Έμμηνος ρύση ψυχική υγεία: Φροντίστε την ψυχική σας υγεία σε όλη τη διάρκεια του κύκλου σας

Περισσότεροι από το 50% των γυναικών με έμμηνο ρύση βιώνουν κάποιο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, με ορισμένες εκτιμήσεις να λένε ότι αυτό το στατιστικό ποσοστό φτάνει το 84%. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το 32-40% των γυναικών που έχουν περίοδο αναφέρουν ότι αυτός ο πόνος είναι τόσο έντονος που πρέπει να χάσουν τη δουλειά ή το σχολείο. Δεν είναι όμως μόνο τα σωματικά συμπτώματα μιας περιόδου που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και αγωνία. Οι διακυμάνσεις των ορμονών κατά τη διάρκεια του κύκλου σας μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη διάθεσή σας, με ορισμένα άτομα να πάσχουν από προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή.

Μεταξύ 5-8% των γυναικών παγκοσμίως πάσχουν από αυτή τη διαταραχή – μια πολύ σοβαρή μορφή προεμμηνορροϊκού συνδρόμου που προκαλεί συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί, ανησυχητικά, να οδηγήσει σε σκέψεις αυτοκτονίας. “Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν έμμηνο ρύση θα εμφανίσουν κάποια συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS), συμπεριλαμβανομένων των εναλλαγών της διάθεσης και των πονοκεφάλων, της κατάθλιψης, του θυμού, του στρες και του άγχους”, λέει η Hannah Samano, ιδρύτρια της πλατφόρμας φροντίδας πρώτου κύκλου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, εξηγεί πώς ορισμένα άτομα μπορούν να αναπτύξουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα – που κάνουν την καθημερινή ζωή εξαιρετικά δύσκολη – περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα συγκέντρωσης
  • Αυτοαμφιβολία
  • Παράνοια
  • Κούραση
  • Δακρύρροια
  • Αυξημένη ευαισθησία στο περιβάλλον και στους ανθρώπους
  • Συναισθηματικές εκρήξεις
  • Δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση

“Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική σας υγεία, αλλά η ψυχική σας υγεία μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Το άγχος μπορεί να συντομεύσει ή να σταματήσει την περίοδό σας. Μπορεί επίσης να την κάνει πιο επώδυνη”, εξηγεί η Samano. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του στρες και της συχνότητας εμφάνισης δυσμηνόρροιας, ή επώδυνης εμμηνόρροιας, που συνήθως εκδηλώνεται ως κράμπες. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν υψηλό στρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν δυσμηνόρροια. Ομοίως, μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ ατόμων με αγχωτικές δουλειές και μικρότερους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Ο μέσος κύκλος είναι περίπου 28 ημέρες και οτιδήποτε λιγότερο από 24 ημέρες θεωρείται σύντομο.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να φροντίζετε την ψυχική σας υγεία σε όλη τη διάρκεια του κύκλου σας:

  • Παρακολουθήστε τον κύκλο σας: Εάν εμφανίσετε PMS, θα το νιώσετε κατά την ωχρινική φάση πριν από την ωορρηξία. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας τα επίπεδα οιστρογόνων σας είναι χαμηλά, μια ορμονική αλλαγή που προκαλεί βουτιά στη διάθεση. Η άνοδος και η πτώση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης σε έναν κύκλο μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τα συναισθήματα και την ψυχική υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες αλλάζουν τη χημεία του εγκεφάλου σας. Τα επίπεδα οιστρογόνων και (σε ​​μικρότερο βαθμό) προγεστερόνης αυξάνονται κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας για να προετοιμάσουν το σώμα σας για εγκυμοσύνη. Εάν δεν συλλάβετε, αυτά τα επίπεδα πέφτουν για να προετοιμαστείτε για την έμμηνο ρύση. Αυτή η άνοδος και η πτώση μπορεί να σας επηρεάσει ψυχικά.
  • Δοκιμάστε να ασκηθείτε: “Η έρευνα δείχνει ότι η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει και να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως η κατάθλιψη και η κόπωση”, εξηγεί η γιατρός Shirin Lakhani, ειδικός σε θέματα προσωπικής υγείας. “Είναι φυσιολογικό να μην έχετε όρεξη να γυμνάζεστε αυτήν την περίοδο του μήνα. Ωστόσο, η άσκηση απελευθερώνει χημικές ουσίες που ονομάζονται ενδορφίνες. Αυτές αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς στον εγκέφαλό σας που μειώνουν την αντίληψή σας για τον πόνο και προκαλούν ένα θετικό συναίσθημα στο σώμα. Η ήπια άσκηση μπορεί να μειώσει τις κράμπες και τους πόνους που σχετίζονται με το PMS”. Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά την άσκηση περιλαμβάνουν σεροτονίνη και ντοπαμίνη, οι οποίες όχι μόνο ενισχύουν την αίσθηση της ευεξίας σας, αλλά μπορούν να καταστείλουν τις ορμόνες που προκαλούν άγχος.

Θυμηθείτε να κάνετε αυτό που σας κάνει να νιώθετε καλά και μην πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά. Ο Δρ. Lakhani προσθέτει ότι οι δυνατότητες για άσκηση είναι ατελείωτες τώρα, επομένως δεν πρέπει να αισθάνεστε αναβολή εάν η άσκηση κατά την περίοδο σας δεν είναι κάτι που έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν. Εκτός από την αεροβική, μπορεί να προτιμήσετε ένα μάθημα Pilates χαμηλής έντασης, μια συνεδρία αερόμπικ στο νερό ή μια συνεδρία με βάρη.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here