Νέο άλμα στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω Ρωσίας


Στη τιμή ρεκόρ των 146,73 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα σκαρφάλωσαν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς έγινε γνωστό πως οι ρωσικές παραδόσεις στη Γερμανία μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Πρόκειται ουσιαστικά για οκταπλασιασμό των τιμών που ίσχυαν πριν από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη γερμανική εταιρία διαχείρισης δικτύου Gascade οι ροές αερίου από τη Ρωσία έχουν μειωθεί σήμερα σε ωριαίο όγκο μόλις περίπου 370.000 kWh/h συγκριτικά με πάνω από 1.200.000 κιλοβατώρες (kWh/h) το Σάββατο και πάνω από 10.000.000 kWh/h την Παρασκευή.

Όλα αυτά συνθέτουν μια επισφαλή προοπτική για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τους καταναλωτές, καθώς η πανδημία εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα και οι χώρες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τη Ρωσία και τη γεωπολιτική της ισχύ. Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές της ενέργειας οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό και αναγκάζουν τις βιομηχανίες που διψούν για φυσικό αέριο να περιορίσουν την παραγωγή.

Εάν επικρατήσουν στην Ευρώπη πολύ ψυχρά μέτωπα, τότε κυλιόμενα μπλακ άουτ στις προμήθειες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι η τελευταία λύση . Οι τιμές βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ στη Γαλλία και τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι ο καιρός είναι σχετικά ήπιος και η ζήτηση δεν δοκιμάζει πραγματικά τα όρια του συστήματος. Η μέγιστη κατανάλωση συνήθως έρχεται τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, όταν καταφτάνουν και τα πιο κρύα μέτωπα.

Όλα αυτά γίνονται καθώς η Ευρώπη καίει πολύ περισσότερο φυσικό αέριο τον χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι και οι ευρωπαίοι προμηθευτές φυσικού αερίου το περασμένο καλοκαίρι δεν κατάφεραν να αναπληρώσουν τα αποθέματα που εξαντλήθηκαν από το κρύο που ξέσπασε την περασμένη άνοιξη. Τα αποθέματα στην Ευρώπη επιπλέον εξαντλήθηκαν τον Νοέμβριο με ταχύτερο ρυθμό λόγω της αύξησης της ζήτησης λόγω κρύου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ