Πανελλαδική έρευνα: Το 74% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι σωστά ή λιγότερο αυστηρά από αυτά που θα έπρεπε


Αποκαλυπτική πανελλαδική έρευνα για τη στάση των πολιτών απέναντι στην πανδημία και το σύστημα υγείας, πραγματοποίησε για λογαριασμό του ΙΣΑ, η εταιρία Alco. Από το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο, διαφορετικές προσεγγίσεις, για την πανδημία και τον εμβολιασμό.

Περίπου 8 στους 10 ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού. Αντιθέτως, 2 στους 10 δεν φοβούνται την COVID 19, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Από την ομάδα των «αρνητών» μόνο το 12% φαίνεται να σκέπτεται να εμβολιαστεί. Ενώ η πλειονότητά της (73%) δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποιος που θα μπορούσε να τον πείσει να αλλάξει στάση. Ο λόγος που επικαλείται το 41% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί είναι η αναποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ενώ το 22% φοβάται τις παρενέργειες. Ένα ποσοστό 24% θεωρεί προτιμότερη την ανοσία από τη νόσηση.

Το 59% των μη εμβολιασμένων ανησυχούν για την πανδημία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους εμβολιασμένους είναι 87%. Το 72% των εμβολιασμένων φοβούνται ότι μπορούν να νοσήσουν ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μη εμβολιασμένους είναι 50%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι αντίληψη ότι τα μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά απ’ ότι θα έπρεπε έχει το 43%. Ενώ το 31% να θεωρεί ότι είναι αυτά που πρέπει. Η αίσθηση του 60% είναι ότι το ΕΣΥ ανταποκρίνεται πλήρως ή αρκετά στις ανάγκες της πανδημίας. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η καθολική αναγνώριση (95%) των ιατρών και νοσηλευτών ως των θετικών πρωταγωνιστών της πανδημίας.

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Alco Κ. Παναγόπουλο και τον Α’ Αντιπρόεδρο Φ. Πατσουράκο, στο πλαίσιο διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου. Η έρευνα διενεργήθηκε σε 1.000 άτομα, ηλικίας 17 ετών και άνω σε ολόκληρη την Ελλάδα, το διάστημα 2 – 6 Δεκεμβρίου.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Η χώρα μας όπως και η υπόλοιπη ανθρωπότητα μπαίνει σε μία νέα κρίσιμη φάση της πανδημίας. Καλούμε τους πολίτες να θωρακιστούν με την ενισχυτική δόση, απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον που είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει. Τονίζουμε την μεγάλη σημασία της ατομικής ευθύνης, εν όψει της εορταστικής περιόδου κατά την οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης».

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ