Εγκυμοσύνη τοκετός έγκλημα: Απαιτείται ευαισθητοποίηση στις ανθρωποκτονίες με θύματα έγκυες και νέες μητέρες


Η ανθρωποκτονία ήταν η κύρια αιτία θανάτου για τις εγκύους και τις γυναίκες μετά τον τοκετό στις ΗΠΑ το 2018 και το 2019, ξεπερνώντας όλες τις κύριες αιτίες περισσότερο από δύο φορές, όπως συμπέραναν οι συγγραφείς μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Obstetrics and Gynecology. Έγκυες μαύρες γυναίκες έπεσαν θύματα ανθρωποκτονίας με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά. Τα ποσοστά θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερα επειδή η συλλογή δεδομένων είναι άνιση, λένε οι ειδικοί. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), για παράδειγμα, δεν παρακολουθούν την μητρική ανθρωποκτονία ως θάνατο που σχετίζεται με εγκυμοσύνη. Πολλαπλές μελέτες που χρησιμοποιούν δεδομένα άλλων ετών απηχούν τα ευρήματα της νέας μελέτης. Σε μια ανασκόπηση η ανθρωποκτονία, μαζί με την αυτοκτονία και την υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών, αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Οι ειδικοί λένε ότι τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν μια σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία σε εθνικό επίπεδο, με την ανισότητα να προσθέτει επείγουσα ανάγκη να διευρυνθεί ο φακός σχετικά με τα αίτια της μητρικής θνησιμότητας, να εντοπιστούν καλύτερα και να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για την ενδοοικογενειακή βία. Ως μαύρη γυναίκα στο πεδίο, η Δρ. Andrea Jackson, μαιευτήρας και γυναικολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, είπε ότι τα ευρήματα προκάλεσαν θυμό και θλίψη. “Ένιωσα, για μένα, μια έκκληση για δράση για όλους εμάς στη μαιευτική. Ολόκληρο αυτό το σύστημα πρέπει να χτιστεί με τους πιο ευάλωτους στο κέντρο, και μετά όλοι λαμβάνουν φροντίδα υψηλής ποιότητας… Με τους πιο ευάλωτους, το βλέπετε να παίζει με πολύ τραγικούς τρόπους”.

Λεπτομέρειες της μελέτης

Οι έγκυες γυναίκες και τα κορίτσια είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να δολοφονηθούν από τις μη έγκυες και τις γυναίκες που δεν ήταν μετά τον τοκετό, σύμφωνα με τη μελέτη, και σχεδόν επτά από τις 10 ανθρωποκτονίες εγκυμοσύνης αφορούσαν πυροβόλο όπλο. Από τις περισσότερες από 4.700 γυναίκες και κορίτσια αναπαραγωγικής ηλικίας που σκοτώθηκαν στις ΗΠΑ, σχεδόν το 6% ήταν έγκυες ή ένα χρόνο μετά τον τοκετό. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες, σύμφωνα με τους συγγραφείς, ήταν μαύρες ή μικρότερες των 25 ετών. Οι θάνατοι φαίνονται σε άλλες πρόσφατες ειδήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Καθώς ξεφόρτωνε τα δώρα από το δικό της baby shower το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου, η Jessica Covington, μια 32χρονη μαύρη γυναίκα, πυροβολήθηκε πολλές φορές και σκοτώθηκε. Η γυναίκα από τη Φιλαδέλφεια ήταν επτά μηνών έγκυος. Είχε μόλις ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση κομμωτηρίου.

Στο Μέμφις του Τενεσί, η Ashanti Smith, 26 ετών, ήταν πέντε μηνών έγκυος στο τρίτο της παιδί, ένα αγοράκι, όταν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα. Τα δύο νήπια της θα μεγαλώσουν χωρίς τη μαμά τους. Την ίδια περίοδο στο Χιούστον, η αστυνομία συνέλαβε τον φίλο της Καβάνα Σμιθ με κατηγορίες για φόνο, αφού η 25χρονη πυροβολήθηκε στο κεφάλι και σκοτώθηκε μια μέρα μετά τον πρώτο της υπέρηχο τον Οκτώβριο. Και την Τετάρτη στο Τζάκσον του Μισισιπή, η Keyunta McWilliams, 23 ετών, ήταν οκτώ μηνών έγκυος όταν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αυτή και το αγέννητο παιδί της πέθαναν στο σημείο. Έγκυες ή μετά τον τοκετό μαύρες γυναίκες και κορίτσια είχαν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις λευκές γυναίκες να σκοτωθούν από έναν στενό σύντροφο, διαπίστωσε η μελέτη, και οκτώ φορές περισσότερες από τις μη έγκυες μαύρες γυναίκες.

Για ποιο λόγο υπάρχουν αυτές οι ανισότητες;

Οι λόγοι για την ανισότητα είναι περίπλοκοι, έγραψαν οι ερευνητές, και “μπορεί να περιλαμβάνουν τη φυλετική ανισότητα σε ακούσια εγκυμοσύνη και με ρατσισμό στα περιβάλλοντα φροντίδας μητρότητας που μπορεί να αποτρέψει τα κορίτσια και τις γυναίκες από αποκαλύπτοντας τη θυματοποίηση”. Η Δρ. Suzanne Harrison του State University της Φλόριντα, επίσης γυναικολόγος που συμμετέχει σε μια τοπική ομάδα ελέγχου θανάτων από ενδοοικογενειακή βία, είπε ότι οι υποστηρικτές δεν πρέπει να υποτιμούν τη στόχευση αυτών των επιπλέον στρεσογόνων παραγόντων, καθώς και της επισιτιστικής ανασφάλειας, των εμποδίων στις μεταφορές στην υγειονομική περίθαλψη και άλλες ανισότητες. Η εφαρμογή των εθνικών προτύπων και συστάσεων για προβολές ενδοοικογενειακής βίας ήταν ανεπαρκής, πρόσθεσαν οι συγγραφείς.

Η Δρ Άλισον Μπράιαντ, ανώτερη ιατρική διευθυντής για την ισότητα υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, είπε ότι οι ομάδες που εξετάζουν τους θανάτους από ενδοοικογενειακή βία σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να συνεργαστούν με οργανώσεις ενδοοικογενειακής βίας που εδρεύουν στην κοινότητα και με αυτούς που διενεργούν ανασκοπήσεις μητρικής θνησιμότητας. Οι ομάδες συνήθως εργάζονται σε σιλό, ανέφερε. “Γνωρίζουμε ότι η ίδια η εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για βία από τον σύντροφο ή άλλα είδη βίας. Οι επιτροπές ανασκόπησης της μητρικής θνησιμότητας πιθανότατα θα μπορούσαν να εξετάσουν πολύ πιο προσεκτικά μερικούς από αυτούς τους θανάτους και πραγματικά να καταλάβουν ποιοι είναι οι συντελεστές, τι μπορούμε να κάνουμε εδώ τις πολιτικές δημόσιας υγείας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον μετριασμό ορισμένων από αυτούς τους απαίσιους θανάτους”.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ