Νέα Έρευνα: Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και άλλα οφέλη για την υγεία

Νέα Έρευνα: Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και άλλα οφέλη για την υγεία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Συνδυασμένα αποτελέσματα από συνολικά 130 κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους, του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), του σωματικού λίπους, της «κακής» χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα νηστείας και της αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Δύο συγκεκριμένοι τύποι διαλείπουσας νηστείας συνδέθηκαν με σημαντική απώλεια βάρους και άλλα οφέλη για την υγεία. Ο ένας, που ονομάζεται τροποποιημένη νηστεία εναλλακτικής ημέρας, περιλαμβάνει την εναλλαγή μιας ημέρας φαγητού ως συνήθως με την κατανάλωση όχι περισσότερο από 600 την επόμενη ημέρα.

Ο άλλος, που ονομάζεται “Δίαιτα 5:2” είναι παρόμοιος, αλλά περιλαμβάνει 2 ημέρες την εβδομάδα μηδενική ή πολύ χαμηλή κατανάλωση θερμίδων και 5 ημέρες κανονική διατροφή. Λιγότερο επωφελής ήταν η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού, που περιελάμβανε νηστεία 12-24 ώρες την ημέρα και «νηστεία εναλλάξ ημέρας με μηδενικές θερμίδες», όπου δεν καταναλώνεται φαγητό κάθε δεύτερη μέρα.

“Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τον ρόλο της διαλείπουσας νηστείας, ειδικά της τροποποιημένης νηστείας εναλλάξ ημέρας, σε ενήλικες υπέρβαρους ή παχύσαρκους ως προσέγγιση απώλειας βάρους με άλλα οφέλη για την υγεία.

Αλλά τα άτομα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Chanthawat Ο Patikorn, του Πανεπιστημίου Chulalongkorn στην Ταϊλάνδη.

Και υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο: οι περισσότερες μελέτες διήρκεσαν μόνο περίπου 3 μήνες.

Μεταξύ αυτών που κράτησαν περισσότερο, η απώλεια βάρους φαινόταν να μειώνεται κατά περίπου 6 μήνες, είτε επειδή το σώμα προσαρμόστηκε στο διατροφικό μοτίβο είτε επειδή οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να τηρήσουν τις δίαιτες. “Εξακολουθούν να λείπουν δεδομένα για να δούμε αν αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα. Βλέπουμε απώλεια βάρους και βελτιωμένα μεταβολικά προφίλ, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο θάνατο ή καρδιαγγειακά επεισόδια”, λέει ο Patikorn.

Από την άλλη, «θα έλεγα ότι αν ο ασθενής ενδιαφέρεται να κάνει διαλείπουσα νηστεία, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι είναι κακό».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα μοτίβα όπου δεν καταναλώνεται τίποτα για μεγάλες χρονικές περιόδους θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για άτομα με διαβήτη που χρησιμοποιούν ινσουλίνη ή είναι επιρρεπή σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία). Μόνο δύο δίαιτες, τροποποιημένη νηστεία εναλλάξ ημέρας και 5:2, συσχετίστηκαν με απώλεια βάρους 5% ή περισσότερο του συνολικού σωματικού βάρους σε ενήλικες υπέρβαρους ή παχύσαρκους.

Και με τη δίαιτα 5:2, η απώλεια βάρους διατηρήθηκε στους 6 έως 12 μήνες.

Η τροποποιημένη νηστεία εναλλάξ ημέρας συσχετίστηκε επίσης με βελτιώσεις στους 2 έως 12 μήνες των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου όπως η ολική χοληστερόλη, η «κακή» χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και η αρτηριακή πίεση. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 17 Δεκεμβρίου στο JAMA Network Open.

Μια άλλη δοκιμή δείχνει μέτρια επίδραση, παρόμοιο πρόβλημα αντοχής Σε μια ξεχωριστή τυχαιοποιημένη δοκιμή 1 έτους που δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου 2021, στο PLOS One, 300 ενήλικες με παχυσαρκία τυχαιοποιήθηκαν είτε σε δίαιτα 5:2 με οδηγίες αυτοβοήθειας, στην ίδια δίαιτα συν έξι εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες υποστήριξης ή απλώς τυπικές συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.

Η ομάδα αυτοβοήθειας 5:2 κόλλησε με αυτό αρχικά, αλλά μόνο το ένα τρίτο εξακολουθούσε να ακολουθεί τη δίαιτα για 6 μήνες και μόνο το ένα πέμπτο κατά 1 χρόνο.

Η απώλεια βάρους στους 6 μήνες και το 1 έτος ήταν παρόμοια μεταξύ των ομάδων αυτοβοήθειας 5:2 και τυπικών συμβουλών (περίπου 4 κιλά).

Η δίαιτα 5:2 με ομαδική υποστήριξη συσχετίστηκε με μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ό,τι η αυτοβοήθεια 5:2 στις 6 εβδομάδες, αλλά δεν υπήρχε διαφορά στο 1 έτος. Βλέποντάς το πιο θετικά, το 18% της ομάδας αυτοβοήθειας 5:2 είχε χάσει περισσότερο από το 5% του σωματικού του βάρους σε 1 χρόνο και οι συμμετέχοντες έδωσαν στο σχέδιο 5:2 ευνοϊκές αξιολογήσεις.

Οι ερευνητές αυτής της μελέτης, ο καθηγητής κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, Peter Hajek και οι συνεργάτες του, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «μια πρόταση για δοκιμή 5:2 θα μπορούσε να δοθεί σε μια γρήγορη διαβούλευση και να είναι χρήσιμη ειδικά για ασθενείς που δεν είχαν επωφεληθεί από τις τυπικές συμβουλές .”

Ο Patikorn επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής καμία μελέτη δεν έχει συγκρίνει τους διαφορετικούς τύπους διαλείπουσας δίαιτας κατ’ ιδίαν, επομένως «ο καλύτερος τύπος διαλείπουσας νηστείας είναι αυτός που οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να τηρήσουν μακροπρόθεσμα».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here