Νότια Κορέα: Ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν απένειμε χάρη στην φυλακισμένη για διαφθορά προκάτοχό του


Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι ο πρόεδρος της χώρας, ο Μουν Τζε-ιν, απένειμε χάρη στην προκάτοχό του στο αξίωμα Παρκ Γκέουν-χιε, που είχε καταδικαστεί για πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς και εξέτιε ποινή 20ετούς κάθειρξης.

Η κυρία Παρκ έγινε η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη αρχηγός του κράτους που παύθηκε από το αξίωμά της όταν, το 2017, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικύρωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για την καθαίρεσή της εξαιτίας του πολύκροτου σκανδάλου που έστειλε –εκτός από την ίδια– τους επικεφαλής δύο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στη φυλακή.

Παύθηκε διότι κρίθηκε ένοχη για συνωμοσία με στενή συνεργάτιδά της και δωροληψία από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να ενθυλακώσει χρήματα για την οικογένειά της και για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που είχε ιδρύσει. Τον Ιανουάριο, το ανώτατο δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικύρωσε την ποινή 20ετούς κάθειρξης που της είχε επιβληθεί στη δίκη της για διαφθορά η οποία σήμανε την πτώση της, βάζοντας οριστικό τέλος στη νομική διαδικασία· ωστόσο, η εξέλιξη αυτή κατέστησε επίσης πιθανή την απονομή χάριτος.

Κοινοβουλευτικοί του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος πρόσφατα έριξαν στο τραπέζι την ιδέα να απονεμηθεί χάρη στην κυρία Παρκ και σε ακόμη έναν πρώην πρόεδρο της χώρας, τον Λι Μιουνγκ-μπακ, εν ονόματι της εθνικής ενότητας.

Η κυρία Παρκ, 69 ετών, αντιμετώπισε προβλήματα υγείας στη φυλακή· υποβλήθηκε μεταξύ άλλων σε χειρουργική επέμβαση στον ώμο, σύμφωνα με νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ