Κολύμβηση οφέλη ψυχική υγεία: Το τακτικό κολύμπι ενισχύει την ψυχική υγεία και ευεξία [vid]

Οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η κολύμβηση προάγει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική ευεξία. Υπάρχουν ωστόστο πρόσθετα οφέλη που μπορεί να μην γνωρίζετε και τα οποία εκτείνονται πέρα ​​από το προφανές. Η αυξημένη ροή αίματος που επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια της κολύμβησης δυναμώνει την καρδιά και κάνει τους μύες μας πιο δυνατούς και πιο αποτελεσματικούς. Το τακτικό κολύμπι έχει βαθιά θετική επίδραση και στην ψυχική μας υγεία. Μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών ασθενειών.

Οι “μαγικές ορμόνες” Ενδορφίνες και Σεροτονίνη

Οποιαδήποτε μορφή άσκησης, συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης, προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι ορμόνες που παράγονται στην υπόφυση ως απόκριση στο στρες ή τον πόνο, σαν ένα φυσικό αναλγητικό. Στην ουσία, αλληλεπιδρούν με υποδοχείς στον εγκέφαλό μας που μειώνουν την αντίληψή μας για τον πόνο. Μαζί με τη σεροτονίνη, οι ενδορφίνες προκαλούν μια αίσθηση ευτυχίας, θετικότητας και ευεξίας. Η έρευνα έχει επίσης αποδείξει ότι η τακτική ροή αυτών των ορμονών έχει βαθιά οφέλη για την ψυχική υγεία και βοηθά το σώμα σας να ανταποκρίνεται καλύτερα στο στρες γενικά.

Το κολύμπι είναι κάτι σαν διαλογισμός εν κινήσει

Όταν κολυμπάτε, έχετε πολλά πράγματα για να κρατήσετε το μυαλό σας απασχολημένο: το μοτίβο της αναπνοής σας, πόσους γύρους έχετε ολοκληρώσει και την εγγύτητα σας με άλλους κολυμβητές για να αποφύγετε το ενδεχόμενο σύγκρουσης. Η παρακολούθηση όλων αυτών των παραγόντων την ίδια στιγμή, σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν μένει παρά λίγος χώρος στο μυαλό σας για να σκεφτείτε ο,τιδήποτε άλλο.

Το μοτίβο της αναπνοής που μειώνει το στρες και προλαμβάνει τις κρίσεις άγχους

Η ικανότητα να ρυθμίζετε την αναπνοή σας είναι μια αναπόσπαστη πτυχή της κολύμβησης. Όταν είστε αγχωμένοι ή πανικοβλημένοι, έχετε την τάση να παίρνετε πιο ρηχές και πιο γρήγορες αναπνοές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπεραερισμό και πιθανώς να μετατραπεί σε κρίση πανικού. Ωστόσο, το μοτίβο αναπνοής στην κολύμβηση διασφαλίζει ότι λαμβάνετε αρκετό αέρα που μπορεί να αποτρέψει την πιθανότητα τέτοιων επιθέσεων. Είναι μια εξαιρετική προπόνηση για τους πνεύμονές σας, καθώς σας αναγκάζει να εισπνέετε και να εκπνέετε ομοιόμορφα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην αποβολή των τοξινών από το σώμα και στη χαλάρωση.

Ενισχύει τη ροή του αίματος

Μια μελέτη των Carter et. al έδειξε ότι και μόνο η βύθιση στο νερό αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό βελτιώνει τη μνήμη, τη διάθεση, τη συγκέντρωση και τη γνωστική λειτουργία γενικότερα. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κολύμβηση μπορεί να αναστρέψει την εγκεφαλική βλάβη από το στρες μέσω της νευρογένεσης του ιππόκαμπου (δηλαδή της δημιουργίας νέων νευρώνων). Ένα άρθρο του Psychology Today περιγράφει λεπτομερώς αυτό το εύρημα. «Κρίσιμης σημασίας για την ψυχική υγεία είναι ο ιππόκαμπος – μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και τη μάθηση. Μελέτες σε άλλα ζώα δείχνουν πειστικά ότι η άσκηση οδηγεί στη δημιουργία νέων νευρώνων του ιππόκαμπου (νευρογένεση), με προκαταρκτικά στοιχεία να υποδηλώνουν ότι αυτό ισχύει και στους ανθρώπους». – Σάρα Γκίνγκελ

Αυτό σημαίνει ότι ο ιππόκαμπος μπορεί να αναπτυχθεί με την άσκηση, αυξάνοντας την παροχή οξυγόνου του εγκεφάλου. Η παροχή θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο αυξάνεται επίσης, γεγονός που αποδεικνύει ότι το κολύμπι μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ψυχικές ασθένειες όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here