Παραλλαγή Omicron: Θεωρείται η μεγαλύτερη τρέχουσα απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία

Παραλλαγή Omicron: Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι η Omicron δεν είναι χειρότερη από άλλες παραλλαγές του ιού Η παραλλαγή Omicron ανάγκασε δεκάδες έθνη να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς στα σύνορα και αύξησε την πιθανότητα επιστροφής στα οικονομικά τιμωρητικά lockdown –Καθώς η παραλλαγή Omicron κερδίζει δυναμική στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραλλαγή θεωρείται πλέον η «μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία», συμφώνησαν οι υπουργοί Υγείας από την Ομάδα των Επτά χωρών σε συνάντηση την Πέμπτη.

Η δήλωση που εκδόθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, που ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της G7, περιέγραψε τις εξελίξεις ως «πολύ ανησυχητικές» και ανέφερε ότι είναι «πιο σημαντικό από ποτέ η στενή συνεργασία και η παρακολούθηση καθώς και η ανταλλαγή δεδομένων».

Όπως επισημαίνει το Reuters, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ειδικοί στον τομέα της υγείας προέβλεπαν ότι ο κόσμος θα άρχιζε να αναδύεται από την πανδημία του κορωνοϊού το 2022.

Ωστόσο, καθώς η παραλλαγή Omicron κερδίζει δυναμική, οι επιστήμονες ξαναγράφουν τις προσδοκίες τους για την πανδημία COVID-19 του χρόνου.

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron – που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αλλά ανιχνεύθηκε επίσης στην Ευρώπη και την Ασία – προκαλεί ανησυχία παγκοσμίως, δεδομένου του αριθμού μεταλλάξεων, που μπορεί να τη βοηθήσουν να εξαπλωθεί ή ακόμα και να αποφύγει τα αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό.

Ήδη, σε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο, οι προηγούμενοι περιορισμοί για την πανδημία εφαρμόζονται και πάλι: περιορισμός των ταξιδιών, επαναφορά των απαιτήσεων για μάσκα, συμβουλή κατά των μεγάλων συγκεντρώσεων για τις χειμερινές διακοπές και παρότρυνση των ανθρώπων να εμβολιαστούν πλήρως.

«Οι άνθρωποι είναι άρρωστοι από την πανδημία και ο Θεός ξέρει ότι είναι, αλλά αν δεν έχουμε κάποια επείγουσα ανάγκη για να αναγκάσουμε τους ηγέτες μας να αναλάβουν δράση, πραγματικά βλέπω το 2022 να είναι πολύ περισσότερα από αυτά που είδαμε το 2021», είπε η Δρ. Angela Rasmussen, ιολόγος στον Οργανισμό Εμβολίων και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan στον Καναδά.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εκδίδει μια τρομερή προειδοποίηση

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια συνάντησης της ομάδας εργασίας του για την COVID την Πέμπτη, είπε, «βλέπουμε έναν χειμώνα σοβαρής ασθένειας και θανάτου» για τους μη εμβολιασμένους Αμερικανούς, αναφέρει η Washington Post.

Οι πολιτείες στα βορειοανατολικά και μεσοδυτικά αναφέρουν αυξανόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, με τη Νέα Υόρκη, το πρώτο επίκεντρο της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, να καταγράφει κατά μέσο όρο σχεδόν 12.000 νέα κρούσματα την ημέρα.

Ορισμένες νότιες πολιτείες, ειδικά το Τέξας και η Φλόριντα, αρχίζουν επίσης να βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων τους να αυξάνεται.

Στην κομητεία Χάρις, όπου βρίσκεται το Χιούστον, οι αξιωματούχοι του νοσοκομείου προετοιμάζονται για άλλη μια συντριβή λοιμώξεων αφού είδαν τα κρούσματα να εκτοξεύονται τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχει ακόμα η ελπίδα ότι ο κορωνοϊός μειώνεται σε σημείο που να μην είναι πλέον ενοχλητικός. Αλλά όπως ο ιός της γρίπης, έτσι και η COVID θα υπάρχει για πολύ καιρό.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν όταν εμφανιστεί η επόμενη παραλλαγή, είπε ο Δρ. Τομ Φρίντεν, διευθύνων σύμβουλος του Resolve to Save Lives, μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τη δημόσια υγεία και πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Πάντα θα υπάρχει ένας βασικός αριθμός κρουσμάτων COVID, νοσηλειών και θανάτων», δήλωσε ο Δρ Amesh Adalja, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Κέντρο Υγείας Τζονς Χόπκινς.

«Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συμβιβαστεί με αυτό».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here