Προειδοποίηση ΠΟΥ στην Ευρώπη: Προετοιμαστείτε για σημαντική αύξηση κρουσμάτων Covid λόγω της Όμικρον


Ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε την Τρίτη 21/12 τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρη την ήπειρο λόγω της παραλλαγής Omicron, η οποία είναι ήδη κυρίαρχη σε αρκετές χώρες. «Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Δρ Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα στη Βιέννη. «Μέσα σε μερικές εβδομάδες, η Omicron θα κυριαρχήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη εκτεταμένα συστήματα υγείας περαιτέρω στο χείλος του γκρεμού».

Σημειώνεται ότι η παραλλαγή Omicron έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τα 53 ευρωπαϊκά μέλη του ΠΟΥ, πρόσθεσε ο Kluge, σημειώνοντας ότι είναι ήδη η κυρίαρχη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και την Πορτογαλία. Την περασμένη εβδομάδα, 27.000 άνθρωποι πέθαναν από κορωνοϊό στην περιοχή και αναφέρθηκαν επιπλέον 2,6 εκατομμύρια κρούσματα, είπε ο Kluge. Αν και αυτές οι περιπτώσεις περιλαμβάνουν όλες τις παραλλαγές, όχι μόνο την Omicron, σημείωσε ότι αυτό το ποσοστό είναι 40% υψηλότερο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι. «Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων COVID-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναστάτωση στα συστήματα υγείας και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες», σημείωσε.

Μέχρι στιγμής, ο Kluge είπε ότι το 89% των ατόμων με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις από την Omicron στην Ευρώπη ανέφεραν συμπτώματα κοινά με άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού, όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Η παραλλαγή έχει διαδοθεί κυρίως από νέους ηλικίας 20 και 30 ετών, πρόσθεσε.

Αν και πολλά παραμένουν άγνωστα για την Omicron, ο Kluge είπε ότι φαίνεται να είναι πιο μολυσματική από τις προηγούμενες παραλλαγές, οδηγώντας σε «ποσοστά μετάδοσης που δεν είχαμε δει προηγουμένως» σε χώρες με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων όμικρον. Σε αυτές τις χώρες, τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον διπλασιάζονται κάθε 1,5 έως 3 ημέρες.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να εντείνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους, να εισαγάγουν πρόσθετα μέτρα για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της παραλλαγής και να προετοιμάσουν κρίσιμες υποδομές όπως συστήματα υγειονομικής περίθαλψης για το επόμενο διάστημα, προσέθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ευρώπη.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ