Μετάλλαξη Όμικρον: Κυρίαρχη η Όμικρον στη Δανία που καταγράφει σήμερα ρεκόρ κρουσμάτων

Αριθμό ρεκόρ 13.558 νέων κρουσμάτων κατέγραψε σήμερα η Δανία, με την νέα παραλλαγή Όμικρον να είναι πλέον επικρατής, λιγότερο από έναν μήνα μετά την πρώτη ανίχνευσή της στη χώρα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χένικε, στο Twitter, η δανέζικη Αρχή Ελέγχου των Μεταδοτικών Νόσων (SSI) «θεωρεί ότι η ‘Ομικρον είναι στο εξής η κυρίαρχη παραλλαγή και είναι σε αύξηση». «Παρατηρούμε μια εξέλιξη της επιδημίας, με απόλυτο ρεκόρ μολύνσεων σήμερα», σημείωσε ο Δανός υπουργός.

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται με αλματώδη ταχύτητα

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, στο Παρίσι παραπάνω από μία στις τρείς μολύνσεις φαίνεται στο εξής να συνδέονται με την ‘Ομικρον.

Την ίδα ώρα, οι υγειονομικές αρχές στην Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων της Όμικρον τετραπλασιάστηκε σε μια μόλις εβδομάδα. Ειδικότερα, από λίγο περισσότερα από 900 κρούσματα στις 13 Δεκεμβρίου, η χώρα κατέγραψε την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 3.871.

Τα κρούσματα της Όμικρον διπλασιάζονται κάθε 1,5 έως 3 ημέρες

Νωρίτερα την Τρίτη 21/12, ο επικεφαλής τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  Δρ Χανς Κλούγκε, προειδοποίησε τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρη την ήπειρο λόγω της παραλλαγής Omicron, η οποία είναι ήδη κυρίαρχη σε αρκετές χώρες. «Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη. «Μέσα σε μερικές εβδομάδες, η Omicron θα κυριαρχήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη εκτεταμένα συστήματα υγείας περαιτέρω στο χείλος του γκρεμού».

Αν και πολλά παραμένουν ακόμη άγνωστα για την Omicron, ο Kluge σημείωσε ότι φαίνεται να είναι πιο μολυσματική από τις προηγούμενες παραλλαγές, οδηγώντας σε «ποσοστά μετάδοσης που δεν είχαμε δει προηγουμένως» σε χώρες με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων όμικρον. Σε αυτές τις χώρες, τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον διπλασιάζονται κάθε 1,5 έως 3 ημέρες.

Επικρατής κατά 73,2 % η παραλλαγή Όμικρον στις ΗΠΑ

Εντωμεταξύ, στις ΗΠΑ, η Όμικρον είναι ήδη επικρατής, αφού το 73,2% των νέων μολύνσεων κορωνοϊού την εβδομάδα 13 έως 18 Δεκεμβρίου συνδέονται με την Όμικρον, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here