Τηλεχειρουργική: Πώς εφαρμόζεται η τεχνολογία blckchain στη βελτιστοποίηση της τηλεχειρουργικής;


Στον κόσμο της τηλεχειρουργικής, η εσφαλμένη κατάσταση του δικτύου θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σοβαρό ζήτημα, διαταράσσοντας τις χειρουργικές διαδικασίες και θέτοντας ενδεχομένως τη ζωή των ασθενών σε κίνδυνο. Η ευρύτερη χρήση τηλεχειρουργικών συστημάτων και η βελτιωμένη προσβασιμότητά τους τα καθιστά επίσης πιο ευάλωτα σε πιθανές παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο. Η τεχνολογία Blockchain μπορεί να δώσει τη λύση για αυτά και άλλα ζητήματα εφαρμογών, διασφαλίζοντας συστήματα τηλεχειρουργικής, επιτρέποντας παράλληλα την πρόσβαση σε αυτά από χειρουργούς από πολλαπλούς ιστότοπους.

Η τηλεχειρουργική περιλαμβάνει τη χρήση αυτοματοποιημένων ή ρομποτικών συστημάτων, τα οποία επιτρέπουν στους χειρουργούς να χειρουργούν ασθενείς εξ αποστάσεως, χωρίς να χρειάζεται να είναι μαζί τους στο χειρουργείο. Παρά το γεγονός ότι γίνεται πιο διαδεδομένο, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η γαστρεντερική χειρουργική, η λανθάνουσα κατάσταση του δικτύου παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα και ένα εμπόδιο για την ευρύτερη χρήση τους. Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί – όταν παίζετε ένα βιντεοπαιχνίδι, η καθυστέρηση δικτύου μπορεί να είναι μια ταλαιπωρία, αλλά κατά την εκτέλεση μιας λειτουργίας, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Επίλυση του ζητήματος λανθάνοντος χρόνου δικτύου

Η εμφάνιση των δικτύων επόμενης γενιάς και της τεχνολογίας 5G οδήγησε τα χειρουργικά ρομπότ να γίνονται πολύ πιο συνηθισμένα στο χειρουργείο. Η τεχνολογία 5G παρέχει πιο αξιόπιστη και ταχύτερη σύνδεση στο Διαδίκτυο, καθιστώντας τα συστήματα τηλεχειρουργικής πιο αξιόπιστα, με λιγότερη ανησυχία για πτώση της ταχύτητας του δικτύου κατά τη διάρκεια των λειτουργιών. Ενώ η υποδομή δικτύου χαμηλής καθυστέρησης του 5G έχει λύσει ορισμένα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη σύνδεση, άλλα προβλήματα έχουν γίνει πιο εμφανή. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι πολλοί περισσότεροι χειρουργοί χρησιμοποιούν τώρα αυτά τα συστήματα, από περισσότερες τοποθεσίες, έχει φέρει στο προσκήνιο ζητήματα ασφάλειας, ιδιωτικότητας και διαλειτουργικότητας.

Μια πολυαναφερόμενη ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον υπογράμμισε για πρώτη φορά τον κίνδυνο πιθανών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο το 2015. Η έρευνα έδειξε ότι είναι δυνατό για ένα κακόβουλο τρίτο μέρος να παραβιάσει ένα σύστημα τηλεχειρουργικής και να θέσει σε κίνδυνο την απομακρυσμένη σύνδεση που έχει δημιουργηθεί με χειρουργό κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης. Το σύστημα θα μπορούσε να μπλοκάρει ως αποτέλεσμα, εμποδίζοντάς το να λειτουργήσει. Αυτό προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την τηλεχειρουργική σε μια κρίσιμη στιγμή. Έκτοτε, οι καινοτόμοι αυτών των αυτοματοποιημένων συστημάτων εξερευνούν τρόπους βελτίωσης της ασφάλειας.

Η σημασία του Blockchain

Χρησιμοποιείται ευρέως στον τραπεζικό τομέα για την ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών και για τη διευκόλυνση της αγοράς και πώλησης κρυπτονομισμάτων, η τεχνολογία blockchain χρησιμοποιεί ένα κατανεμημένο και αποκεντρωμένο σύστημα, το οποίο είναι ασφαλές από τη σχεδίασή του. Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε συστήματα τηλεχειρουργικής μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη. Για παράδειγμα, τα παραδοσιακά συστήματα τηλεχειρουργικής είναι κεντρικά, γεγονός που καθιστά δύσκολο για πολλούς χειρουργούς που χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα να μοιράζονται δεδομένα ασθενών, χωρίς τη συμμετοχή μεσάζοντα. Εκτός από την πιθανή πρόκληση καθυστερήσεων στις χειρουργικές επεμβάσεις, η χρήση ενδιάμεσου φορέα αποτελεί περιττό κίνδυνο ασφάλειας. Λόγω της αποκεντρωμένης λειτουργικότητάς της, η τεχνολογία blockchain ή κατανεμημένης λογιστικής εξαλείφει την ανάγκη για ενδιάμεσο και ενισχύει τη συνολική ασφάλεια του συστήματος.

Χρήση «έξυπνων συμβάσεων» για την επικύρωση της ταυτότητας ενός χειρουργού

Η χρήση της τεχνολογίας blockchain στην τηλεχειρουργική μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επαλήθευση της ταυτότητας ενός χειρουργού χρησιμοποιώντας ένα «έξυπνο συμβόλαιο». Ένα έξυπνο συμβόλαιο είναι ένα αυτοεκτελούμενο πρόγραμμα, το οποίο αποθηκεύεται σε μια αλυσίδα μπλοκ, απαιτώντας από τον χρήστη να πληροί ορισμένα προκαθορισμένα κριτήρια πριν από τη χρήση του συστήματος. Αυτή η διαδικασία σημαίνει ότι είναι δυνατό να ελεγχθεί η εγκυρότητα της ταυτότητας, των προσόντων και της εμπειρίας ενός χειρουργού πριν του δοθεί ο έλεγχος ενός χειρουργικού ρομπότ. Ενώ πολλοί ερευνητές έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη που μπορεί να φέρει το blockchain στα συστήματα τηλεχειρουργικής, ορισμένα περαιτέρω προβλήματα παραμένουν άλυτα και απαιτείται περαιτέρω ερευνητική και αναπτυξιακή δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα για να βρεθεί μια λύση.

Για παράδειγμα, ενώ το πρόβλημα της καθυστέρησης του δικτύου έχει επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία 5G, ο μηχανισμός συναίνεσης που απαιτείται από την τεχνολογία blockchain για τη διευκόλυνση της χρήσης ενός αυτοματοποιημένου συστήματος μπορεί να πάρει ακόμα χρόνο. Για παράδειγμα, ο συναινετικός μηχανισμός «απόδειξης εργασίας» του Bitcoin χρειάζεται κατά μέσο όρο 10 λεπτά για να προσθέσει ένα νέο μπλοκ στο blockchain, κάτι που φαίνεται πολύς χρόνος αν σκεφτούμε πώς αυτό μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη μιας λειτουργίας. Αν και υπάρχουν άλλοι ταχύτεροι μηχανισμοί συναίνεσης, όπως «απόδειξη συμμετοχής», ο καθένας τους έχει μειονεκτήματα – για παράδειγμα, η «απόδειξη συμμετοχής» γίνεται ευάλωτη όταν ένα μεμονωμένο μέρος κατέχει ένα τεράστιο μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων του blockchain.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ