Έκρηξη βυτιοφόρου στην Αϊτή: Τους 90 έφτασαν οι νεκροί – Φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί


Ο απολογισμός των θυμάτων της έκρηξης βυτιοφόρου με καύσιμο την περασμένη Τρίτη στην Αϊτή έγινε ακόμα μεγαλύτερος. ‘Εφτασε τους 90 νεκρούς, μετά τους θανάτους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου περίπου δέκα ανθρώπων που είχαν τραυματιστεί βαριά όταν εκτυλίχθηκε η καταστροφή, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο αντιδήμαρχος της Καπ Αϊτιέν, της πόλης όπου έγινε το δυστύχημα.

«Έχουμε μέχρι στιγμής απολογισμό 90 νεκρούς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πατρίκ Αλμονόρ, ο αντιδήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας της Καραϊβικής, διευκρινίζοντας πως πρόκειται «ακόμη, δυστυχώς, για προσωρινό αριθμό», καθώς αρκετοί από τους ανθρώπους που νοσηλεύονται παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός, που είχε δημοσιοποιηθεί την περασμένη Τετάρτη, έκανε λόγο για 75 νεκρούς, 47 εγκαυματίες σε κρίσιμη κατάσταση και 12 σε λίγο πιο ελαφριά κατάσταση.

Πώς έγινε η τραγωδία

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, οδηγός βυτιοφόρου προσπαθώντας να αποφύγει σύγκρουση με μοτοταξί έχασε τον έλεγχο του φορτηγού και το βαρύ όχημα ανατράπηκε, διευκρίνισε την Τρίτη ο Πατρίκ Αλμονόρ, αντιδήμαρχος της Καπ Αϊτιέν.

Μετά το ατύχημα, «πολίτες επωφελήθηκαν για να μαζέψουν καύσιμα, που τοποθετούσαν σε όποιο δοχείο έβρισκαν», προτού σημειωθεί «τρομερή έκρηξη», είπε ο Τζέρι Τσάντλερ.

Τη νοσηλεία των θυμάτων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η μοναδική δομή υγείας που είναι ειδικευμένη στην περίθαλψη εγκαυματιών, η κλινική της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF), είναι εγκατεστημένη στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα, κάπου 200 χιλιόμετρα νότια από την Καπ Αϊτιέν.

Η ΜΚΟ έστειλε ομάδα στην πόλη για να βοηθήσει το τοπικό υγειονομικό προσωπικό, αλλά η περίθαλψη των ασθενών αυτών είναι «μακρά, θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ως τέσσερις μήνες», εξήγησε ο Ζαν Ζιλμπέρ Ντονγκ, ιατρικός συντονιστής της MSF.

Μια εβδομάδα μετά την τραγωδία, θα γίνουν κηδείες θυμάτων στον καθεδρικό ναό της Καπ Αϊτιέν σήμερα Τρίτη το πρωί.

Μόλις 25 σοροί θα βρίσκονται στην εκκλησία, καθώς στην πλειονότητά τους τα θύματα, που σκοτώθηκαν ακαριαία, κηδεύτηκαν σε ομαδικό τάφο στην Καπ Αϊτιέν, σημείωσε ο Αλμονόρ.

Η Αϊτή, πάμφτωχη χώρα της Καραϊβικής, έχει βρεθεί αντιμέτωπη το τελευταίο διάστημα με παραλυτικές ελλείψεις καυσίμων, επειδή συμμορίες κακοποιών λυμαίνονται τμήματα του οδικού δικτύου μέσω των οποίων γίνεται ο ανεφοδιασμός.

Τους τελευταίους μήνες, βαριά οπλισμένες συμμορίες έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους σε τομείς του Πορτ-ο-Πρενς, μεταξύ άλλων σε οδικούς άξονες που οδηγούν στις τρεις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από τις οποίες εξαρτάται όλη η χώρα.

Έχουν αρπάξει κάπου δέκα βυτιοφόρα και απαιτούν τεράστια ποσά σε λύτρα για να αφήσουν ελεύθερους τους οδηγούς. Η κατάσταση προκαλεί ολοένα μεγαλύτερη δυσφορία στον πληθυσμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ