Ακίνητα: Η έκρηξη στις τιμές ενοικίων «οδηγεί» στην αγορά – Τι πρέπει να προσέχουμε


Όλο και περισσότεροι είναι οι μέχρι πρότινος ενοικιαστές που αναζητούν κατοικία προς αγορά, μετά και την άνοδο στις τιμές των ενοικίων που καταγράφεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Έτσι, όσοι μέχρι σήμερα ζούσαν σε διαμέρισμα που ενοικίαζαν, πλέον εξετάζουν υπό άλλο πρίσμα το ενδεχόμενο αγοράς ακινήτου, με σκοπό κατά κύριο λόγο την ιδιοκατοίκηση – ή ακόμα και την επένδυση.

Τα πλεονεκτήματα της αγοράς ακινήτου επανέρχονται στο προσκήνιο

Η σταθερότητα, που αξιολογείται ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του να κατοικεί κάποιος σε ακίνητο που του ανήκει, επανέρχεται δυναμικά. Το αν θα μετακομίσουμε ή όχι, θα πρέπει να εξαρτάται μόνο από εμάς και όχι από τον οποιονδήποτε ιδιοκτήτη που προτίθεται είτε να χρησιμοποιήσει το σπίτι για άλλη χρήση είτε να αυξήσει το ενοίκιο που ήδη καταβάλλουμε, υποχρεώνοντάς μας να φύγουμε. Παράλληλα, στο δικό μας σπίτι μπορούμε να κάνουμε τις αλλαγές που θέλουμε, αναλόγως με την περίοδο της ζωής που διανύουμε και τις συγκεκριμένες μας ανάγκες: Μπορούμε ακόμα και να διαμορφώσουμε τους εσωτερικούς χώρους από το μηδέν, είτε για λόγους ανάγκης αναμόρφωσης εσωτερικών χώρων, για παράδειγμα, είτε για λόγους ανανέωσης – μια εσωτερική ανακαίνιση πάντα βοηθάει να αλλάζουμε διάθεση. Τέλος, ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της αγοράς κατοικίας πολλοί θεωρούν ότι είναι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο μπορούμε αργότερα να μεταβιβάσουμε στα παιδιά μας.

Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αγορά σπιτιού αποτελεί πάντοτε μία αποδοτική επένδυση. Ακόμα και μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα μας, η αξία των ακινήτων διατήρησε υψηλά επίπεδα, ενώ στην παρούσα φάση, εν μέσω πανδημίας και στον δρόμο της εξόδου από αυτή, η αξία αυτή ανεβαίνει και πάλι. Η πανδημία, πάντως, μας έστρεψε ακόμα περισσότερο στην αγορά ακινήτου, καθώς οι περισσότεροι αντιληφθήκαμε στο διάστημα αυτό τη σημασία που έχει το σπίτι στη ζωή μας. Όταν αυτό έγινε η βάση μας για όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, είδαμε πως μπορεί να αποτελεί θεμελιώδη άξονα για τον ίδιο μας τον εαυτό και επανεξετάσαμε υπό διαφορετική οπτική όλα όσα ζητάμε από ένα σπίτι.

Αντίτιμο αγοράς κατοικίας VS Ενοίκιο

Ο σπουδαιότερος προβληματισμός των περισσοτέρων από εμάς πριν αποφασίσουμε την αγορά ακινήτου είναι το μεγάλο κεφάλαιο που θα πρέπει να διαθέσουμε και το οποίο, τις περισσότερες φορές, απαιτεί ένα σημαντικό μηνιαίο ποσό ως δόση τραπεζικού δανείου. Στο σημείο αυτό φαίνεται πως καταγράφεται η σημαντικότερη μεταβολή, ως προς την παρούσα συγκυρία, κατά την οποία αυξάνονται σημαντικά οι τιμές των ενοικίων. Σε πολλές περιπτώσεις δηλαδή, το αντίτιμο του ενοικίου σχεδόν εξισώνεται με την αντίστοιχη δόση στεγαστικού δανείου, γεγονός που συνηγορεί σαφώς στο ότι η αγορά ακινήτου είναι αυτή την περίοδο η συμφέρουσα επιλογή. Ένα ακίνητο που θα αγοράσουμε, πολύ γρήγορα θα μπορεί να αποδώσει κέρδη, εφόσον το αξιοποιήσουμε με τον καταλληλότερο τρόπο.

Το μεγάλο ζητούμενο αυτή την περίοδο είναι να μπορούμε να εντοπίσουμε τα λεγόμενα «ακίνητα – ευκαιρίες», που φυσικά, εξαρτώνται κατά πολύ από τις προδιαγραφές που εμείς οι ίδιοι θέτουμε. Από εκεί και πέρα όμως, ένα ακίνητο σε μια περιοχή όπου οι τιμές καταγράφουν ανοδικές τάσεις, μπορεί να είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετική ευκαιρία αγοράς. Για παράδειγμα, η πολυτελής μεζονέτα στα Μελίσσια, που διατίθεται προς πώληση στην αγορά από τη doValue μέσω της πλατφόρμας προώθησης ακινήτων altamiraproperties.gr. Πρόκειται για ένα ακίνητο του 2005, συνολικής επιφάνειας 247 τ.μ. που είναι χτισμένο σε οικόπεδο 706 τ.μ. Διαθέτει υπόγειο, το οποίο αποτελεί ανεξάρτητο διαμέρισμα 74,36 τ.μ. με ένα υπνοδωμάτιο, καθιστικό με τζάκι και κουζίνα. Στο ισόγειο (61,46 τ.μ.) υπάρχει το καθιστικό και η κουζίνα (ενιαίος χώρος) όπως και wc, ενώ στον πρώτο όροφο της μεζονέτας (55,16 τ.μ.) βρίσκονται τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια. Η μεζονέτα διαθέτει επιπρόσθετα και σοφίτα 10 τ.μ. η οποία λειτουργεί ως υπνοδωμάτιο με απρόσκοπτη θέα στην καταπράσινη Πεντέλη και κλειστό υπόγειο χώρο στάθμευσης 19,39 τ.μ.

Αυτή η μεζονέτα στα Μελίσσια μπορεί να γίνει ιδανική κατοικία για εμάς και τους αγαπημένους μας, ώστε να απολαμβάνουμε όλα τα πλεονεκτήματα του δικού μας σπιτιού, ανεξαρτήτως εξωτερικών παραγόντων. Στην πλατφόρμα προώθησης ακινήτων altamiraproperties.gr, μπορούμε να βρούμε τις ευκαιρίες που αναζητάμε για να δημιουργήσουμε το σπίτι μας όπως το ονειρευόμαστε!


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ