Αυνανισμός υγεία εγκέφαλος: Ο αυνανισμός έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο;

Για μερικούς, ο αυνανισμός μπορεί να είναι ένας τρόπος να αγαπήσουν τον εαυτό τους, γνωρίζοντας καλύτερα το σώμα τους και περνώντας με αυτό τον τρόπο, χρόνο με τον εαυτό τους. Εκτός δηλαδή από τα φυσικά οφέλη που προέρχονται από τον αυνανισμό, η τόνωση της αυτοεκτίμησης σε συνδυασμό με τη χαλάρωση μπορεί να είναι εξαιρετική για τη σεξουαλική τους ζωή. Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το εάν ο αυνανισμός είναι κακός για εσάς. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε για τον αυνανισμό; 

Ο αυνανισμός απελευθερώνει ορμόνες

Ο αυνανισμός αναγκάζει το σώμα σας να απελευθερώσει μια σειρά από ορμόνες.  Αυτές οι ορμόνες περιλαμβάνουν:

  • Ντοπαμίνη
  • Ενδορφίνες 
  • Ωκυτοκίνη
  • Τεστοστερόνη
  • Προλακτίνη

Ο αυνανισμός μπορεί να σας κάνει να απελευθερώσετε υγιείς ποσότητες από τις παραπάνω ορμόνες, άρα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεση και τη σωματική σας υγεία.

Επηρεάζει τη διάθεσή σας

Η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες ονομάζονται «ορμόνες της ευτυχίας» καθώς σχετίζονται με τη μείωση του στρες και τη χαλάρωση.

Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και του άγχους

Ενώ η ωκυτοκίνη είναι κοινώς γνωστή ως η «ορμόνη της αγάπης» και σχετίζεται με τον κοινωνικό δεσμό, σχετίζεται επίσης και αυτή με την καταπολέμηση του στρες και τη χαλάρωση. Αυτό το κάνει μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης σας. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που σχετίζεται με το στρες.

Μπορεί να έχει επίδραση στην αυτοεκτίμησή σας

Ο αυνανισμός μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι σας συναρπάζει και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να δείξετε στον σύντροφό σας τι σας αρέσει. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα θετικά. Αν και υπάρχουν αποδεδειγμένα οφέλη, μερικοί άνθρωποι έχουν αρνητικές εμπειρίες με τον αυνανισμό. Μπορεί το συναίσθημα αυτό να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, ή μπορεί να είναι ενάντια στο σύστημα πεποιθήσεών σας ή απλώς να μην σας αρέσει. Είναι και αυτό φυσιολογικό. Το αν θα επιλέξετε να αυνανιστείτε ή όχι εξαρτάται από εσάς.

Εάν σας είναι δύσκολο να αυνανιστείτε και αυτή η δυσκολία σας ενοχλεί, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό ή έναν θεραπευτή. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με τις κοινωνικές ή πνευματικές πεποιθήσεις τους. Αλλωστε, ο αυνανισμός θεωρείται αμαρτία σε ορισμένες θρησκείες.  Υπάρχουν επίσης, πολλά κοινωνικά στίγματα που λανθασμένα συνδέονται με τον αυνανισμό, καθώς μερικοί άνθρωποι πιστεύουν για παράδειγμα, ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να αυνανίζονται ή ότι ο αυνανισμός είναι ανήθικος.

Για να μην αναφέρουμε τους μύθους που προκαλούν άγχος γύρω από τον αυνανισμό. Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει σαν παιδιά, ότι ο αυνανισμός τυφλώνει ή ότι μπορεί να μεγαλώσει τις τρίχες στα χέρια σας και οι δύο εντελώς ψευδείς ισχυρισμοί προφανώς.  Είναι απολύτως εντάξει να απέχετε από τον αυνανισμό λόγω των προσωπικών σας πεποιθήσεων, αλλά εάν θέλετε να αντιμετωπίσετε τα αισθήματα ενοχής και να αυνανιστείτε χωρίς άγχος, η συζήτηση με έναν θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες δυσκολίες που αν τις αντιμετωπίζετε, μπορεί ο αυνανισμός να είναι για εσάς αγχωτικός και απογοητευτικός. Για παράδειγμα:

  • στυτική δυσλειτουργία
  • χαμηλή λίμπιντο
  • κολπική ξηρότητα
  • δυσπαρεύνια, η οποία περιλαμβάνει πόνο κατά τη διείσδυση στον κόλπο
  • σύνδρομο μετα-οργασμικής ασθένειας, όπου άτομα που έχουν πέος, μπορεί να αρρωστήσουν μετά την εκσπερμάτιση

Τέλος, ο αυνανισμός μπορεί να σας είναι εξαιρετικά δύσκολος, εάν έχετε βιώσει σεξουαλικό τραύμα. Εάν λοιπόν πιστεύετε ότι έχετε μια πάθηση που δυσκολεύει τον αυνανισμό σας και σας ενοχλεί, μιλήστε με έναν γιατρό που εμπιστεύεστε. Σε κάθε περίπτωση, θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει προς την επίλυση του προβλήματος σας. 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here