Κορωνοϊός: Αυστηρότερα μέτρα κατά της Covid στο Βέλγιο-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στην Ισπανία


Το Βέλγιο ανακοίνωσε την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων κατά της Covid εν αναμονή της αυξανόμενης επέλασης της παραλλαγής Omicron, αποφεύγοντας ωστόσο ένα καθολικό lockdown όπως στην περίπτωση της γειτονικής Ολλανδίας.

Ειδικότερα, οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να κλείσουν τους κινηματογράφους, τα θέατρα και τις αίθουσες συναυλιών και να απαγορεύσουν τις δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους. Οι αγώνες στα στάδια θα διεξάγονται δίχως φιλάθλους από τη Δευτέρα (27/12), ενώ η είσοδος στα καταστήματα περιορίζονται σε δύο ενήλικες, εξαιρουμένων των παιδιών. Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 11 μ.μ. όπως ισχύει ήδη.

Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στην Ισπανία

Την ίδια ώρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη 23/12 για να εγκρίνει νομοθετικό διάταγμα που θα καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων COVID-19.

Ένα άλλο μέτρο που περιλαμβάνεται στο διάταγμα που θα εκδοθεί, είναι η διάρκεια της ισχύος του εμβολιασμού θα ορίζεται από την 1η Φεβρουαρίου στους εννέα μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης.

Ο Σάντσεθ ανήγγειλε επίσης μια σειρά από άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αρωγής των ενόπλων δυνάμεων στην προσπάθεια ανάπτυξης της εμβολιαστικής κάλυψης και της διάθεσης στρατιωτικών νοσοκομειακών κλινών στο σύστημα υγείας, εφόσον χρειαστεί.

Όπως σημείωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, στοχεύει να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη με τρίτη δόση στο 80% για την ηλικιακή ομάδα 60-69 μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Επίσης, τα τεστ COVID-19 για επαγγελματική χρήση θα διατίθενται προσωρινά σε πώληση σε φαρμακεία, ενώ οι υγειονομικές ομάδες θα μπορούν να ενισχυθούν με επικουρικό προσωπικό συνταξιούχων και ειδικών που απέκτησαν τα προσόντα τους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα εάν έχουν έρθει σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο – ένα μέτρο που φαινόταν να αποσκοπεί στην αποφυγή των ελλείψεων σε βασικό προσωπικό που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ