«Μαϊμού» βεβαιώσεις νόσησης: Επιθεωρητές έκαναν έλεγχο σε φαρμακείο – Εντόπισαν ψευδή δήλωση 2.198 rapid tests


Έλεγχο σε ιδιωτικό φαρμακείο διενήργησαν οι ελεγκτικές αρχές, κατόπιν καταγγελίας, με αντικείμενο την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον COVID-19

Στο μικροσκόπιο της έρευνας βρέθηκε η νομιμότητα της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων νόσησης με δοκιμασία ταχείας ανίχνευσης (rapid test) και στην καταχώρηση των αποτελεσμάτων τους στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19. Διαδικασία η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση βεβαίωσης (θετικού/αρνητικού) αποτελέσματος μέσω της σελίδας www.gov.gr.

Στο φαρμακείο πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος, επισκοπήθηκε η διενέργεια rapid test, καταγράφηκε η φυσική αποθήκη για τα test. Παραλήφθηκαν για το ελεγχόμενο διάστημα τα φορολογικά παραστατικά προμήθειας test και τα δελτία ημερήσιας κίνησης Ζ της φορολογικής ταμειακής μηχανής (Φ.Τ.Μ.). Επιπλέον συντάχθηκε έκθεση εξέτασης-κατάθεσης του υπεύθυνου φαρμακοποιού.

Επίσης, από την ΗΔΙΚΑ παρελήφθησαν, καταστάσεις με τις καταχωρήσεις των αποτελεσμάτων των rapid test στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, που έγιναν από το φαρμακείο, για το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα. Παρελήφθησαν από τις προμηθεύτριες εταιρείες δεδομένα φορολογικών παραστατικών, προς το φαρμακείο, και έγινε διασταύρωση στοιχείων.

Διαπιστώσεις κατά τον έλεγχο:

Από το σύνολο των καταχωρίσεων rapid test του φαρμακείου στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, κατά το ελεγχόμενο διάστημα, προέκυψαν 2.198 καταχωρήσεις, για τις οποίες δεν αποδείχθηκε η προμήθεια του αντίστοιχου αριθμού rapid test.

Ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου, προκειμένου να δικαιολογήσει τον μεγαλύτερο αριθμό καταχωρηθέντων rapid test, προσκόμισε εκ των υστέρων τιμολόγιο αγοράς rapid test με εμπορική ονομασία, η οποία δεν εμφανίζεται στο σύνολο των αγορών της φερόμενης ως προμηθεύτριας εταιρείας για την επίμαχη περίοδο. Προκύπτει δε και σχετική αλλοίωση συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων.

Η Έκθεση Ελέγχου διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων σε αυτήν, καθώς και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε) για έλεγχο φορολογικών παραβάσεων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ