Ευρώπη παχυσαρκία ΠΟΥ: Η παχυσαρκία στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία 35 χρόνια


Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στην Ευρώπη έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 35 χρόνια, με περισσότερους από έναν στους πέντε ενήλικες να επηρεάζονται σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύτηκε σήμερα στο European Heart Journal, το εμβληματικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC). Η τρίτη έκθεση από το ESC Atlas Project ενημερώνει και επεκτείνεται στην προηγούμενη έκδοση με στατιστικά στοιχεία για τις καρδιαγγειακές παθήσεις έως το 2019, ή το πιο πρόσφατο διαθέσιμο έτος, για τις 57 χώρες μέλη της ESC. Υπολογίζεται ότι 113 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με δεδομένα βιογραφικών για κοινωνικοδημογραφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και την πρόοδο προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις χώρες μέλη της ΟΚΕ. Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στην περιοχή, αντιπροσωπεύοντας το 45% και το 39% των θανάτων σε γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα.

Τα ευρήματα της έκθεσης

Η έκθεση παρουσιάζει μια εικόνα της γήρανσης του πληθυσμού και των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων. Μεταξύ 1970 και 2019, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών αυξήθηκε από 9,2% σε 17,2%, και η διάμεση ηλικία αυξήθηκε από 29,6 σε 41,1 έτη. Παράλληλα, μεταξύ 1970 και 2018 τα ποσοστά γονιμότητας μειώθηκαν από 2,6 σε 1,6, κάτω από τον μέσο όρο των 2,1 γεννήσεων ζώντων ανά γυναίκα που απαιτούνται για την αντικατάσταση του πληθυσμού. Όσον αφορά το περιβάλλον, ενώ οι μέσες συγκεντρώσεις σωματιδίων (PM) 2,5 έχουν μειωθεί τα τελευταία 30 χρόνια, αυτές οι μειώσεις περιορίστηκαν κυρίως σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Το 2019, οι διάμεσες συγκεντρώσεις PM2,5 ήταν υπερδιπλάσιες σε μεσαίο εισόδημα, σε σύγκριση με το υψηλό εισόδημακαι ξεπέρασαν το πρότυπο ποιότητας του αέρα της ΕΕ σε 14 χώρες.

Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι 48.000 νέα κρούσματα στεφανιαίας νόσου εμφανίζονται σε όλη την Ευρώπη λόγω της ηχορύπανσης του περιβάλλοντος. Ο καθηγητής Adam Timmis, πρόεδρος της ομάδας συγγραφής της έκθεσης, δήλωσε: «Οι κοινωνικοδημογραφικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου λαμβάνουν σχετικά μικρή προσοχή από τους καρδιολόγους, αλλά συμβάλλουν ουσιαστικά στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η Ευρώπη έχει πλέον πληθυσμούς με υψηλό βάρος και αυτό θα επιδεινώσει την αυξανόμενη επιβάρυνση της καρδιαγγειακής νόσου. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την αυξανόμενη αστικοποίηση που απειλεί την υγεία της καρδιάς λόγω του βρώμικου αέρα, του θορύβου, της κοινωνικής στέρησης και του άγχους. Υπολογίζεται ότι έως και το 40% των ανθρώπων που ζουν στην ΕΕ εκτίθενται σε επίπεδα θορύβου πέρα ​​από τα οικιστικά όρια της περιοχής».

Ανησυχητικά στατιστικά

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι μη μεταδοτικές ασθένειες σκοτώνουν 41 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, που ισοδυναμεί με το 71% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για 17,9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ακολουθούμενη από τον καρκίνο (9,3 εκατομμύρια). Ο ΠΟΥ έχει θέσει στόχους για μη μεταδοτικές ασθένειες που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2025, αλλά τα στοιχεία στη σημερινή έκθεση δείχνουν ότι οι περισσότεροι στόχοι που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς είναι απίθανο να επιτευχθούν. Για παράδειγμα, ο ΠΟΥ ζήτησε να σταματήσει (με αναφορά στο 2010) η αύξηση της παχυσαρκίας. Αλλά μεταξύ 2010 και 2016, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξήθηκε από 20,4% σε 22,7% στις γυναίκες και από 19,2% σε 22,2% στους άνδρες.

Ο ΠΟΥ ζήτησε να σταματήσει η αύξηση του διαβήτη, αλλά μια ανάλυση ζευγαρωμένων δεδομένων του 2010 και του 2015 από 26 χώρες έδειξε αύξηση 32% στον διάμεσο επιπολασμό του διαβήτη από 2,6% σε 3,4% κατά τη διάρκεια εκείνη την περίοδο.

  • Για την αρτηριακή πίεση, ο στόχος του ΠΟΥ είναι μια σχετική μείωση κατά 25% (σε σύγκριση με το 2010) στον επιπολασμό της αυξημένης αρτηριακής πίεσης έως το 2025. Κατά την περίοδο 2010 έως 2015 (ή τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα), ο διάμεσος τυποποιημένος για την ηλικία επικράτηση αυξημένου αίματος Η πίεση στις χώρες μέλη της ΟΚΕ μειώθηκε μόλις κατά 3,4% – από 25,9% σε 25,0%. Οι προβλέψεις της έκθεσης δείχνουν μικρή προοπτική επίτευξης του στόχου σε χώρες μέλη της ΟΚΕ με μεσαίο εισόδημα, αλλά μια καλή προοπτική για χώρες υψηλού εισοδήματος, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις.
  • Περισσότεροι από ένας στους πέντε ενήλικες στις χώρες μέλη της ΟΚΕ ήταν τακτικοί καθημερινοί καπνιστές το 2019. Η μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος μεταξύ 2010 και 2018 περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε χώρες υψηλού εισοδήματος όπου τα ποσοστά μειώθηκαν κατά 31,0% στις γυναίκες και 18,5% στους άνδρες, ενώ Οι χώρες μεσαίου εισοδήματος παρουσίασαν μικρή αλλαγή στους άνδρες και αύξηση στις γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι προβλέψεις του εγγράφου υποδηλώνουν ότι ο στόχος του ΠΟΥ για σχετική μείωση κατά 30% στη χρήση καπνού θα επιτευχθεί πιθανότατα σε χώρες υψηλού εισοδήματος, εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, αλλά είναι απίθανο να επιτευχθεί σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Ο ΠΟΥ ζήτησε μια σχετική μείωση κατά τουλάχιστον 10% της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ. Κατά την περίοδο 2010-2018, η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ στις χώρες μέλη της ΟΚΕ παρουσίασε μείωση από 5,1 σε 4,5 λίτρα στις γυναίκες και από 17,2 σε 15,0 λίτρα στους άνδρες. Ο καθηγητής Πάνος Βάρδας, πρώην πρόεδρος της ESC και νυν επικεφαλής στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καρδιάς της ESC στις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση αποκαλύπτει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκπληκτικές ανισότητες μεταξύ των 57 χωρών-μελών της ΟΚΕ. Ενώ οι αλλαγές στον τρόπο ζωής παρέχουν μια τεράστια ευκαιρία για αντιμετώπιση αυτών των κενών, η ευρύτερη πρόσβαση σε νέες θεραπείες θα πρέπει επίσης να αποτελεί προτεραιότητα. Καθώς οι πληθυσμοί συνεχίζουν να γερνούν, το βάρος των καρδιακών παθήσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται και οι πολιτικοί πρέπει να δράσουν τώρα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους».

 

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ