταν όλοι ηλικίας 18 ετών και άνω και συμμετείχαν σε μια διαδικτυακή έρευνα. Οι ερευνητές όρισαν τους δυνητικούς ιδιοκτήτες σκύλων ως εκείνους που δεν είχαν σκύλο κατά τη διάρκεια της μελέτης, αλλά ενδιαφέρονταν πολύ να το αποκτήσουν στο μέλλον. Αυτή η ομάδα λειτούργησε ως ομάδα ελέγχου. Η ομάδα απέκλεισε από τη μελέτη ερωτηθέντες των οποίων οι σκύλοι ήταν ζώα υπηρεσίας ή θεραπείας. “Όπως στον γενικό πληθυσμό, έτσι και οι ιδιοκτήτες σκύλων και οι πιθανοί ιδιοκτήτες σκύλων επηρεάστηκαν από την πανδημία”, ανέφερε ο Δρ Μάρτιν.

“Συνολικά, το 33% των ερωτηθέντων μας είπε ότι η υγεία τους είχε επηρεαστεί κάπως πολύ, το 45% είπε ότι τα οικονομικά τους ήταν κάπως εξαιρετικά επηρεασμένα, το 67% ανέφεραν ότι τα συναισθήματά τους ήταν κάπως εξαιρετικά επηρεασμένα και το 72% είπε ότι ο τρόπος ζωής τους είχε επηρεαστεί κάπως εξαιρετικά”. Επιπλέον, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας έξι διαφορετικές ψυχομετρικές κλίμακες. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων ανέφεραν ότι είχαν σημαντικά μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη στη διάθεσή τους σε σύγκριση με την ομάδα πιθανών ιδιοκτητών σκύλων. Βρήκαμε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης από τους πιθανούς ιδιοκτήτες σκύλων, αλλά οι δύο ομάδες είχαν παρόμοιο άγχος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ