Μόσιαλος: Οι 2 δόσεις ΑΖ και J&J είναι προϋπόθεση για επαρκή προστασία από την όμικρον με την 3η δόση mRNA εμβολίου

«Φαίνεται πως τα εμβόλια της ΑstraΖeneca (ΑΖ) και Johnson & Johnson (JJ) αποτυγχάνουν να σταματήσουν την αρχική λοίμωξη με παραλλαγή Όμικρον και επίσης να αποτρέψουν την ήπια λοίμωξη, όπως γνωρίζουμε από εργαστηριακά και όχι κλινικά δεδομένα. Δεν υπάρχει όμως καμία έρευνα που να αποδεικνύει πως δεν μειώνουν την πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Επίσης οι δύο πρώτες δόσεις της ΑΖ και της JJ δεν είναι άχρηστες, καθώς είναι η προϋπόθεση για να χτιστεί επαρκής προστασία από την όμικρον με την τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer», επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

 

Ο καθηγητής Μόσιαλος σημειώνει πως δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που υποστηρίζουν ότι οι δυο δόσεις ειδικά των σκευασμάτων της ΑstraΖeneca και της Johnson & Johnson δεν μας προστατεύουν από την παραλλαγή Όμικρον, έχουν δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση σε πολλούς, οι οποίοι θεωρούν πως η τρίτη δόση που θα κάνουν με το εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer, θα είναι στην ουσία σαν να κάνουν την πρώτη δόση, δηλαδή πως οι δύο δόσεις που ήδη έκαναν ήταν άχρηστες. Όπως ξεκαθαρίζει, «δεν ισχύει όμως αυτό. Η τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο, για να το πούμε απλά, “πατάει πάνω στις δύο δόσεις που έχουν προηγηθεί”, ή αλλιώς “χτίζει στην προϋπάρχουσα προστασία” που έχουμε μετά τον εμβολιασμό. Επιπλέον κάνει αυτό που απαιτείται τώρα: δημιουργεί επαρκή τίτλο αντισωμάτων όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης, αλλά και την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης σε πάνω από 70% όσων κάνουν την τρίτη δόση».

Επιπλέον ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι «η κυτταρική ανοσία είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για την ανοσολογική μας απόκριση σε βάθος χρόνου. Και δεν υπάρχει καμία έρευνα μέχρι στιγμής που να μετρά την κυτταρική ανοσία που προκαλείται από αυτά τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον. Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι πως η άμυνα μετά την τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο, μετά τις δύο προηγούμενες δόσεις AZ, πολλαπλασιάζει τον τίτλο αντισωμάτων σε επίπεδα που θεωρούνται επαρκή για την αποτροπή σοβαρής λοίμωξης, και για την Όμικρον».

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο καθηγητής Μόσιαλος συμπεραίνει:

«1. Όσον αφορά την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια, ενώ ξέρουμε πως οι δύο δόσεις δεν αποτρέπουν την ήπια λοίμωξη, δεν ξέρουμε τα επίπεδα προστασίας έναντι στη σοβαρή λοίμωξη, ούτε για την κυτταρική ανοσία. Επομένως, όσοι λένε πως τα εμβόλια δεν μας προστατεύουν καθόλου, ας είναι πιο προσεκτικοί μέχρι να έχουμε όλα τα δεδομένα.

2. Οι δύο πρώτες δόσεις της ΑΖ και της JJ δεν είναι άχρηστες. Είναι η προϋπόθεση για να χτιστεί επαρκής προστασία από την όμικρον με την τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer».

Δείτε την ανάρτηση του Μόσιαλου:

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here