Μετάλλαξη Όμικρον: Πού έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα, αγωνία για ύποπτα κρούσματα


Η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον και στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία με την κυβέρνηση να έχει θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα από σήμερα και να ετοιμάζεται για δεύτερη φάση από τις 3 Ιανουαρίου

Την εικόνα της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες στις οποίες έχει εντοπιστεί η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού, περιέγραψαν την Πέμπτη οι ειδικοί όπως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Από τις 2 Δεκεμβρίου οπότε και καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά, πλέον στην Ελλάδα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον είναι 33 και ερευνώνται άλλα 98 «που έχουν το PCR που δείχνει σχεδόν με 98%, 99% σιγουριά πως η μετάλλαξη είναι Όμικρον», όπως είπε χθες, Πέμπτη, ο κ. Ζαούτης. Από την πλευρά του ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «τα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα μας είναι πολύ περισσότερα από 130».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τα 18 από τα 33 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη ενώ χθες, Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι από τα τελευταία 9 κρούσματα τα πέντε είναι εγχώρια και εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες του Βορείου Τομέα Αθηνών (1), του Κεντρικού Τομέα Αθηνών (1), της Λακωνίας (2) και του Νοτίου Τομέα Αθηνών (1), ενώ τέσσερα (4) είναι τα εισαγόμενα κρούσματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ τα κρούσματα με μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα «έχουν ήπια συμπτώματα με διάρκεια συμπτωμάτων μέσης διάρκειας 3 ημέρες. Έχουν νοσηλευτεί δυο άτομα από αυτά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, χωρίς να εμφανίσουν επιπλοκή της νόσου».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, «σημαντική αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται στη Λακωνία, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, περιοχές όπου ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά όπως ήδη ακούσαμε και στην Αττική έχουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ζαούτης είπε ότι «αναμένεται και στη χώρα μας αύξηση στη μετάλλαξη Όμικρον τις επόμενες μέρες και ο σκοπός, όπως έχετε ήδη ακούσει, είναι να μειώσομε τη διασπορά με τα μέτρα που ήδη γνωρίζουμε, τη χρήση της μάσκας, τα self test» με την κυρία Παπαευαγγέλου να συμπληρώνει ότι «υπάρχει ισχυρή σύσταση προς όλους να διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν την συμμετοχή τους σε φιλικές συγκεντρώσεις με στόχο να προστατεύουν συγγενείς και φίλους, αλλά και να μειώσουν την διασπορά στην κοινότητα».

Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα μέτρα σε δύο φάσεις

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα σχέδιο δύο φάσεων που περιλαμβάνει τη λήψη νέων μέτρων με το πρώτο να εφαρμόζεται από σήμερα, Παρασκευή, στις 6 το πρωί και το δεύτερο να ακολουθεί στις 3 Ιανουαρίου μετά από τη συνεδρίαση τη Δευτέρα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που θα αξιολογήσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών τα Χριστούγεννα.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν απο τις 6 το πρωί σήμερα:

  • Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους και αυτό αφορά και το σκέλος των κλειστών χώρων που σχετίζονται με διασκέδαση και γυμναστήρια.
  • Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας Ν-95 υψηλής προστασίας
  • Δεν θα γίνουν οι δημόσιες εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR κατά την είσοδο, θα κάνουν τεστ και τη 2η και τη 4η μέρα από την είσοδο στη χώρα.
  • Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, από 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα θα αφορούν τη διασκέδαση αναφορικά με το ωράριο, αθλητικές εκδηλώσεις και τηλεργασία. Για τα σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά, ενώ μπορεί να εξετασθεί το πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα λειτουργούν. Όπως είπε ο κ. Πλεύρης από τις 3 Ιανουαρίου και μετά θα ληφθούν νέα μέτρα με την επιτροπή του υπουργείου Υγείας να συνεδριάζει και πάλι τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου για να εξετάσει τα νέα δεδομένα.

Σημειώνεται ότι σε ερώτηση του Newsbomb.gr o Θάνος Πλεύρης άφησε «παράθυρο» για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα ακόμα και πριν τις 3 Ιανουαρίου παρά τον αρχικό σχεδιασμό που ανακοινώθηκε σήμερα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ