Πόνος στις φτέρνες: 4 σπιτικές θεραπείες για αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο πόνο στη φτέρνα, ένας πιθανός ένοχος είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα. Είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός του ποδιού, που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στο κάτω μέρος του ποδιού σας, κοντά στη φτέρνα. Κάποιες φορές ο πόνος σταματά χωρίς να κάνουμε κάτι, αλλά κάποιες άλλες όχι.  Ας δούμε λοιπόν κάποιες σπιτικές θεραπείες για την πελματιαία απονευρωσίτιδα, που θα σας βοηθήσουν με τον πόνο.  Οι απλές θεραπείες στο σπίτι, μπορούν συχνά να επιλύσουν την πελματιαία απονευρωσίτιδα, ειδικά αν την αντιμετωπίσετε νωρίς. Αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επουλωθεί εάν έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Συμβουλές για αντιμετώπιση πόνου στις φτέρνες

  • Διατάσεις και ξεκούραση: Εάν η υπερβολική κίνηση είναι η αιτία του πόνου σας, η ξεκούραση είναι το κλειδί για την αποκατάσταση. Είναι επίσης καλή ιδέα, να το συνδυάσετε με καθημερινές ασκήσεις διατάσεων. Οι ασκήσεις αυτές προστατεύουν την πελματιαία περιτονία από το τράβηγμα.
  • Φορέστε κατάλληλα υποδήματα: Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας έχουν καλή εφαρμογή και αποφύγετε τα επίπεδα παπούτσια που δεν έχουν καθόλου υποστήριξη της φτέρνας.  
  • Μην περπατάτε ξυπόλυτοι: Το ξυπόλητο περπάτημα, μπορεί να πιέσει ακόμη περισσότερο τον ιστό στο κάτω μέρος του ποδιού. 
  • Βάλτε πάγο: Βάλτε το πόδι σας πάνω από ένα μπουκάλι παγωμένο νερό για 5 λεπτά ή κρατήστε μια παγοκύστη στο κάτω μέρος του ποδιού σας για 10 λεπτά, τρεις φορές την ημέρα.  
  •  Φορέστε νάρθηκα: Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, ένας νυχτερινός νάρθηκας μπορεί να στερεώσει το πόδι και τον αστράγαλό σας στη σωστή θέση καθώς κοιμάστε.   

Τι πρέπει όμως να αποφύγετε με την πελματιαία απονευρωσίτιδα; 

Ο πόνος και η ενόχληση που συνοδεύει την πελματιαία απονευρωσίτιδα, μπορεί να είναι τόσο ενοχλητικός που πιθανότατα θα δοκιμάζετε οτιδήποτε για να απαλλαγείτε από αυτόν, ορισμένες θεραπείες θα επιδεινώσουν το πρόβλημα.

  • Μην κάνετε ασκήσεις: Μπορεί να πιστεύετε ότι το τρέξιμο ή το έντονο περπάτημα θα διορθώσει το πρόβλημα, αλλά η έντονη πίεση στα πόδια θα το επιδεινώσει. Θα πρέπει να αποφύγετε την έντονη κίνηση. 
  • Αποφύγετε την ορθοστασία: Αν η δουλειά σας απαιτεί να στέκεστε για ώρες όρθιοι, θα πρέπει να κάνετε κάποιες τροποποιήσεις, καθώς αυτό προσθέτει περισσότερη πίεση στην πελματιαία απονευρωσίτιδα.
  • Δείτε ένα γιατρό: Μπορεί να νομίζετε ότι με λίγες μέρες ξεκούρασης, θα σταθείτε ξανά στα πόδια σας.  Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο πόνος στη φτέρνα σας σε πολλές περιπτώσεις θα υποχωρήσει μόνο με τη βοήθεια ενός γιατρού. 

Εάν λοιπόν ο πόνος συνεχίζεται, θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας, αφού μόνο εκείνος μπορεί να σας βεβαιώσει, ότι ο πόνος που νιώθετε είναι από πελματιαία απονευρωσίτιδα και όχι από κάτι άλλο. 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here