ΗΠΑ εθισμός κατάθλιψη: Αμβλύνεται το στίγμα της ψυχικής ασθένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι Αμερικανοί μπορεί να απορρίπτουν το στίγμα που είχαν κάποτε απέναντι στην κατάθλιψη. Ωστόσο, οι στάσεις απέναντι σε άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας εξακολουθούν να φαίνονται κολλημένες στο παρελθόν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα, βασισμένη σε συνεντεύξεις με ενήλικες των ΗΠΑ που διεξήχθησαν για 22 χρόνια, βρήκε μια ανάμεικτη κατάσταση όσον αφορά το στίγμα της ψυχικής υγείας. Γενικά, διαπίστωσαν οι ερευνητές, η “ενημέρωση ψυχικής υγείας” των Αμερικανών φαινόταν να βελτιώνεται με τα χρόνια: περισσότεροι άνθρωποι κατάλαβαν ότι η κατάθλιψη, η εξάρτηση από το αλκοόλ και η σχιζοφρένεια είναι ιατρικές καταστάσεις με βιολογικά αίτια. Οι στάσεις απέναντι στην κατάθλιψη έδειξαν μια ιδιαίτερη αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι ήταν λιγότερο πιθανό να θέλουν να αποφύγουν κάποιον με κατάθλιψη, σε σύγκριση με πριν από δύο δεκαετίες.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Ωστόσο, η εικόνα ήταν διαφορετική με την εξάρτηση από το αλκοόλ και τη σχιζοφρένεια. Υπήρξε πράγματι μια αύξηση στο ποσοστό των ανθρώπων που απέδωσαν την εξάρτηση από το αλκοόλ στον κακό χαρακτήρα. Ομοίως, περισσότεροι Αμερικανοί έτρεφαν την εσφαλμένη αντίληψη ότι τα άτομα με σχιζοφρένεια είναι επικίνδυνα. Τα ευρήματα σχετικά με την κατάθλιψη είναι ενθαρρυντικά, είπε η Δρ. Κριστίν Κρόφορντ, αναπληρώτρια ιατρική διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής Εθνικής Συμμαχίας για την Ψυχική Ασθένεια. “Αν οι άνθρωποι δουν ότι υπάρχει λιγότερο στίγμα για την κατάθλιψη, ίσως ακόμη περισσότεροι θα είναι πρόθυμοι να μιλήσουν γι’ αυτό και να αναζητήσουν βοήθεια”, δήλωσε η Crawford, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Αντίθετα, η οπισθοδρόμηση στις στάσεις απέναντι στη σχιζοφρένεια και την εξάρτηση από το αλκοόλ είναι ανησυχητική, είπε η Crawford.

Υπέθεσε ότι οι απεικονίσεις των μέσων ενημέρωσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση των τάσεων. Από τη μια πλευρά, τα τελευταία χρόνια έχουν δει διασημότητες και άλλα δημόσια πρόσωπα να μιλούν για τις δικές τους μάχες με την κατάθλιψη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση της κατάστασης. “Πολλά μεγάλα ονόματα έχουν προχωρήσει, λέγοντας ότι είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει”, είπε η Crawford. Από την άλλη πλευρά, είπε, οι απεικονίσεις των μέσων ενημέρωσης ατόμων με προβλήματα αλκοόλ είναι συχνά λιγότερο από θετικές. Και το κοινό μπορεί να αντιληφθεί τα προβλήματά του ως ένα ελάττωμα του χαρακτήρα, παρά ως συνέπεια της μη θεραπευμένης εξάρτησης από το αλκοόλ. Εν τω μεταξύ, ο τρόπος με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τη βία μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη για τα άτομα με σχιζοφρένεια.

Είναι σύνηθες, για παράδειγμα, η κάλυψη μαζικών πυροβολισμών να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ψυχική υγεία του δράστη — και, από ορισμένες πλευρές, να ζητά να κρατούν τα όπλα μακριά από τα χέρια των ψυχικά ασθενών. “Αυτό που οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι είναι σπάνιο για άτομα με σχιζοφρένεια να διαπράττουν βία. Πιο συχνά πέφτουν θύματα βίας”. Όσον αφορά τη στάση απέναντι στην εξάρτηση από το αλκοόλ, υπάρχει μια αποσύνδεση – με περισσότερους ανθρώπους να την αναγνωρίζουν πλέον ως μια πάθηση ψυχικής υγείας, αλλά επίσης συνήθως τη βλέπουν ως ελάττωμα του χαρακτήρα.

Το στίγμα του εθισμού στις ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τείνουν να κρίνουν τον εθισμό, γενικά, πιο σκληρά από άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας. Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 21 Δεκεμβρίου στο JAMA Network Open, βασίζονται σε συνεντεύξεις που έγιναν το 1996, το 2006 και το 2018. Κάθε κύμα περιελάμβανε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 1.000 ενηλίκων των Η.Π.Α. Το στίγμα μετρήθηκε παρουσιάζοντας στους συμμετέχοντες διάφορα χρονογραφήματα που περιγράφουν ένα πλασματικό άτομο με διαταραχή ψυχικής υγείας και στη συνέχεια ρωτώντας τους ερωτήσεις για το καθένα. Με τα χρόνια, διαπίστωσε η μελέτη, υπήρξε μια αύξηση στο ποσοστό των ανθρώπων που θεωρούσαν την κατάθλιψη, τη σχιζοφρένεια και τον αλκοολισμό διαγνώσιμες ψυχιατρικές διαταραχές — διαφορετικό από τα καθημερινά προβλήματα της ζωής. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα. “Δεν λέμε στα άτομα με διαβήτη να μαζέψουν τα κομμάτια τους”.

Σε μια άλλη θετική τάση, οι ερωτηθέντες του 2018 ήταν πιο πρόθυμοι να συνεργαστούν στενά ή να γίνουν φίλοι με ένα άτομο με κατάθλιψη από ό,τι οι προηγούμενοι ερωτηθέντες. Αυτή η διαφάνεια, ωστόσο, δεν δόθηκε σε άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ ή σχιζοφρένεια. Το 2018, πάνω από το 60% των συμμετεχόντων θεώρησαν τον αλκοολισμό σημάδι κακού χαρακτήρα, ενώ ένα παρόμοιο ποσοστό πίστευε ότι τα άτομα με σχιζοφρένεια είναι επικίνδυνα. Ένας τέτοιος στιγματισμός έχει σημασία: Για τα άτομα που ζουν με ψυχιατρικές διαταραχές, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής τους και να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην ανάκαμψη. Ως κοινωνία, πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας για το πώς αντιμετωπίζουμε και μιλάμε για άτομα με ψυχικές ασθένειες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here