Μετάλλαξη Όμικρον νέα μέτρα: Σήμερα τα «εορταστικά» μέτρα, στις 28 Δεκεμβρίου οι περιορισμοί για το 2022


Μετάλλαξη Όμικρον νέα μέτρα:  Η μετάλλαξη Όμικρον, αυτός ο άγνωστος Χ όπως την αποκαλούν οι επιστήμονες, μπορεί να μην έχει κατακλύσει ακόμα την Ελλάδα αλλά η σκιά της απλώνεται βαριά πάνω από την Ευρώπη. Δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία. Μάσκες παντού στην Ισπανία, κλειστά θέατρα και κινηματογράφοι στο Βέλγιο, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μόλις χθες. Έτσι, η χώρα μας αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να ακολουθήσει τις άλλες ευρωπαϊκές προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα.

Ακριβώς 24 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το σκηνικό ανατράπηκε πλήρως με την επιτροπή των ειδικών να καλείται να συνεδριάσει και οι εισηγήσεις τους το απόγευμα της Τετάρτης να πέφτουν σαν βόμβα στο εορταστικό κλίμα των ημερών.  Στα χέρια του πρωθυπουργού έφτασαν δυο πακέτα μέτρων. Το ένα θα έχει ισχύ από τα επόμενα 24ωρα και το δεύτερο από τις πρώτες ημέρες του 2022 (από την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου).

Σήμερα, σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αρμόδιους υπουργούς θα καταλήξουν στο πλαίσιο των μέτρων που θα ισχύσουν άμεσα. Και στην συνέχεια, θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα οριστικοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες, στις 28 Δεκεμβρίου.

Τι θα ισχύσει άμεσα

Το πρώτο πακέτο μέτρων με άμεση εφαρμογή, περιλαμβάνει:

–      Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και σε εξωτερικούς χώρους

–      Διπλή μάσκα ή μάσκα αυξημένης προστασίας (ΚΝ95) σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς

–      Υποχρεωτικό rapid test για όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα από κάθε πύλη εισόδου τη 2η και 4η ημέρα από την άφιξή τους

–      Αναβολή όλων των εορταστικών εκδηλώσεων

–      Αγώνες χωρίς θεατές στα γήπεδα

Ειδικά για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, οι οποίες είναι πολλές σε όλη την Ελλάδα, την απόφαση για την ματαίωσή τους έχουν οι δήμοι. Και ήδη από χθες το βράδυ έχει γίνει ένα μικρό τσουνάμι ακυρώσεων.

Ποια μέτρα θα είναι στο δεύτερο πακέτο 

Το δεύτερο πακέτο μέτρων σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr θα μοιάζει περισσότερο με οδηγίες ή και συστάσεις. Οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι να μείνουν η οικονομία και η κοινωνία ανοικτές. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι μέσα στις επόμενες 6 ημέρες δεν θα δούμε «εκρήξεις» κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον.

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα θα είναι η επέκταση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό που να αγγίζει ίσως και το 60%.

Επίσης, όσον αφορά στην εστίαση και στην νυχτερινή διασκέδαση αναμένεται να επανέλθει η απαγόρευση των ορθίων σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα, η μείωση της πληρότητας στα καταστήματα και ωράριο λειτουργίας με λήξη τα μεσάνυχτα.

Στο τραπέζι είναι και η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού με το ηλικιακό όριο να κατεβαίνει στα 50 έτη.

Τι θα γίνει με τα σχολεία 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να ματαιωθούν οι σχολικές εκδρομές. Θέμα επαναφοράς της τηλεκπαίδευσης δεν τίθεται – μέχρι στιγμής- επιμένουν κυβερνητικές πηγές, αλλά ούτε και να ανοίξουν αργότερα από το προβλεπόμενο τα σχολεία. Δεν αποκλείεται ωστόσο να αλλάξει το πρωτόκολλο για τα σχολεία και τον περίφημο κανόνα του 50+1 κρούσματα σε μια τάξη για να κλείνει το τμήμα. Την τελευταία κουβέντα πάντως την έχει η μετάλλαξη Όμικρον.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ