Παιδικά εμβόλια μηνιγγίτιδα Β : Ας μην ξεχνάμε τα παιδικά εμβόλια – Ιδιαίτερη προσοχή στον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β


Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα και όχι μόνο την Ελλάδα, όπως είπε ο Παιδίατρος κύριος Κώστας Νταλούκας στην εκπομπή Opinion Health του healthweb.gr. «Η πτώση των εμβολιασμών για τις παιδικές ασθένειες αφορά στην παγκόσμια κοινότητα όχι μόνο την χώρα μας. Σύμφωνα με φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, κατά τη διάρκεια των περίπου δύο ετών που κρατάει η πανδημία είχαμε μεγάλη πτώση των βασικών παιδικών εμβολιασμών στην Ευρώπη. Βασικά εμβόλια παραμελήθηκαν λόγω των lockdown και της καραντίνας. Οι γονείς φοβήθηκαν και δεν έρχονταν στα ιατρεία μας». Σε αυτό το σημείο, ο κ. Νταλούκας προσέθεσε: «Οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να ανοίξουν τα βιβλιάρια των παιδιών τους, να πάρουν τηλέφωνο τον παιδίατρο, να τον ρωτήσουν μήπως κάποιο από τα εμβόλια έχει καθυστερήσει και να φροντίσουν άμεσα να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».

Η Tilly Lockey έχασε τα χέρια της μετά από μηνιγγίτιδα Β

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να εμφανιστούν ξανά κρούσματα από λοιμώδη νοσήματα, όπως είναι η μηνιγγίτιδα Β. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό νόσημα και οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν για τον σχετικό εμβολιασμό, καθώς η μηνιγγίτιδα Β αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα.Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος η οποία δεν κάνει διακρίσεις καθώς προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Ποιες ηλικίες διατρέχουν  αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο;

Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Σημασία της πρόληψης: Πως μπορώ να προφυλάξω το παιδί μου;

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

  • Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.
  • Τα συμπτώματα αυτά είναι: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος καθώς και τα πιο ειδικά όπως η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.

 

Ο ρόλος του εμβολιασμού

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ