Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ακινήτων με διαδικασίες εξπρές – Τι αλλάζει η κυβέρνηση


Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά την εισήγηση που θα πραγματοποιήσουν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, για την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων για έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική εισήγηση θα προβλέπει πως στην περίπτωση κατεπείγουσας ανάγκης για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων και των βοηθητικών και συνοδών έργων τους, οι απαλλοτριώσεις θα κηρύσσονται, σύμφωνα με το άρθρο 7Α του ν. 2882/2001.

Στις περιπτώσεις αυτές η απαλλοτρίωση θα επέρχεται :

  • Μόνο με την παρακατάθεση ή καταβολή αποζημίωσης χωρίς να απαιτείται δημοσίευση της σχετικής ειδοποίησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  • Θα επιτρέπεται με ειδική απόφαση του Εφετείου που δικάζει με τη διαδικασία του άρθρου 19 του ν. 2882/2001 ύστερα από αίτηση του βαρυνομένου με τη δαπάνη της απαλλοτρίωσης.
  • Θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης, υπό τον όρο της καταβολής εύλογου τμήματος της αποζημίωσης που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 70% της κατά το οικείο σύστημα προσδιοριζόμενης αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, άλλιως της εκτιμώμενης αποζημίωσης και της παροχής πλήρους εγγύησης υπέρ του δικαιούχου της αποζημίωσης.
  • Για την κατασκευή, επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό ή την εξυπηρέτηση των στρατηγικών επενδύσεων θα επιτρέπεται η απαλλοτρίωση υπέρ νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ευρύτερων ζωνών, πέρα από τις εκτάσεις που είναι αναγκαίες για την κατασκευή των έργων.

Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το άρθρο 17 του Συντάγματος σε κάθε περίπτωση κήρυξης οποιασδήποτε αναγκαστικής απαλλοτρίωσης πρέπει να αναφέρονται συγκεκριμένοι δημόσιοι ή κοινωφελείς σκοποί. Συνεπώς, εφόσον ο σκοπός της στρατηγικής επένδυσης κριθεί ότι είναι δημόσιας ωφέλειας κυρίως όσον αφορά στην οικονομία της χώρας, μπορεί να εφαρμοσθεί το άρθρο 7Α του ν.2882/2001.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να αναφερθούν συγκεκριμένα οι λόγοι για τους οποίους θεσπίζεται η εν λόγω ρύθμιση ειδικά για τις στρατηγικές επενδύσεις και δεν είναι δυνατή η επίτευξή τους χωρίς την ύπαρξη αυτής της ρύθμισης -αλλά με την εφαρμογή του άρθρου 7Α του ν.2882/2001- , με αποτέλεσμα να υπάρχει παρέκκλιση από το ν.2882/2001, ο οποίος ως Κώδικας Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων διέπει κάθε αναγκαστική απαλλοτρίωση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ