ΕΥΔΑΠ: Καμία αύξηση στις τιμές του νερού – Ο σχεδιασμός για την επόμενη δεκαετία


Κατηγορηματικά αποκλείστηκε το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια του νερού, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Χαράλαμπο Σαχίνη και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, Αναστάσιο Τόσιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν οι επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, ανέλυσαν τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας για την επόμενη δεκαετία, ενώ παράλληλα έκαναν και έναν απολογισμό των πεπραγμένων.

Μάλιστα, ξεκαθάρισαν ότι για την προσεχή δεκαετία η Αττική είναι απόλυτα θωρακισμένη απέναντι σε φαινόμενα λειψυδρίας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, χάρη στα φράγματα του Μόρνου και του Εύηνου.

Επιπλέον, οι δύο άνδρες, τόνισαν ότι για την ΕΥΔΑΠ, αποτελεί προτεραιότητα η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, με κοινωνική ευαισθησία, ακολουθώντας αειφόρες πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης και διασφαλίζοντας την ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ στόχος είναι η δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας έχοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της τους στόχους ESG (Environmental, Social, Governance).

Ανέλυσαν το πλάνο αναβάθμισης των υποδομών και μείωσης πολυπλοκότητας της οργάνωσης, με ταυτόχρονη μείωση λειτουργικού κόστους για την δημιουργία υπεραξίας για την κοινωνία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην επιτάχυνση των επενδύσεων και του ευρύτερου επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς αναμένονται σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για τα προσεχή χρόνια, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, με όχημα και το σχέδιο Ύδωρ 2.0. Τα έργα που προβλέπονται έχουν να κάνουν με έργα Μετασχηματισμού (175 εκατ.), αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική (700 εκατ.) και αντικατάστασης δικτύων νερού για μείωση διαρροών (200 εκατ.).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, η διοίκηση πέτυχε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας για τα επόμενα 20 χρόνια ύστερα από την επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας με το Δημόσιο, μετά από εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΥΔΑΠ, υπουργείου Υποδομών και άλλων τριών υπουργείων, αλλά και με τη σημαντική συμβολή του Υπερταμείου.

Χαρακτήρισε δε, δίκαιη και εύλογη την τιμή πώλησης του αδιύλιστου νερού από το ελληνικό Δημόσιο προς την ΕΥΔΑΠ για τα επόμενα 20 έτη -0,089 ευρώ ανά κυβικό μέτρο- η οποία είναι χαμηλότερη κατά 40% σε σύγκριση με την τιμή 2004-2013. Πρόκειται για «τιμή που θα συμβάλει στη συγκράτηση των τιμολογίων για τους καταναλωτές», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σαχίνη, δίκαιο και εύλογο είναι επίσης το τίμημα για το αδιύλιστο νερό κατά το χρονικό διάστημα 2013-2020, ύψους 157 εκατ. ευρώ, που δύναται να ανακτηθεί.

Το 2021 η εταιρεία προχώρησε σε νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κατάρτισε νέο οργανόγραμμα με έμφαση στη μετεξέλιξη της εταιρείας, σύναψε νέα σύμβαση για την Ψυττάλεια με σημαντικές ενεργειακές αναβαθμίσεις. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η αποστολή λογαριασμών με τα ΕΛΤΑ για δύο έτη, και μεταστροφή σε e-bill, τέθηκαν οι βάσεις για τα έργα μετασχηματισμού, ενώ ξεκίνησαν και τα έργα Ανατολικής Αττικής σε τέσσερις περιοχές, γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής 400.000 κατοίκων, αλλά και θα βοηθήσει τη χώρα να απαλλαγεί από ευρωπαϊκά πρόστιμα.

Όσον αφορά το 2022, στόχος είναι η συμμετοχή της εταιρείας σε ΣΔΙΤ για τη διάχυση της τεχνογνωσίας της ΕΥΔΑΠ, οι ευελιξίες στη λειτουργία για μείωση του λειτουργικού κόστους, ενώ προβλέπεται και η θέσπιση προγράμματος εθελουσίας εξόδου για όσους εργαζόμενους επιθυμούν.

Επιπλέον, στόχος είναι η διαμόρφωση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, η διερεύνηση νέων περιοχών δραστηριοποίησης και αξιοποίησης των δεξιοτήτων με στόχο την ανάπτυξη αγοράς και νέων υπηρεσιών σε συνεργασία με τη McKinsey.

Επίσης η διερεύνηση βελτιστοποίησης κεφαλαιακής διάρθρωσης και δυνατότητας επιστροφής κεφαλαίου, αλλά και η συγκέντρωση υπηρεσιών σε νέο βιοκλιματικό κτίριο με μειωμένο λειτουργικό κόστος.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στο μετασχηματισμό της εταιρίας προκειμένου αυτή να μετεξελιχθεί σε έναν οργανισμό σύγχρονο, αποδοτικό και πρωτοπόρο, ο οποίος θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων, θα δημιουργεί αξία για τους μετόχους και την κοινωνία, θα δίνει προτεραιότητα στον πελάτη και θα διασφαλίζει ένα δίκαιο και δυναμικό περιβάλλον εργασίας», δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο κ. Σαχίνης.

Η εξέλιξη των έργων στην ανατολική Αττική

Όπως ανέλυσε ο κ. Τόσιος, το 70% των εργολαβιών της ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική έχουν δημοπρατηθεί.

Ειδικότερα:

Παιανία: έχουν ήδη κατασκευαστεί 38 χλμ. αγωγών και 1.800 εξωτερικές διακλαδώσεις στα Γλυκά Νερά.

Παλλήνη: Ξεκίνησε η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Ανθούσα, Γέρακας και Παλλήνη, μήκους 172 χλμ. και προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ και προβλεπόμενη διάρκεια 48 μήνες.

Ραφήνα: Ξεκίνησε η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη και Νέος Βουτζάς προϋπολογισμού 31,6 εκατ. ευρώ και προβλεπόμενη διάρκεια 40 μήνες.

Πικέρμι: Ξεκίνησε η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, στις περιοχές Πικέρμι, Ντράφι, Διώνη, προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ και προβλεπόμενη διάρκεια 36 μήνες.

Νέα Μάκρη – Μαραθώνας: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στις περιοχές Ν. Μάκρης και Μαραθώνα του Δήμου Μαραθώνα, συνολικού μήκους 178 χλμ. Η σύμβαση του έργου, προϋπολογισμού κατασκευής 56 εκατ. ευρώ, αναμένεται να υπογραφεί τον Φεβρουάριο 2022 με διάρκεια κατασκευής 40 μήνες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της οριστικής μελέτης του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων σε περιοχές της Νότιας Παλλήνης (Λεοντάρι – Κάντζα – Αγ. Νικόλαος – Κάτω Μπαλάνα), η δαπάνη κατασκευής του οποίου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας-Πικερμίου-Σπάτων Αρτέμιδας (προϋπολογισμός 90 εκατ. ευρώ), για το ΚΕΛ και τα έργα μεταφοράς ακαθάρτων του Δήμου Μαραθώνα (προϋπολογισμός 52 εκατ. ευρώ) και για το δίκτυο αποχέτευσης περιοχών Καπανδριτίου & Αφιδνών Δήμου Ωρωπού, μήκους 45 χλμ (προϋπολογισμός 29 εκατ. ευρώ).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ