Θεοδωρίδου για Όμικρον: Αυξημένος κίνδυνος επαναλοίμωξης – 76% προστασία μετά την 3η δόση [vid]


 

Στη μετάλλαξη Όμικρον αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (20/12) από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Ειδικότερα, η καθηγήτρια σημείωσε ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας, ενώ από τις 11 Νοεμβρίου, οπότε και έκανε την εμφάνισή της, έχουν γίνει πολυάριθμες μελέτες προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το νέο στέλεχος. Εξ αυτών, είπε η καθηγήτρια, άλλα στοιχεία έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό σημείο και άλλα περιμένουν υπό διευκρίνιση.

Όπως σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, μέχρι στιγμής έχουν διευκρινιστεί δύο ζητήματα:

  • Το πρώτο ζήτημα είναι αυτό της μεταδοτικότητας, σημείωσε η κα Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι η Όμικρον είναι μία παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα ανά 2-3 ημέρες, ενώ και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν.
  • Το άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα, είπε η κα Θεοδωρίδου. Την ίδια ώρα, ένα άλλο στοιχείο που γνωρίζουμε ως τώρα είναι ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5/6 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Με άλλα λόγια, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προφυλάξει από την Όμικρον.

 

Αναφορικά με τη βαρύτητα της νόσου, τα δεδομένα που διαθέτουμε είναι περιορισμένα. Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική, τα οποία δείχνουν πως αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι λιγότερες και όσοι εισάγονται είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν έχουν ανάγκη για οξυγόνο. Επίσης, χρειάζονται βραχεία νοσηλεία και σημειώνεται πολύ χαμηλότερη θνητότητα.

Το πλήθος των εισαγομένων ασθενών με Όμικρον είναι κατά 90% ανεμβολίαστοι.

Ωστόσο, η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι στις μελέτες τα δείγματα είναι κυρίως άτομα κάτω των 50 ετών, συνεπώς δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι επιδράσεις της Όμικρον σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε περιπτώσεις ευπαθών συνανθρώπων μας.

Αισιόδοξο, είναι, όμως, ένα νέο εργαστηριακό εύρημα που δείχνει ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες το ιικό φορτίο των λυμάτων έχει μειωθεί. Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή που ξέσπασε η Όμικρον έχει ήδη ξεκινήσει η ύφεση της πανδημίας.

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Όμικρον

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, κάτι που απασχολεί τους επιστήμονες είναι η δυνατότητα της Όμικρον να διαφεύγει από τα αμυντικά συστήματα των εμβολιασμένων. Ειδικότερα:

  • Μελέτες έδειξαν πως στις 25 εβδομάδες μετά τις 2 δόσεις του εμβολίου η αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον ήταν στο 35%, ενώ έναντι της Δέλτα στο 64%.
  • Όμως, σε 2 εβδομάδες μετά την 3η δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον ήταν στο 76%, ενώ έναντι της Δέλτα πάνω από 90%.

Δείτε το βίντεο της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ