Handelsblatt: Το παρακινδυνευμένο πείραμα του Ερντογάν


Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει τα πακέτο μέτρων του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό τη στήριξη της τουρκικής λίρας με τίτλο «Παρακινδυνευμένο πείραμα». 

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Ο πρόεδρος τα βάζει με διεθνείς επενδυτές, αλλά και τους ψηφοφόρους του. Μια μάχη, την οποία θα χάσει και στα δύο μέτωπα. Με τις ανακοινώσεις, τις αλλαγές στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας και τις μειώσεις επιτοκίων προκάλεσε υποτίμηση της λίρας κατά επιπλέον 30% από τις αρχές Δεκεμβρίου. Με το νέο μέτρο επέστρεψε την ισοτιμία της λίρας εν μια νυκτί εκεί όπου βρίσκονταν στις αρχές του μηνός. Μερικά ενδεικτικά μέτρα: Όσοι λαμβάνουν τον βασικό μισθό, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να υπολογίζουν σε ένα αφορολόγητο ποσό, οι επενδυτές θα καταβάλλουν λιγότερους φόρους σε μερίσματα. Κανείς, ούτε οι τούρκοι εργάτες, ούτε οι διεθνείς επενδυτές, ούτε οι αναλυτές κατανοούν την λογική του τούρκου προέδρου. Το μόνο που βλέπουν επενδυτές και αναλυτές είναι χάος.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση επιλέγει την εύκολη οδό και το μόνο που υπόσχεται είναι να δώσει τέλος στο χάος και να επιστρέψει σε μια λογική πολιτική. Και μόνο αυτή η υπόσχεση δείχνει να πείθει τους πολίτες. Η έκκληση του τούρκου προέδρου στους Τούρκους να τον εμπιστευθούν δεν πείθει τους περισσότερους. Ίσως θυμούνται ότι ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν εκείνος που έφερε ευημερία στους φτωχούς, διασφαλίζοντας απανωτές εκλογικές νίκες. Το αργότερο σε ενάμιση χρόνο διεξάγονται εκλογές, τις οποίες ο Ερντογάν θέλει να κερδίσει. Όμως το άστρο του άρχισε ήδη να δύει».

Πηγή: DW

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ