Η έκθεση Σαρμά για τις τράπεζες, η απάντηση για το ΤΧΣ και οι αναβολές για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η έκθεση Σαρμά για τις τράπεζες

Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, το ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την κατάσταση των πιστωτικών ιδρυμάτων απογοήτευσε. Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς δεν έκανε το βήμα παραπάνω για να αναγνωρίσει και να προσωποποιήσει ευθύνες για μια δεκαετή διαχείριση που κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο 50 δισ. ευρώ. Η έκθεση των 60 σελίδων (χωρίς τα παραρτήματα) συνιστά μια απλή παράθεση μεγεθών που όλοι γνωρίζουμε και δεν εισέρχεται στην ουσία των πραγμάτων. Και μάλιστα υπολείπεται σε πολλά, της αντίστοιχης έκθεσης που είχε συντάξει το 2017 το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και η οποία είχε εξετάσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση. Δυστυχώς δεν δίνεται καμία απάντησή στα σημαντικά ερωτήματα, π.χ. πως η υποκείμενη σε αποεπένδυση περιουσία του ΤΧΣ στις τράπεζες από τα 22,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013 συρρικνώθηκε στο 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 και σήμερα είναι ακόμη χαμηλότερα. Ποιοι ευνοήθηκαν από την θέσπισή της ρύθμισης για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση το 2013 και γιατί η τότε κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή παρά την αντίθετη άποψη της ΕΚΤ. Προς έκπληξη όλων η «έκθεση Σαρμά» ασχολείται πιο πολύ με το εάν ο «Ηρακλής» ήταν η ενδεδειγμένη ρύθμιση για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια ή εάν έπρεπε να είχαν ακολουθηθεί οι αμφιλεγόμενες προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για «bad bank» και αναβαλλόμενο.

Το μέλλον του ΤΧΣ

Η «έκθεση Σαρμά» πάντως περιγράφει το ΤΧΣ ως παρωχημένο και χωρίς ουσιαστικό σκοπό. Αναφέρει δε πως πρέπει να εξετασθεί, «με ανάλυση κόστους οφέλους», η οποία θα είναι «αμερόληπτη και πειστική», το κατά πόσον η λειτουργίας του ΤΧΣ και μετά το 2022, μπορεί να θεωρηθεί ως κατάλληλο μέσο προς πλήρη αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησέ από το υπουργείο Οικονομικών να απαντήσει στο τί μέλλει γενέσθαι με το ΤΧΣ. Και το υπουργείο απάντησε ως εξής: «Η συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μετά το έτος 2022, αξιολογείται από την πολιτική εξουσία. Σε περίπτωση που αυτή επιλέξει την συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου, θα αναλάβει την σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Στην περίπτωση αυτή, η σύσταση για την διενέργεια ανάλυσης κόστους-οφέλους καταγράφεται προς αξιολόγηση. Σημειώνεται, ότι η πλήρης αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα συναρτάται και από άλλους παράγοντες και όχι αποκλειστικά από τη παράταση λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως διατυπώνεται στη συγκεκριμένη σύσταση». Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Η ΔΕΗ και τα telecoms

Πιο κοντά στο στόχο της να μπει στις τηλεπικοινωνίες βρίσκεται η ΔΕΗ, καθώς εξασφάλισε και τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες για το έργο. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ υπέγραψε το σχετικό term sheet με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και βάζει μπρος τις μηχανές. Πρώτος σταθμός το Περιστέρι, όπου θα δημιουργηθεί το πρώτο, πιλοτικό έργο και από εκεί και πέρα στόχος της είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στην αγορά, μπαίνοντας «σφήνα» στους παραδοσιακούς παίκτες των telecoms.

Οι αναβολές των Μπάκου-Καϋμενάκη

Αναβολή για δεύτερη φορά ζήτησε, όπως πληροφορείται η στήλη, η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη στη δίκη για την εξέταση των ασφαλιστικών μέτρων που οι ίδιοι είχαν καταθέσει αναφορικά με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ της 27ης Ιανουαρίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά των εφοπλιστών είχε κάνει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία κινδυνεύει και ότι υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας λόγω κωλύματος του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, αναβολή ζητά η άλλη πλευρά, που θέλει να κερδίσει χρόνο και όχι αυτός που κατέθεσε εξ’ αρχής τα ασφαλιστικά μέτρα. Άρα, το προφανές συμπέρασμα είναι πως η αρχική προσφυγή στη Δικαιοσύνη έγινε για λόγους μάλλον εντυπώσεων παρά ουσίας.

Αυξημένες αναθέσεις

Κατά 25% αύξησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ποσό που είχε δεσμεύσει για την ανάθεση υποθέσεων σε εξωτερικούς δικηγόρους. Μετά από πρωτοβουλία της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλικής Λαζαράκου και αφού είχε προηγηθεί εισηγητικό σημείωμα της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών της Αρχής, αποφασίσθηκε το κονδύλι για αμοιβές σε εξωτερικούς δικηγόρους να αυξηθεί από 75.000 ευρώ, στις 100.000 ευρώ, ούτως ώστε η Εκτελεστική Επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ανάθεσης υποθέσεων. Σημειώνεται πως η Εκτελεστική Επιτροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπορεί να αναθέτει, κατά την κρίση της σε εξωτερικούς δικηγόρους τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία νέες κατ΄αποκοπή υποθέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες που αναφύονται κάθε φορά.

Ο πρόεδρος που μαθαίνει οδήγηση

Για να μπορείς να διοικήσεις μια εταιρεία, πρέπει να ξέρεις και ο ίδιος τη δουλειά. Κάπως έτσι σκέφτηκε και ο Βασίλης Ξυπολυτάς, ο πρόεδρος του ΟΣΥ και αποφάσισε να ξεκινήσει μαθήματα οδήγησης για … λεωφορεία. Το ανακοίνωσε μάλιστα δημόσια, σε ανάρτησή του στο Instagram και όπως πληροφορείται η στήλη, σε περίπου ένα μήνα από σήμερα θα είναι έτοιμος να βγει στην κυκλοφορία με κανονικό λεωφορείο. Του ευχόμαστε καλούς δρόμους και προσοχή στις στροφές…

Κοσμοσυρροή στο Ελληνικό

Περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες πέρασαν τις πύλες του Experience Park του Ελληνικού τις πρώτες δύο ημέρες της λειτουργίας του, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον που υπάρχει όχι μόνο για το Μητροπολιτικό Πάρκο, αλλά για ολόκληρο το εμβληματικό έργο. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς το Experience Park είναι ένα βιωματικό πάρκο που θα μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα για να γίνει το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης. Όσο για τους ίδιους τους ανθρώπους της Lamda, που «έβαλαν πλάτη» ώστε το πάρκο να ανοίξει έξι μήνες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία, η ανταπόκριση του κοινού ήταν το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ