Κορωνοϊός: Έκοψε 1.5 χρόνο από το προσδόκιμο ζωής στις Η.Π.Α.


Το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών μειώθηκε κατά ενάμιση χρόνο και πλέον το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Αυτή είναι μια συρρίκνωση άνευ προηγουμένου εδώ και 75 χρόνια. Και για αυτό φταίει ο κορωνοϊός.

Στη γέννηση, το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών υποχώρησε από τα 78,8 έτη το 2019 στα 77 το 2020, σύμφωνα με τα οριστικά δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο φορέας είχε ήδη δημοσιοποιήσει προκαταρκτικά δεδομένα για τον δείκτη αυτόν τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, η COVID-19 ήταν η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2020, με 350.000 νεκρούς. Πίσω από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Εξάλλου, η διαφορά ως προς το προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες βάθυνε. Περνά από τα 5,1 χρόνια το 2019 στα 5,7 το 2020. Δηλαδή τα 74,2 έτη για τους άνδρες, έναντι 79,9 για τις γυναίκες το 2020.

Τα δεδομένα αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη από την αμερικανική υπηρεσία απογραφής (Census Bureau). Στοιχεία που έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε το 2020 στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η πανδημία αποδεικνύεται πως επιτάχυνε προϋπάρχουσες τάσεις, με λιγότερες γεννήσεις και περισσότερους θανάτους. Μεταξύ του Ιουλίου του 2020 και του Ιουλίου του 2021, η αύξηση του αμερικανικού πληθυσμού δεν έφθασε παρά το 0,1%.

«Η αύξηση του πληθυσμού επιβραδύνεται εδώ και χρόνια εξαιτίας της μείωσης του ποσοστού γεννητικότητας και τη μείωση των μεταναστεύσεων από το εξωτερικό. Ο δείκτης θνησιμότητας αυξάνεται εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού της χώρας», συνόψισε η Κρίστι Ουάιλντερ. Ειδική σε ζητήματα δημογραφίας στην υπηρεσία απογραφής.

Κορωνοϊός: Κερδισμένες και χαμένες πολιτείες

Υπάρχει κι άλλη συνέπεια της πανδημίας. Ορισμένες πολιτείες, ειδικά δυτικές, είδαν τους κατοίκους τους να αυξάνονται, ενίοτε θεαματικά. Παράλληλα, αυτές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, πολύ πιο αστικοποιημένες, είδαν τον πληθυσμό τους να συρρικνώνεται.

Το Τέξας κατέγραψε έτσι, σε απόλυτα μεγέθη, την υψηλότερη αύξηση (+1,1%). Κυρίως χάρη στους 170.000 ανθρώπους που πήγαν εκεί από άλλες πολιτείες και αποφάσισαν να εγκατασταθούν.

Το Άινταχο προσέλκυσε σχεδόν 49.000 νέους κατοίκους που μετακινήθηκαν από άλλες πολιτείες και κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό (+2,9%).

Αντίθετα, η πολιτεία της Νέας Υόρκης είδε τον πληθυσμό της να συρρικνώνεται, να πέφτει κάτω από το όριο των 20 εκατομμυρίων (–1,6%). Πάνω από 352.000 άνθρωποι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτεία για κάποια άλλη.

Η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, η Ουάσινγκτον, υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση του πληθυσμού εκατοστιαία (–2,9%).

Η απογραφή του 2020 ωστόσο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, αφενός λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού και αφετέρου εξαιτίας των μεθοδολογικών αλλαγών που είχε απαιτήσει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Τα δεδομένα αυτά είναι απαραίτητα για να προσδιορίζονται η εκλογική κατάτμηση των 50 αμερικανικών πολιτειών καθώς και η κατανομή δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα ομοσπονδιακά κεφάλαια που προορίζονται ιδίως για τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Επιτρέπουν επίσης να ορίζεται το ειδικό βάρος κάθε πολιτείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ