Θεσσαλονίκη λύματα Όμικρον: Εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον στα λύματα της συμπρωτεύουσας


Η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ ανέλυσε τα λύματα της Θεσσαλονίκης και ανακάλυψε ίχνη της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή μεταδοτικότητά του. Σύμφωνα με δείγματα από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021, η παραλλαγή του ιού είναι παρούσα στα λύματα και αυτό σημαίνει ότι εξαπλώνεται σταδιακά στην περιοχή. Τα δεδομένα δεν εξέπληξαν τους επιστήμονες, οι οποίοι ανέμεναν σε κάθε περίπτωση να συμβεί κάτο τέτοιο. Από τα τέλη Νοεμβρίου έχουν διαμορφώσει τις δοκιμές τους έτσι ώστε να εντοπιστεί η μετάλλαξη Όμικρον στα λύματα μέσα από μια πρωτοποριακή μέθοδο ανίχνευσης.

Τι δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ

Ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, δήλωσε σχετικά: “Δε μας εκπλήσσει η παρουσία του στελέχους Όμικρον στη Θεσσαλονίκη, είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη, όπως αναμενόμενη είναι και η επικράτησή του το επόμενο διάστημα. Αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σήμερα, πριν ακόμη εντοπιστεί η μετάλλαξη σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα στην πόλη, ερχόμαστε να προσφέρουμε στην Πολιτεία ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης και αξιόπιστης πρόβλεψης για την επιδημιολογική κατάσταση και πορεία της πανδημίας. Η ομάδα του ΑΠΘ προχωράει άμεσα σε υποβολή σχετικής προδημοσίευσης σε διεθνές καταθετήριο επιστημονικών εργασιών (medRxiv) και επιπλέον θέτει τη μέθοδο στη διάθεση του Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα”

Ο πρύτανης συνέχισε επισημαίνοντας πως: “Σήμερα σε όλον τον κόσμο οι μόνες αξιόπιστες προσπάθειες προσδιορισμού του στελέχους Όμικρον αφορούν χρονοβόρες μεθόδους παράλληλης αλληλούχισης εκατομμυρίων νουκλεοτιδίων του ιού μετά από επίπονες διαδικασίες προσυγκέντρωσης των δειγμάτων. Ανταποκρινόμενη στην απαίτηση για έγκαιρη ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του στελέχους Όμικρον στα λύματα, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αναπτύξει μία νέα μοριακή μέθοδο real-time PCR, που έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζει επιλεκτικά το τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Όμικρον και όχι του Δέλτα”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ