Σωτήρης Τσιόδρας: Από το 1% στο 8% η επαναμόλυνση 8% με την έλευση της Όμικρον


«H κατάσταση στην Ευρώπη μάς ανησυχεί, μπορεί να οδηγήσει και σε μία μεγάλη πανδημία της Όμικρον στην Ευρώπη γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση και αν χρειαστεί να προταθούν επιπλέον μέτρα», δήλωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου σε ενημερωτική εκδήλωση για τον κορωνοϊό, που διοργάνωσε η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως επεσήμανε ο κ. Τσίοδρας, τις ημέρες των γιορτών είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα που ήδη υπάρχουν.

Από τη μεριά της, η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε τη σημασία της τρίτης δόσης, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις – αλλά όχι ακόμη αποδείξεις – πως προφυλάσσει από την βαριά νόσηση σχετιζόμενη με την Όμικρον. Όπως είπε η καθηγήτρια, στη στη χώρα μας, ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση προχωράει ικανοποιητικά, αφού 1 στους 2 δικαιούχους βάσει των συστάσεων, έχει ήδη κάνει το εμβόλιο της τρίτης δόσης.

Τη σημασία των εμβολιασμών επεσήμανε και ο καθηγητής Τσιόδρας, τονίζοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι – όχι μόνον ηλικιωμένοι – έχουν σωθεί λόγω του εμβολιασμού.
Αναφορικά με την επαναλοίμωξη ασθενών που είχαν νοσήσει στο παρελθόν από άλλα στελέχη του κορωνοϊού, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως από το 1% η επαναμόλυνση έχει ανέλθει στο 8% με την έλευση της Όμικρον. Πάντως εξήγησε ότι αυτό σχετίζεται τόσο με το πότε κανείς νόσησε – αν δηλαδή έχει περάσει ένας χρόνος ή λιγότερο από την προηγούμενη λοίμωξη, όσο και με τον τύπο του ιού από τον οποίο αρχικά μολύνθηκε.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το εάν έχει σημασία ο ελέγχος των αντισωμάτων με σκοπό τον προγραμματισμό της τρίτης δόσης, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Δεν θα αναζητούσα το ύψος των αντισωμάτων χωρίς την συμβουλή γιατρού και την ερμηνεία του». Όπως διευκρίνισε οι ερμηνείες των τεστ των αντισωμάτων ενέχουν κινδύνους και παγίδες. Πάντως, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι το ύψος των αντισωμάτων, μπορεί να χρησιμεύει στην πρόγνωση, με άλλα λόγια στο πώς θα εξελιχθεί η νόσος σε έναν ασθενή.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ