Εγκυμοσύνη: Πόσες μέρες μετά την περίοδο μπορείς να μείνεις έγκυος;

Εάν μια γυναίκα προσπαθεί να πετύχει την εγκυμοσύνη πρέπει να κατανοήσει τον κύκλο της και τι συμβαίνει στο κάθε στάδιο. Ο τέλειος κύκλος διαρκεί 28 ημέρες. Ωστόσο, κύκλος με κύκλο διαφέρει. Επομένως, και ο δικός σου μπορεί διαρκεί περισσότερο ή λιγότερο, με μερικές μέρες απόκλιση. Μία απόκλιση δύο-τριών ημερών θεωρείται φυσιολογική. Ωστόσο, εάν είναι πολύ μεγαλύτερη, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. «Οι μέρες του κύκλου σας, μπορεί να αποτελέσουν βασικό δείκτη για τις ορμονικές ανισορροπίες εάν η ωορρηξία συμβαίνει κανονικά». Αυτά αναφέρει το Shady Grove Fertility Clinic.

Οι γόνιμες η μέρες είναι οι μέρες στη μέση του εμμηνοροϊκού κύκλου. Δηλαδή ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία.

Τι είναι ωορρηξία;

Ωορρηξία, ονομάζεται η διαδικασία όπου ένα ωάριο ωριμάζει στις ωοθήκες και ελευθερώνεται στη σάλπιγγα. Αυτό συμβαίνει μόνο μία φορά σε κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο και περίπου 12 με 16 μέρες πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου σου και 7 με 19 ημέρες μετά τη λήξη της προηγούμενης.

Πότε μπορείς να συλλάβεις μετά την περίοδο;

Η καλύτερη μέρα για να μείνεις έγκυος είναι η ημέρα ωορρηξίας, οι πιθανότητες για σύλληψη όμως είναι αυξημένες λίγο πριν αλλά και το επόμενο εικοσιτετράωρο. Αυτό συμβαίνει γιατί το σπερματοζωάριο ζει στο σώμα της γυναίκας από 3 έως 5 μέρες, συνεπώς ακόμα και σε περίπτωση ερωτικής επαφής λίγο πριν την ωορρηξία, το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί από το σπερματοζωάριο που βρίσκεται ήδη στο σώμα σου.

Όσον αφορά το εικοσιτετράωρο μετά την ωορρηξία, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι το ωάριο μπορεί να επιβιώσει μόνο 12 με 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του, επομένως υπάρχει ένα διάστημα μετά την ωορρηξία κατά το οποίο μπορεί να γονιμοποιηθεί. Μετά το πέρας αυτών των ωρών, το ωάριο δεν θεωρείται βιώσιμο.

Πηγή: whattoexpect.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here