Με εμβόλια, δωρεάν τεστ και στρατιωτικούς γιατρούς μπαίνουν οι ΗΠΑ στη μάχη κατά της «Όμικρον»


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη διάθεση δωρεάν κατ’ οίκον τεστ για τον κορονοϊο, περισσότερες τοποθεσίες εμβολιασμού, αλλά και την κινητοποίηση στρατιωτικών γιατρών, καθώς οι ΗΠΑ πολεμούν με τη σειρά τους τη μετάλλαξη «Όμικρον»

«Εάν δεν είστε πλήρως εμβολιασμένοι, έχετε σοβαρό λόγο να ανησυχείτε», είπε στους Αμερικανούς ο Τζο Μπάιντεν απο τον Λευκό Οίκο, όπου αποκάλυψε το σχέδιο της κυβέρνησής του για την καταπολέμηση της μετάλλαξης «Όμικρον».

Σε ασυνήθιστα δραματικό τόνο απευθύνθηκε σε έναν στους τέσσερις Αμερικανούς ενήλικες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και είπε: «Η επιλογή σας μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Έχετε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να καταλήξετε στο νοσοκομείο ή ακόμα και να πεθάνετε».

Αντιμέτωπες με την έκρηξη της νέας παραλλαγής, οι ΗΠΑ θα διανείμουν 500 εκατομμύρια δωρεάν τεστ για την COVID-19, θα κινητοποιήσουν στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό εάν χρειαστεί και θα αυξήσουν την ικανότητα εμβολιασμού.

«Έχουμε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα», λενε Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι εάν οι Αμερικανοί «εμβολιαστούν και ακολουθήσουν τις προφυλάξεις που γνωρίζουμε καλά, ειδικά φορώντας μάσκα όταν ταξιδεύουν, μπορούν να γιορτάσουν γαλήνια τα Χριστούγεννα και τις γιορτές».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την αύξηση της υποστήριξης στα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης επιπλέον 1.000 στρατιωτών στο Μίσιγκαν, την Ιντιάνα, το Ουισκόνσιν, την Αριζόνα, το Νιού Χάμσαϊρ και το Βερμόντ.

Υπάρχουν επίσης σχέδια για την αποστολή πρόσθετων αναπνευστήρων και εξοπλισμού από το εθνικό απόθεμα και επέκταση της χωρητικότητας των νοσοκομείων.

Όσοι εμβολιάζονται μπορούν να συγκεντρωθούν για τις γιορτές παρά τη νέα παραλλαγή που σαρώνει τη χώρα, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος «Όχι, δεν είναι Μάρτιος του 2020», τόνισε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Διακόσια εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, είμαστε προετοιμασμένοι, γνωρίζουμε περισσότερα».

Επικρίσεις και αντιδράσεις

Η στρατηγική του Μπάιντεν για την COVID-19 έχει δεχθεί επικρίσεις απο κάποιους για την υπερβολική εστίαση λόγου χάρη στα εμβόλια σε βάρος των τεστ και για την υποτίμηση του αντίκτυπου του πολιτικού κινήματος των μη εμβολιασμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα νέα ομοσπονδιακά μέτρα δεν θα τεθούν πλήρως σε ισχύ πριν από τα Χριστούγεννα, αφήνοντας πολλούς Αμερικανούς να προσπαθούν να βρουν διαθέσιμα τεστ πριν από τις γιορτές και τα ταξίδια τους – και μπερδεμένους σχετικά με το αν είναι ασφαλές να προχωρήσουν τα σχέδιά τους.

Η παραλλαγή «Όμικρον» που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, προκαλεί διπλασιασμό των λοιμώξεων σε 1,5 έως 3 ημέρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από τη «Δέλτα».

Η νέα μετάλλαξη αντιπροσωπεύει πλέον το 73% όλων των νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ΗΠΑ, από λιγότερο από 1% στις αρχές του μήνα.

Μεγάλες ουρές για τεστ

Η ταχεία αύξηση των λοιμώξεων αναστατώνει για άλλη μια φορά τη ζωή σε ολόκληρη τη χώρα, ακυρώνοντας εκδηλώσεις από τις εορταστικές παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ έως τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Τη Δευτέρα, η National Hockey League και η ένωση των παικτών της συμφώνησαν να αναβάλουν όλους τους αγώνες για μετά τα Χριστούγεννα. Στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις των ΗΠΑ υπήρχαν μεγάλες ουρές για τεστ COVID-19 καθώς οι άνθρωποι αγωνιούννα μάθουν αν έχουν μολυνθεί πριν γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τους αγαπημένους τους.

Η διάθεση δωρεάν τεστ στο σπίτι προστίθεται στο σχέδιο του Μπάιντεν που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το οποίο καλούσε τους ασφαλιστικούς κολοσσούς να παρέχουν κιτ για τεστ, χωρίς κόστος σε άτομα με κάλυψη, που επίσης αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση θα ανοίξει πολλά ομοσπονδιακά κέντρα τεστ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη πριν από τα Χριστούγεννα, είπε ο Μπάιντεν. Θα ανοίξουν περισσότεροι χώροι εμβολιασμού και τεστ σε ολόκληρη τη χώρα σε περιοχές με μεγάλη ανάγκη και όταν ζητηθεί από τοπικούς και κρατικούς αξιωματούχους.

Ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Δρ. Άντονι Φάουτσι, δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση εξετάζει επίσης τη μείωση του συνιστώμενου χρόνου καραντίνας των 10 ημερών για τα άτομα που μολύνονται, για να βοηθήσει τα ασυμπτωματικά άτομα να επιστρέψουν στην εργασία ή στο σχολείο.

Η Νέα Υόρκη πληρώνει για τις αναμνηστικές δόσεις

Με τις νέες λοιμώξεις να αυξάνονται, οι τοπικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν επίσης μέτρα για να ενθαρρύνουν τους εμβολιασμούς και τις ενισχυτικές δόσεις και να αυξήσουν τα τεστ και τα μέτρα περιορισμού.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε την Τρίτη ένα κίνητρο 100 δολαρίων για τους κατοίκους που θα λάβουν ενισχυτικό εμβόλιο για την COVID-19 μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι η παραλλαγή «Όμικρον» είναι τόσο μεταδοτική που θα μολύνει εμβολιασμένους Αμερικανούς, αλλά θα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά.

Τα νέα κρούσματα COVID-19 αυξήθηκαν κατά 19% στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα και αυξήθηκαν κατά 72% από τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Σχεδόν 283.000 νέες μολύνσεις αναφέρθηκαν τη Δευτέρα, τα περισσότερα νέα κρούσματα σε μια ημέρα από τις 3 Σεπτεμβρίου, αν και ορισμένες πολιτείες αναφέρουν πολλαπλές ημέρες αποτελεσμάτων δοκιμών.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 αυξήθηκε κατά 27% αυτόν τον μήνα, με τα νοσοκομεία σε ορισμένες περιοχές να έχουν ήδη πιεστεί λόγω της παραλλαγής Δέλτα που εμφανίστηκε νωρίτερα φέτος.

Έχουν αναφερθεί περισσότερες από 51 εκατομμύρια μολύνσεις και 810.000 θάνατοι που σχετίζονται με τον κορονοϊό από την έναρξη της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες που καταρρίπτουν παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ