Μετάλλαξη Όμικρον: 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα


Σε εκδήλωση για την πανδημία, που πραγματοποιεί η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, βρέθηκε τη Δευτέρα (20/12) ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Ο κ. Ζαούτης ανακοίνωσε πως μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί συνολικά 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εκτίμησε πως το ιικό φορτίο σχετίζεται ξεκάθαρα με την εμβολιαστική κάλυψη και όπως είπε, η επιδημιολογική εικόνα θα ήταν πολύ καλή αν δεν είχε εμφανιστεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Μη σχετιζόμενα με ταξίδι τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον

Τα περισσότερα από τα κρούσματα της Όμικρον που εντοπίζονται στην Ελλάδα, δεν σχετίζονται με ταξίδι, ανέφερε ο κ. Ζαούτης. Γεγονός που δείχνει τη διασπορά του νέου στελέχους. Τα κρούσματα εντοπίζονται και σε Κρήτη και Λακωνία. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών. Ο κ. Ζαούτης σημείωσε ότι η νέα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική και έχει ήδη εντοπιστεί σε 90 κράτη. Παράλληλα, επεσήμανε την σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της covid.

Αναφορικά με τα συμπτώματα της νόσου, ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων από την μετάλλαξη Όμικρον. Όντως είναι πιο μεταδοτική και έχει απλωθεί σε πάνω από 90 κράτη και νομίζω πως μας λέει κάτι. Κράτη που έχουν διαφορετικές εικόνες όσον αφορά την ηλικία και την κάλυψη από εμβόλιο. Αυτό που εκκρεμεί ακόμα για να είναι πιο ξεκάθαρο είναι αν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα από αυτή τη μετάλλαξη. Εκεί φαίνεται πως μπορεί να συνδέεται με πιο ήπια συμπτώματα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα η εικόνα για την Όμικρον».

Η τρίτη δόση είναι κατά 79% αποτελεσματική κατά της Όμικρον

Την ίδια ώρα, η Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, σημείωσε στην τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα (20/12), ότι η δυνατότητα της Όμικρον να διαφεύγει από τα αμυντικά συστήματα των εμβολιασμένων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους επιστήμονες. Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε η καθηγήτρια:

  • Μελέτες έδειξαν πως στις 25 εβδομάδες μετά τις 2 δόσεις του εμβολίου η αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον ήταν στο 35%, ενώ έναντι της Δέλτα στο 64%.
  • Όμως, σε 2 εβδομάδες μετά την 3η δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον ήταν στο 76%, ενώ έναντι της Δέλτα πάνω από 90%.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ