Μετάλλαξη Ομικρον: «Πυρετός» συσκέψεων στην κυβέρνηση για εντατικό testing και σαρωτικούς ελέγχους


Στο τραπέζι της κυβέρνησης η πρόταση για εντατικό testing και σαρωτικούς ελέγχους τα Χριστούγεννα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες για την πορεία της πανδημίας και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή και του Σωτήρη Τσιόδρα, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος τα δεδομένα αλλά και τι πρέπει να γίνει την περίοδο των εορτών. Κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς η Όμικρον επελαύνει στην Ευρώπη και είναι βέβαιο πως θα κυριαρχήσει και στη χώρα μας από τον Ιανουάριο.

Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται αβέβαιο πως τα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθεί αυξημένο testing για τους πολίτες που τις ημέρες των Χριστουγέννων βρεθούν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης και εστίασης, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη ιχνηλάτιση των κρουσμάτων.

Παράλληλα το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει σαρωτικούς ελέγχους σε εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες για την τήρηση των μέτρων θα βρίσκονται καθημερινά επί ποδός 8.000 αστυνομικοί.

Πάντως από το κυβερνητικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση για επιβολή νέου lockdown και πως οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι σημειακές.

Εν τω μεταξύ πριν λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει τεστ για κορονοϊό σε όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας. Συνεδριάζοντας η επιτροπή θα πάρει αποφάσεις» είπε ο κ. Πλεύρης προσθέτοντας ότι «ο προβληματισμός είναι ότι θα θέλαμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα του πληθυσμού» καθώς, όπως είπε, δεν υπήρξε ανταπόκριση στο προαιρετικό self test που διανεμήθηκε για όλους από τα φαρμακεία.

Ερωτηθείς στον ΣΚΑΪ για το πότε εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα έρθει η μεγαλύτερη πίεση από τη μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «η πίεση θα έρθει σύντομα, φαίνεται ότι η Όμικρον θα μας απασχολήσει πολύ έντονα μέσα στον Ιανουάριο και από τώρα τρέχουμε μοντέλα και έκτακτα σχέδια».

«Ήδη από αυτή την εβδομάδα θα γίνουν διεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για την περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής ενώ βάσει της πορείας της μετάλλαξης Όμικρον θα εξετάσουμε νέα μέτρα» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας ανακοινώνοντας ότι «η επίταξη των ιδιωτών γιατρών θα συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές».

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, τέλος, ότι στο διάστημα 24-31 Δεκεμβρίου θα βγουν συνολικά όσα κλιμάκια ελέγχων δεν έχουν βγει σε όλη την περίοδο της πανδημίας. «Όποιος επιχειρήσει να παραβιάσει τα μέτρα θα το μετανιώσει πικρά» προειδοποίησε ο Θάνος Πλεύρης κάνοντας λόγο για σαρωτικούς ελέγχους.

Όπως είπε, δε, «το πώς θα λειτουργήσουν τα Χριστούγεννα θα είναι πιλότος για την Πρωτοχρονιά» για το αν θα υπάρξουν νέες αποφάσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ