«Μάχη» σε όλα τα μέτωπα για να «αναχαιτιστεί» η μετάλλαξη «Ο» -Τα νέα μέτρα… χτυπάνε τη διασκέδαση


Το… γρίφο της μετάλλαξης «Όμικρον» προσπαθούν να λύσουν ειδικοί και κυβέρνησης για να ανακοινώσον το δεύτερο σκέλος των νέων μέτρων – Μέχρι τότε το… βάρος έχει πέσει στους πολίτες οι οποίοι καλούνται να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλά και στα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. που είναι επιφορτισμένα με την τήρηση των μέτρω τη δύσκολη περίοδο των εορτών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η «μάχη» σε όλα τα μέτωπα για να καταπολεμηθεί -όσο αυτό είναι δυνατόν- η διασπορά του κορονοϊού και της μετάλλαξης «Όμικρον» στην κοινότητα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ήδη από το πρωί της Παρασκευής τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, τα οποία θα διαρκέσουν έως και τις 2 Ιανουαρίου. Οι πολίτες που ξεχύθηκαν κατά χιλιάδες για τα τελευταία ψώνια πριν τα Χριστούγεννα έπρεπε να φορούν μάσκα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ενώ όσοι θέλησαν να μπουν σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή να επισκεφθούν τα σούπερ μάρκετ είχαν την υποχρέωση να φορούν διπλή μάσκα ή μάσκα τύπου ΚΝ95.

Παρά τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, οι περισσότεροι πολίτες έδειξαν ότι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και τηρούσαν τα νέα μέτρα.

«Μαύρη» Παρασκευή με 7.665 νέα κρούσματα και νέα «έκρηξη» της «Ο»

Μπορεί στα καταστήματα να υπήρχαν εκπτώσεις, ωστόσο ο κορονοϊός δεν έδειξε τέτοιες διαθέσεις, καθως για ακόμα μία ημέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.665 κρούσματα, εκ των οποίων τα 3.433 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 985 στη Θεσσαλονίκη. Το εορταστικο κλίμα… χάλασε λίγο αργότερα και ο Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον» στη χώρα μας είναι πλέον 54, ενώ τα ύποπτα που εξετάζονται για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πάνω από 150. Παράλληλα σημείωσε ότι η Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα εκτάκτως, όπου θα συζητηθεί αν χρειάζεται να τεθεί νωρίτερα σε εφαρμογή το Plan Β της κυβέρνηση.

Επιχείρηση «ρεβεγιόν» το βράδυ από την ΕΛ.ΑΣ.

Με την κωδική ονομασία «Ρεβεγιόν», κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας επί ποδός και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια. Στόχος των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. ήταν να ελέγξουν εάν ελέγχονται από το προσωπικό τα πιστοποιητικά των πελατών, εάν τηρούνται τα μέτρα για τη χρήση της μάσκας και βέβαια εάν γίνεται ταυτοπροσωπία με αστυνομικές ταυτότητες στις εισόδους.

Επίσης, είχαν δοθεί εντολές προκειμένου να γίνονται έλεγχοι για την τήρηση του προβλεπόμενου αριθμού θαμώνων σε κάθε μαγαζί. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν πολλές παραβάσεις σε έναν μεγάλο χώρο διασκέδασης, τότε η Αστυνομία έχει εκπονήσει σχέδιο ακόμα και για μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων για μαζικούς ελέγχους και επιβολή κυρώσεων. Το σχέδιο προβλέπει ακόμα και συλλήψεις ιδιοκτητών καταστημάτων, ανάλογα με την παράβαση.

Κορυφώνονται οι έλεγχοι τις επόμενες ημέρες

Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη σε τηλεδιάσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επικεφαλής αξιωματικοί από όλες τις περιοχές της χώρας, προκειμένου οι έλεγχοι να είναι σαρωτικοί όχι μόνο στην Αττική αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας.

Ενδεικτικό είναι ότι τις γιορτινές ημέρες θα συμμετέχουν στα μέτρα 2.500 περισσότεροι αστυνομικοί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Συνολικά 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός από πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καθυστερήσει η διάδοση της μετάλλαξης «Όμικρον», καθώς υπάρχουν φόβοι για υπερ-μετάδοση τις γιορτινές ημέρες. Στους δρόμους θα βρίσκονται μικτά κλιμάκια ελέγχων (αστυνομικών, περίπου 300 στελεχών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, δημοτικών αστυνομικών).

Στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθούν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και οι σταθμοί των ΚΤΕΛ και των τρένων. Οι σαρωτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν από χθες το βράδυ, παραμονή των Χριστουγέννων και θα κορυφωθούν σήμερα ανήμερα των Χριστουγέννων, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Και στο… βάθος νέα μέτρα

Όπως αναφέραμε και παραπάνω τη Δευτέρα στις 27 Δεκεμβρίου συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή των ειδικών, για να αποφασιστεί ο «οδικός χάρτης» των μέτρων του 2022. Οι ειδικοί θα εξετάσουν τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και στη συνέχεια θα δώσουν την… καυτή πατάτα στην κυβέρνηση καθώς οί θα εισηγηθούν ποια νέα μέτρα χρειάζεται να ληφθούν

Ερωτηθείς τι θα συζητηθεί από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι η εισήγηση των ειδικών του υπουργείου Υγείας αφορά συνολικά το κομμάτι της διασκέδασης διευκρινίζοντας ότι «οι χώροι υπερμετάδοσης δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης αλλά αυτοί με εκτεταμένη διασκέδαση, μπαρ και νυχτερινά μαγαζιά». Δίνοντας, δε, ένα στίγμα των σκέψεων που υπάρχουν για νέα μέτρα στον κλάδο αυτό είπε ότι αυτό θα αφορά «είτε με την εφαρμογή του ωραρίου είτε με την όρθια διασκέδαση. Τέτοιες θα είναι οι παρεμβάσεις για ένα δεκαπενθήμερο».

Οι ειδικοί αναμένεται να εστιάσουν:

  • Στα κέντρα διασκέδασης με μείωση του ωραρίου λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα
  • Να επιτρέπεται να λειτουργούν κέντρα διασκέδασης μόνο για καθήμενους
  • Περιορισμός στην πληρότητα των καταστημάτων στη διασκέδαση, παρά το γεγονός ότι λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους
  • Στα γήπεδα εξετάζεται πληρότητα μέχρι 30% ή καθολική απαγόρευση φιλάθλων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ