Πόσο μακριά μπορεί να πάει η συμμαχία Μακρόν – Ντράγκι;


Το κοινό άρθρο που υπογράφουν στους Financial Times ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι δεν είναι κεραυνός εν αιθρία – Οι δυο ηγέτες εδώ και καιρό έχουν συστήσει έναν άτυπο άξονα με στόχο το φρενάρισμα των πιέσεων που ασκούνται από την Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, για την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας με την λήξη της πανδημίας.

Το κοινό μέτωπο Μακρόν – Ντράγκι στην «μετά-Μέρκελ» εποχή δεν είναι τυχαίο. Έχει ήδη σχηματοποιηθεί από τις 26 Νοεμβρίου όταν υπογράφηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Quirinale στη Ρώμη η ομώνυμη Συνθήκη Ιταλίας – Γαλλίας «για μια ενισχυμένη Διμερή Συνεργασία» από τους δύο ηγέτες. Υπέγραψαν μια συμφωνία 12 σημείων, η οποία περιλαμβάνει τον συντονισμό σε θέματα διπλωματίας και ασφάλειας, στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και πριν από τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, μέχρι τη συνεργασία στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών διαστημικών πυραύλων Ariane και Vega.

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν να προσομοιάσουν τη συνθήκη Μακρόν – Ντράγκι με τη Γαλλογερμανική Συνθήκη του 1963 μεταξύ Ντε Γκωλ και Αντενάουερ, που σφράγισε την ιστορική συμφιλίωση μεταξύ των άλλοτε θανάσιμων εχθρών και έδωσε σημαντική ώθηση στη διαδικασία της ειρηνικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συνεργασίας. Με την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την Καγκελαρία, το Παρίσι και η Ρώμη βλέπουν ένα παράθυρο ευκαιρίας να βελτιώσουν κάπως τη θέση τους στο ευρωπαϊκό παίγνιο έναντι του Βερολίνου. Το καυτό ερώτημα όμως είναι «πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτή η συνεργασία;». Εύκολη απάντηση δεν υπάρχει…

Οι επόμενοι μήνες θα είναι εξόχως κρίσιμοι για την Ευρωζώνη. Η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η χρηματοδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής μετάβασης της Γηραιάς Ηπείρου επιβάλλουν μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων. Η πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για να μπορέσει να επιβιώσει η Ένωση έναντι των γεωστρατηγικών προκλήσεων.

Η δήθεν κανονικότητα της αέναης λιτότητας που εδώ και χρόνια έχει επιβάλλει η Γερμανία είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι κάτι που το έχει τονίσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός σε όλα τα Ευρωπαϊκά φόρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που έχει χαρακτηρίσει ως απαρχαιωμένο το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η Ελλάδα λοιπόν αλλά και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου έχουν κάθε λόγο να εύχονται καλή τύχη σε αυτό το νέο ιταλογαλλικό ειδύλλιο…

«Η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τη δημοσιονομική πολιτική για την προστασία των ανθρώπων μας και τον μετασχηματισμό των οικονομιών μας ήταν, και παραμένει, κεντρική σε αυτή τη στρατηγική. Έτσι, μαζί με όλα τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφού καθορίσουμε ένα σύνολο κοινών αρχών και μακροοικονομικών στόχων, θα πρέπει στη συνέχεια να συζητήσουμε τον σωστό τρόπο μετατροπής αυτών των στόχων σε ένα λογικό νέο δημοσιονομικό πλαίσιο», επισημαίνουν Μακρόν και Ντράγκι.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο δεν έχει ακόμα κάνει γνωστές τις προθέσεις του πάνω στα μείζονα ευρωπαϊκά ζητήματα που θα απασχολήσουν τις Ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής τα επόμενα χρόνια. Ο πόλος Μακρόν – Ντράγκι προλαβαίνει τις εξελίξεις και τις προθέσεις δείχνοντας ότι η επιστροφή στην κανονικότητα κατά τη μετά-Covid εποχή δεν μπορεί να σημαίνει ολική επαναφορά αποτυχημένων πολιτικών που οδήγησαν την Ευρώπη σε εσωτερικές συγκρούσεις και σε σημαντική απαξίωση.

Βέβαια όλα τα παραπάνω είναι ρευστά καθώς δεν ξέρουμε ποια θα είναι η πολιτική τύχη των δυο ηγετών στο εσωτερικό των χωρών τους μέσα στο 2022. Στη Γαλλία για παράδειγμα η υποψήφια της λεγόμενης γκολικής Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές, του κόμματος δηλαδή των Ρεπουμπλικανών, προβάλλει ήδη ως φαβορί που μπορεί να νικήσει τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στα τέλη Απριλίου. Στην Ιταλία από την άλλη μεριά οι έρευνες της κοινής γνώμης δίνουν προβάδισμα των δύο ακροδεξιών κομμάτων της Λέγκας του Σαλβίνι και των Ιταλών Αδελφών της Τζόρτζια Μελόνι. Αν λοιπόν στο τέλος της άνοιξης η Πεκρές είναι πρόεδρος της Γαλλίας και η Μελόνι πρωθυπουργός της Ιταλίας, τότε οι συσχετισμοί θα αλλάξουν και θα μιλάμε για άλλα πράγματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ